Afyonkarahisar Tarihi ve Kültürü 108 Yıllık Binada Canlandı - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar Tarihi ve Kültürü 108 Yıllık Binada Canlandı

Afyonkarahisar tarihi ve kültürü 108 yıllık binada canlandıAFYONKARAHİSAR'da 108 yıllık bina restore edilerek geçen yıl Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi adıyla hizmete açıldı.

24.10.2018 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar tarihi ve kültürü 108 yıllık binada canlandı

AFYONKARAHİSAR'da 108 yıllık bina restore edilerek geçen yıl Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi adıyla hizmete açıldı. Vatandaşların bağışladığı eserlerin sergilendiği binada, kent tarihi, kültürü ve mutfağı canlandırıldı. Bina, 1 yılda 10 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı.

Afyonkarahisar Belediyesi'nin tarihi yapılara sahip çıkmak adına restore ettiği ve geçen yıl hizmete açtığı 108 yıllık binadaki Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi'nde vatandaşlar tarafından bağışlanan eserler yeniden canlandı. Afyonkarahisar'ın yöresel ve kültürel miraslarının sergilendiği 1054 metrekare alana sahip tarihi binayı 1 yılda 10 binden fazla kişi ziyaret etti. Gelin odası, keçe ve lokum yapım odalarıyla eski mutfak canlandırma odaları ve günlük yaşama dair mekanların bir arada olduğu Kültür ve Sanatevi'nde, kültürel değerlere ait objeler silikon heykellerle canlandırıldı.

108 YAŞINDA YAŞAYAN BİR HAZİNE

Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi sorumlusu Hakan Sivritepe, binanın 1910 yılında Cafer Genelioğlu tarafından inşa ettirildiğini söyledi. Yapının 108 yaşında bir hazine olduğunu vurgulayan Sivritepe, Konağımız son Osmanlı dönemine ait mimari eser özelliğine sahip. Altı taş, üstü kerpiç, yarı ahşap yarı kagir yapıya sahiptir. Konağımız 1958 yılından sonra ev sahibi vefat ettikten sonra kiraya veriliyor. Daha sonra 6 farklı aile konağımızda kiraya geçiyor. 4 aile ev, 2 aile ise esnaf olarak kiraya geçiyor. Toplamda 6 farklı aile kiraya geçmiş oluyor. En son 2013 yılında belediyemiz konağı satın aldı. 2015 yılında restorasyon süreci başlıyor. 2017 yılında da Kültür ve Sanatevi olarak hizmete açıldı dedi.

AMAÇ AFYONKARAHİSAR'IN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK

Afyonkarahisar'ın kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmak için açılan kültür ve sanatevinin içerisinde geleneğin yaşatıldığı objelerin yer aldığını belirten Sivritepe, Buradaki gaye Afyonkarahisar'ın kültür ve sanatını gelen ziyaretçilere tanıtmaktır. Yurt içi ve yurt dışından uluslararası gruplarımız da geliyor. Amacımız bunlara Afyonkarahisar'ı tanıtmak. Yöresel mutfağımızdan Afyonkarahisar evlenme geleneklerine, günlük yaşam odamızdan oturma odamıza, baş odamızdan geleneksel el sanatlarından keçeciliğe, Afyon lokumuna, haşhaşına ve kaymağına kadar bölümlerimiz var. Gelen ziyaretçilerimize Afyonkarahisar'la alakalı kültürlerimizi tanıtıyoruz diye konuştu.

10 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ

2017 yılı ağustos ayında açıldıklarını ve şu ana kadar gelen ziyaretçi sayısının 10 binin üzerinde olduğunu vurgulayan Sivritepe, her geçen gün ziyaretçi sayının arttığına işaret etti. Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi'ndeki tüm materyallerin Afyonkarahisar halkı tarafından bağış olarak toplandığının altını çizen Sivritepe, şöyle dedi

Biz de burada toplanılan materyalleri sergiliyoruz. Buradaki materyalleri vatandaşlarımız hiçbir karşılık almadan verdi. Materyal veren vatandaşlarımızın isimlerini yazıyoruz. Gelen ziyaretçilerimiz de materyal bağışlayan vatandaşlarımıza dua ediyor. Biz de burada onlardan topladığımız materyalleri tek tek sergiliyoruz. 7'den 77'ye herkese tanıtıyoruz. Çocuklarımıza buradaki materyalleri tanıtıyoruz. 70 yaşındaki insan da geldiğinde buradaki materyalleri inceliyor ve konağı geziyor. Bazı vatandaşlarımız ise duygulanıyor. O günleri yaşıyor. Gelen ziyaretçilerimize materyallerimizi tek tek tanıtıyoruz. O zamanki kültürü ve tarihi ambiyansı yaşatmaya çalışıyoruz.

YEMEKLER DE TANITILIYOR

Binada yöresel mutfak odası bulunduğunu anlatan Hakan Sivritepe, Bu mutfağımızda Afyonkarahisar ile özdeşleşen birbirinden lezzetli yemekleri tanıtıyoruz. Kavurmalı Afyon kebabından ilibata dolmamıza, yaprak sarmamızdan tarhana çorbamıza, hamur işlerimiz ve ağzı açık, bükme, katmer ve patatesli Afyon ekmeğimizi tanıtıyoruz. Afyonkarahisar'ımızın sıra yemek kültürü vardır ve ondan bahsediyoruz. Bu yemeklerimizi de açacağımız restoranda ziyaretçilerimiz tadına bakabilecek dedi.

'ODALAR BİLE ŞİMDİKİ MİMARLARA TAŞ ÇIKARTIR'

Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi'ni ziyaret eden Havva Çoban, Denizli'den geldiğini söyledi. Kültür ve Sanatevi'ne hayran kaldığını anlatan Çoban, Tarihe ve eskilere hayranlığımız baki. Odalar bile şimdiki mimarlara taş çıkartacak şekilde ayrıntılı çok hoşuma gitti dedi.

'100 YIL ÖNCEKİ HAVAYI HİSSETTİM'

Aksaray'dan Afyonkarahisar'a üniversite eğitimine gelen Reyhan Nisa Çile de kültür ve sanat evinin güzel bir çalışmayla hizmete açılmasının önemli olduğunu söyledi. Çile, Tarihi yerleri gezmeyi seviyorum zaten. Kültürel hayatı da geldiğim şehre benziyor. Buradaki çalışma gerçekten güzel. Burada 100 yıl önceki o havayı hissettiğimi söyleyebilirim. Kapıları açarken bile harika. Burada her şey düşünülmüş. Bağışlar arasında 100 yıllık eşyalar var. O zamanki yaşantıyı anlamamıza yardımcı oluyor gerçekten. Özellikle genç arkadaşlarımızın gelmesi daha iyi olur diye konuştu.

Afyonkarahisar Tarihi ve Kültürü 108 Yıllık Binada Canlandı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar Tarihi ve Kültürü 108 Yıllık Binada Canlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı
    21:58 Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı

    Muş Valisi Avni Çakır, Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Üs Bölgesi'nde görevli güvenlik güçleriyle iftar yaparak, zorlu şartlarda görev yaptıklarına şahitlik ettiğini ve onlardan gelecek yerel seçimlerde desteklerini istedi.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.


Advertisement