Ağaç Yediuyuru Nedir? Yediuyur İsmi Nereden Gelir? - Son Dakika
Güncel

Ağaç Yediuyuru Nedir? Yediuyur İsmi Nereden Gelir?

Ağaç Yediuyuru Nedir? Yediuyur İsmi Nereden Gelir?

Ağaç yediuyuru, nesli tükenmekte olan ve ülkemizde birçok türü olan kemirgen ailesinin bir üyesidir. Kuyruğu ile sincaba benzeyen yediuyur, nesillerdir kürkü için avlanmasından dolayı nesli tükenme tehlikesi altında olan bir hayvandır. Peki ağaç yediuyuru nedir? Yediuyur ismi nereden gelir? İşte yediuyur hakkında merak edilenler...

13.04.2019 15:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yediuyurlar, cüsse olarak en iri olan fındık faresidir.Orman yediuyuru, ağaç yediuyuru, çökelez veya hasancık, kaya uyuru, orman faresi, ağaç faresi olarak da bilinen ve kemirgenler sınıfına dahil edilen, ülkemizde nesli tükenme tehlikesi altında bulunan bir canlıdır. Glis glis, Dryomys laniger ve Dryomys nitedula ülkemizde görülen türleridir.

Mammalia sınıfı, Rodentia takımı, Gliridae familyası, Glis cinsine mensup, G. Glis türüdür. Binominal adı, Glis glis'dir.Yediuyurlar, yiyecek, kürk ve ilaç olarak kullanmak üzere 13. yüzyıldan beri avlanmakta ya da yetiştirilmektedir. Fakir Slovenya köylüleri için protein kaynağı, Romalı askerler için çok özel bir çerez olmuştur. Slovenya halkı yediuyurlar için festival yaparlar, onları derin çukurlarda ya da özel kafeslerde beslerlerdi. Romalı askerler uzun süren seferlerinde yediuyurları yanlarında taşıdıkları kavanozların içinde cevizlerle beslemişler ve kaldıkları kamplarda besin olarak yemişlerdir. Bundan dolayı, yenilebilir fındıkfaresi ( edible dormause ) da denilmektedir.

Yediuyur, fare ile karıştırıldığında çoğu zaman yok edilmektedir. Oysa fareden ziyade daha çok sincabı andırır ve yer altında değil sadece ağaç ve kaya oyuklarında yaşayan zararsız bir canlıdır. Ülkemizde; Marmara, Trakya ve Karadeniz'de yaşadıklarına dair kayıtlar mevcuttur. Sakarya, Bursa ve Bolu illerimizde de yaşadıkları bilinmektedir. En çok Edirne- Bulgaristan arasındaki bölgede özellikle Istranca Ormanlarında yaşadığı bilinir. Orman yediuyuru'nun nesli dünya genelinde de tehlike altında ve dünyada sadece 24 farklı noktada yaşadığı biliniyor. Ayrıca; Urfa, Gaziantep ve Ağrı gibi illerimizde muhtemel yaşam alanlarıdır.

Özellikle ormanların bilinçsiz bir şekilde tahrip edilmesi, tarım ilaçları ve insanlar tarafından katledilmeleri yine insanlar tarafından kürkleri için avlanmaları nedeniyle ülkemizde nesli yok olma tehlikesi altında olan bir memelidir. Ağaç yediuyuru, yılın yedi ayını uykuda geçirebilen bir türdür. Ayrıca uyku esnasında genelde yedili gruplar halinde uyuduklarından bu ismi aldığı söylenmektedir.

Genel olarak bitki tohumları, meyveler, küçük kemirgenler ve yumurtalar ile beslenir. Yediuyurlar ağaçlarda yaşayan, hayatını dallar üzerinde geçiren hayvanlardır. Yediuyurlar tam bir ne bulursa yiyendir ( Omnivor, hepçil ). Kök, yaprak, ceviz, fındık, palamut, diğer meyveler, tomurcuk, ağaç kabuğu ve bazen böcek, leş, yumurta, küçük kuşlar ve kuş yavruları ile beslenirler. Bazı bölgelerde meyve ağaçlarına ve üzüm bağlarına ciddi şekilde zarar verebilmektedirler.

Beslenmede en aktif oldukları dönem ekim ayı öncesi uykuya yatmadan önceki dönemdir. Özellikle eylül ayında tam anlamıyla çılgınca beslenirler. Normal ağırlıkları 100 – 200 gram arasında değişen yediuyurlar, kış uykusuna yatmadan önce 300 gram'a kadar ulaşabilirler.

En önemli doğal düşmanları; atmacalar, kartallar, yılanlar ile tilki ve sansarlardır.

Orman yediuyurları ortalama 30 cm boylarında ve 150-200 gram ağırlıklarında minik canlılardır. Genel olarak yaşlı ağaçların kovuklarına yuva yaparlar ve geceleri avlanmayı tercih eden canlılardır. Yılda iki defa yavrulama yapabilirler ve her defasında 4-5 yavru dünyaya getirebilirler. Tarım ürünlerine ve insanlara ciddi derecede zarar veremezler.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı bir yayılışa sahip olan Yediuyur, (Glis glis, Dryomys laniger ve Dryomys nitedula ülkemizde görülen türleri.)

YEDİUYUR İSMİ NEREDEN GELİR?

Kemiriciler takımının üyesi olan Yediuyurların diğer yöresel adları Hasancık, Orman Faresi, Kaya Uyurudur. Genelde ağaçlarda yaşayan Yediuyurlar, 7 ay kış uykusunda kaldıklarından dolayı bu ismi almışlardır. Bunun yanında bazı bilim adamları, 7 tanesinin bir araya gelip kış uykusuna yatmasından dolayı bu adı aldığını belirtirler.

Son Dakika Güncel Ağaç Yediuyuru Nedir? Yediuyur İsmi Nereden Gelir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü
    16:35 Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü

    Elazığ'ın nesli tükenme tehlikesi altında olan dağ keçileri, Palu ilçesinde bulunan tarihi Palu Kalesi'nde görüntülendi. Kayalık alanı tırmanan keçiler, vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi
    16:35 Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir vatandaş yanan arabasına müdahale ederken kalp krizi geçirdi. İlçeye bağlı Tunçbilek Beldesi Gürağaç Mahallesinde Osman Çubuk idaresindeki otomobil rampaya doğru seyir halinde iken motor kısmından alev aldı. Çubuk (76) ve eşi yanan otomobilden son anda kendilerini dışarı attı. Osman Çubuk arabasının motor kısmında çıkan yangına kendi çabaları ile müdahale etmeye çalıştığı esnada fenalaşarak kalp krizi geçirdi. Yanan otomobil ihbar üzerine belirtilen yere gelen Tunçbilek Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü. Fenalaşarak yere yığılan Osman Çubuk için çağrılan 112 acil servis ekipleri, Çubuk'un kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini tespit etti. Çubuk'un cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

  • EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
    16:34 EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

    Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Bengisu Erçetin ve lisansüstü öğrencisi Nazlıcan İnci, Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Badminton Şampiyonası'nda çift kadınlarda bronz madalya kazanarak ilgili branşta tarihteki ilk madalyayı elde ettiler. Rektör Levent, öğrencilerin bu büyük başarısını kutlayarak, ülkemiz ve EBYÜ adına gurur verici bir başarı olduğunu belirtti ve başarıların devamını diledi.

  • Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı
    16:34 Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı

    Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde seyir halindeyken yangın çıkan tırda hasar oluştu. Tevfik Acar'ın (47) kullandığı I 21 ES yabancı plakalı hurda yüklü tırın motor kısmından Ulubel mevkisinde duman çıkmaya başladı. Aracı güvenlik şeridine çeken sürücü, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Gümüşhacıköy Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangın sonucunda tırda hasar meydana geldi.

  • Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti
    16:34 Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti

    Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Kırıkdağ ve Aşağı Derecik köylerini ziyaret ederek, vatandaşların sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi. Karadağ, vatandaşların taleplerinin karşılanması için ilgili şube müdürlerine talimat verdi.


Advertisement