Ağızda Gül Tadı Bırakan Yoğurt Geliyor - Son Dakika
Güncel

Ağızda Gül Tadı Bırakan Yoğurt Geliyor

Ağızda Gül Tadı Bırakan Yoğurt Geliyor

Dünya gül üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde 'güllü yoğurt' üretildi.

24.12.2013 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya gül üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde 'güllü yoğurt' üretildi. Ağızda gül kokusu ve aroması bırakan yeni yoğurt, gülün hasat mevsimi haziranda piyasaya çıkacak.

Isparta'nın ünlü gülü reçel, lokum ve şurubun ardından şimdi de yoğurtla birleşti. Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren süt ve süt ürünleri işletmesi ÜNSÜT, güllü yoğurt üretti.

Yüksek Gıda Mühendisi Burçin Fişekçi, gülün sadece kozmetik değil gıda sektörünün birçok alanında da kullanılabileceğini göstermek istediklerini ve bu düşünceden yola çıkarak gülü yoğurtta denediklerini anlattı. Isparta'nın gülünü halka yoğurtla birlikte sunacaklarını belirten Fişekçi, güllü yoğurdun ağızda gül kokusu ve aroması bıraktığını söyledi.

ÜNSÜT'ün gül yapraklarının mayalanmaya dahil edilerek üretilen yoğurdu, gülün hasat mevsimi olan Haziran ayında piyasaya sürülecek, ancak önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli izinler alınacak.

Isparta son yıllarda gül üzerine önemli çalışmalar yapıyor. Reçeli, lokumu, şurubu derken SDÜ Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü de gazlı içeceklere alternatif gösterilen ve hammaddesi elma sirkesi olan gül aromalı içecek üretmişti.

DÜNYA ISPARTA'DAN İSTİYOR

Isparta'da gülcülüğün tarihi 19'uncu yüzyıl başlarına kadar uzanıyor. Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888 yılında Bulgaristan'ın Kızanlık kentinden baston içinde getirdiği gül fidanı, bugün şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri. Dünyada 3 tonluk gülyağı talebinin 2 tonu Isparta'dan karşılanırken, ünlü parfüm markaları gülyağı ihtiyacı için Isparta'ya başvuruyor. Bu markalar içinde Gucci, Chanel ve Christian Dior gibi parfüm devleri öne çıkıyor. Ünlü markaların hammadde olarak kullandığı Isparta gülü, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Türkiye'nin gül yağından yıllık ihracat geliri 15 milyon dolar civarında gerçekleşiyor. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ağızda Gül Tadı Bırakan Yoğurt Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement