"Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im" Atina'da Epidaurus Festivali'nde Oynandı - Son Dakika
Güncel

"Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im" Atina'da Epidaurus Festivali'nde Oynandı

"Ah Smyrna\'m, Güzel İzmir\'im" Atina\'da Epidaurus Festivali\'nde Oynandı

Tiyatro Pera "Ah Smyrna`m, Güzel İzmir'im!" oyunuyla "Atina ve Epidaurus 2013 Festivaline" katıldı.

30.08.2013 15:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Festivalde, "Epidaurus", "Delphi" antik tiyatrolarında ve Atina'da pek çok kapalı mekanda, dans, müzik ve tiyatro gösterileri sergilendi. 56 yıldır her yaz düzenlenen festivale, Maria Callas, Pavarotti, Theodorakis, Hadjidakis, Rostropovich, Peter Hall, Peking Opera, Fonteyn, Martha Graham, Pina Bausch, Nureyev gibi ünlüler katılmış.

1954 yılında Dimitris Rondiris'in yönettiği Euripides'in "Hippolytos" ve 1955 yılında Alexis Minotis'in yönettiği Euripides'in "Hecuba" antik oyunları, festivalin başlangıcı kabul ediliyor. 1967-74 arası Askeri Cunta döneminde, 7 yıl ara verilen festival, günümüzde Yunanistan'daki ekonomik krize rağmen, tüm gücüyle devam ediyor.

5 ve 6 Haziran 2013'te Atina'da Peiraios tiyatrosunda iki kez sahnelenen, Tiyatro Pera-İKSV ortak yapımı "Ah Smyrna`m, Güzel İzmir'im!", 1923 yılındaki, Türkiye ve Yunanistan arasında, halkların mübadele olayını konu alıyor. Yıllardır bir arada yaşamış Türk ve Yunan iki ailenin yer aldığı oyun, ayrılmak zorunda kalan figürlerin hüzünlü bir öyküsü. İki ülkenin ortak kültürünü işleyen, yer yer iki dilde; iki ülkenin müzik ve dansları eşliğinde oynanan oyun, İzmir doğumlu Antik yazar Homeros'tan da alıntılar içeriyor. 4 Haziran'da, "Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im" oyununun temsilinden bir gece önce, Homeros'un "İlyada" destanından uyarlanan, Yunan yapımı bir oyunun sahneleniyor olması da, ilginç ve güzel bir rastlantı. Ortak bir kültürden gelen Türk ve Yunan halklarının barış içinde bir arada yaşayabilmelerine katkı sağlaması açısından önemli bir buluşma.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im' Atina'da Epidaurus Festivali'nde Oynandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement