Ahilik Haftası - Son Dakika
Güncel

Ahilik Haftası

Ahilik Haftası

Kütahya'da, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

21.09.2017 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'da, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında tören düzenlendi.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ndeki (KESOB) törende yaptığı konuşmada, ahiliğin 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar devam eden bir mesleki örgüt olduğunu söyledi.

Ahilik teşkilatının ve ahi ahlakının yeni nesillere çok iyi anlatılması gerektiğini dile getiren Vali Nayir, şöyle konuştu:

"Bizler bu topraklara bin yıl öncesinden gelmişiz. Bu toprakla 1071'den önce de bizleri tanımış ve kabul etmiş. Hoca Yesevi'nin talebeleri kılış fethinden önce gönül fethini sağlamak için gelmişler. Aynı çizgide Yunus Emre, Mevlana da gelmiş, daha sonra bizim gazilerimiz bu alana girmiş ve bu topraklar yine bizim olmaya başlamıştır. Bu topraklarla ilgili tarihe baktığımızda dört önemli ögenin bizim buradaki varlık sebebimizi oluşturduğunu görüyoruz. Abdalan-ı Rum, Gaziyan-ı Rum, Baciyan-ı Rum ve Ahiyan-ı Rum. Bizim bu dört ögenin felsefesini bugün de yaşatmamız lazım. Ticaretimizde, sanayimizde ve esnaflığımızda ahilik felsefesini bu topraklarda sürekli hale getirmemiz lazım. Gücümüz buna bağlı. Her defasında söylüyorum, zayıfların başarılı olduğu, hayatta kaldığı bir coğrafyada yaşamıyoruz. Mutlaka güçlü olmak zorundayız."

Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Batur ise, ahilik ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşma ve sunumun ardından ahilik teşkilatı konulu tiyatro gösterisi sunuldu, temsili şed kuşama yapıldı.

Törende, Vali Nayir ve Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'na ahi kaftanı giydirildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement