Ahilik Haftası - Son Dakika
Güncel

Ahilik Haftası

Kırklareli'de, Ahilik Haftası dolayısıyla yöresel el sanatları sergisi açıldı.

17.09.2018 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli'de, Ahilik Haftası dolayısıyla yöresel el sanatları sergisi açıldı.

Şeker Depoları Cazibe Merkezi'nde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, törende yaptığı konuşmada, ahiliğin dünyada nitelikli, ahlaklı, namuslu esnaf ve ticaretin sadece para kazanmak olmadığı gerçeğinin bir şekilde markalaştığı bir değer olduğunu söyledi.

Eski dönemlerde insanların sadece ihtiyaç gidermeye çalıştığını ifade eden Minsolmaz, şimdi ise arzularını karşılamaya çalıştığını belirtti.

21. yüzyılın en büyük hastalığının arzular olduğunu vurgulayan Minsolmaz, "Arzular karşılanamıyor çünkü sınırsızdır. Sınırlı ihtiyaçlardan sınırsız arzulara kadar toplumda bir farkındalık oluşturmak için en güzel ilaç ahilik geleneğidir. Önemsenmesi gereken bir değerdir ahilik. Türkiye'de tam kavrandığı zaman ahilik geleneği belki de tüm dünyada örnek olacak bir şey. Dünyada beğenelim ya da beğenmeyelim bir vahşi kapitalizm söz konusu. Her şey kazanmak daha çok kazanmak üzerine. Maalesef kazanırken diğer insanların mutsuzluğuna vesile olacak kadar kazanmak üzerine. Böyle bir toplumun inşası, böyle bir dünyanın da devamlılığı mümkün değil." diye konuştu.

Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker de ahiliğin Selçuklu ve Osmanlı'nın en önemli kuruluşlarından biri olduğunu kaydetti.

Ahiliğin sosyal hayatın düzenlenmesinde, iktisadi hayatın ve vatan savunmasına kadar millet olmanın özelliklerini içinde barındıran Türk milletine has sosyo ekonomik bir düzen haline geldiğini aktaran Şeker, "Ahi her şeyde, her ortamda, her çağda denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toplayandır, yıkan değil yapandır. Dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Ahiliğin toplum hayatındaki etkileri sadece ticari işlerle sınırlı değildir. Sosyal hayata da önemli etkileri vardır." dedi.

Törende, tarih öğretmeni Koray Şerbetçi ise ahilik hakkında konferans verdi.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergi gezildi.

Törene, Kırklareli Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Kocakundakçı, Belediye Başkan Vekili Mehmet Gider, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil Kahraman ile kurum müdürleri ve esnaf katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahilik Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement