Ahilik Haftası Açılış Töreni Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Ahilik Haftası Açılış Töreni Yapıldı

Ahilik Haftası Açılış Töreni Yapıldı

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla Malatya'da kutlama töreni düzenlendi.

19.09.2017 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tören öncesinde Battalgazi Belediyesi Mehteran Takımı tarafından bir gösteri yapıldı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi.

İkinci tören ise Halk Eğitim Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Bilim ve Sanayi İl Müdürü Akif Gülaçtı, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Esnaf Odası Başkanları kam u kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldılar.

Törende konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, "Ahilik kardeşlik, eli açık, konuksever, yiğit anlamına gelir. Ahilik sosyal hayata düzenlenmesinde ekonomik hayata da özellikle Türk milletinin hassas olduğu yönüyle sosyal ve ekonomik bir kültürdür. Ahilik Kültürünün içinde var olan Şet Kuşatmasına baktığımız zaman özünde ne yatıyor biliyor musunuz? Kalite kontrol. Bir diploma töreni. Esnafa verilen bir diplomadır. Hatta pabucu dama atılır. Gençler belki duymuşsunuzdur, o bugünkü şartlarda kalite kontroldür. Pabucu da niye dama atıyorlar? Ahiler, ustabaşları tarafından yaptığı iş düzgün olmadığı ve elverişli olmadığı için onun pabucu dama atıldıktan sonra o esnaf ve sanatkârların kapısına çivi çakılırmış. Ahiler tarafında çivi çakıldığı zaman bir süre o dükkân açılmazmış, ceza verirlermiş. Bugünkü belediyelerimizin aynı sisteme yürüdüklerini görmektesiniz. Esnaf ve sanatkâr kesimine baktığınız zaman, Ahilik bir yaşam biçimi ve biz bu kültürü gerçekten yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü içerisinde dürüstlük var, dostluk var, ülkenin birlik ve beraberliği için mücadele eden bir kültür var. Ahilik Kültürüne bugün Türkiye'mizin değil dünyanın ihtiyacı var. Bakın etrafımız kan çemberi, ateş çemberi. Her gün binlerce insan ölüyor. Gençler ülkeye sahip çıkalım, araştıralım. Ülkemizin birlik ve beraberliği için bu ülke size emanettir, gelecek sizin omuzlarınızda. Siz eğer Ahilik kültüründe destur alırsanız geleceğiniz gerçekten çok parlak. Hani bir söz vardır ya 'Ben siftah ettim komşum siftah etmedi.' İşte bu anlayışa ülkenin ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz. Bugün dünyanın çeşitli ülkelerine baktığınız zaman; Ahilik kültüründen yoksun olan, komşuluk hakkını bilmeyen, komşuluk nedir, mahalle kültürü nedir, esnaf kültürü nedir bilmedikleri için bugün bir çok ülkelerin başına bu sıkıntılar gelmektedir."ifadelerini kaydetti.

Törende konuşan Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ , "Ahilik, Anadolu Selçuklular döneminde, Anadolu'da Türk esnaf ve sanatkâr zümreleri tarafından kurulan teşkilatın adıdır. Ahilik 13. Yüzyılda Anadolu'da oluşan sosyal ve kültürel ortamda o dönemde Ahi Evran gibi bilge kişiler rehberliğinde kültürel teşkilatına bağlı olarak kurulmuştur. Ahilik ticaretin, sanatın, mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak, doğrulukla yoğrulduğu köklerinin çok eskilere, geleneğimiz olduğu, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz." dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında şunları söyledi, "Özellikle geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez. İşte ahilik kültürümüzde bizim esnaf, sanatkâr yapımızın ciddi anlamda ortaya konulduğu kuralların tekrar hatırlatılması noktasında geçmişimizi çok iyi irdelememiz geleceğimizi de bunun üzerine inşa etmemiz gerekiyor. Ahilik kültüründe gönülleri birbirine açma, sevgiyi paylaşma, cömertlik, kardeşliğin yaptığını diğer bir ifadeyle eline, diline ve beline sahip olmanın özetidir ahilik. Yunus Emre bir ifadesinde şöyle ifade ediyor: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. İşte ahilik kültürünün temelinde bölüşme, sevgiyi, sanatı paylaşma, kardeşliği paylaşma yapmaktadır. "

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, "Ahilik ahlak demektir. Sanatkârında ahlaklı olacak, esnafında ahlaklı olacak. Yani insanımız ahlaklı olacak. Ahlakta genel kurallarımız, geleneklerimiz, göreneklerimiz, değerlerimiz, inançlarımız çerçevesinde yoğrulmuş temel öge olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla biz ne iş yaparsak yapalım ahlaki değerlere hep önem vermemiz lazım. Ahiliğin temelinde ahlaki temel var. hani çırak, kalfa, usta, usta başı gibi devam eden o hiyerarşik yapı içerisinde öncelikle ahlak, akabinde başarı ve liyakat var. İşte biz bu değerleri yitirdiğimiz andan itibaren sıkıntı sürecine başlarız."

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise açılış konuşmasında şu ifadeleri kaydetti, "Ahiliği kavramak ve günümüze taşımak çok önemli. Dolayısıyla biz geçmişle bağımızı kuramazsak geleceği inşa edemeyiz. Aradaki tarih halkasını çok iyi bilmemiz gerekir. Ahilik alında bir kuraldır. Geçmişte ticaretin büyümesi, başarılı olmasının temelinde ahilik vardır. Osmanlı Devleti 600 yıl imparatorluk sürmüşse 3 kıtalık bugün 40 devletin yaşadığı coğrafyada temelde sağlam bir ahiliğin, ticaretin, ekonominin olması yatıyor. Dolayısıyla o dönemde kendine göre kuralları olan ahilik kültürü yani ticarette, üretimde, satışta bunları belirleyen bir sistem. Dolayısıyla kaliteyi, hatalı ürünü müşteriye vermemeyi ve müşteriye olan saygıyı yine kendi içerisindeki hiyerarşiyi düzenleyen, çırak-usta-kalfa ilişkilerini düzenleyen aslında bir kalite kontrolü gibi bir sistem olarak düşünebilirsiniz. Dolayısıyla o dönemin, ahiliğin getirmiş olduğu ticaretteki başarı belki Osmanlı'nın, büyük imparatorluğun temelini oluşturuyordu. Günümüz koşullarına göre de ekonomiye, ticarete hakim olan aslında dünyaya da hakim olmuş oluyor. Biz kendi kurumumuzu güçlendiremezsek gerçek mana da bölgemizde de hâkimiyeti kaybetmiş oluruz. Dolayısıyla ahiliğin temel felsefesini anlayarak günümüze de uygulamamız gerekiyor."

Törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından Ahilik konulu konferans verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ahilik Haftası Açılış Töreni Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.


Advertisement