Ahıskalı Türklerin Sürgün Edilmesinin 71. Yılı - Son Dakika
Güncel

Ahıskalı Türklerin Sürgün Edilmesinin 71. Yılı

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), Türklerin 14 Kasım 1944'te Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği rejimi tarafından bugünkü Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Orta Asya'ya sürülmesinin 71. yıl dönümü için belgesel hazırladı.

09.11.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİŞKEK  (AA) – Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ), Türklerin 14 Kasım 1944'te Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği rejimi tarafından bugünkü Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Orta Asya'ya sürülmesinin 71. yıl dönümü için belgesel hazırladı.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından iki yılda hazırlanan ve 75 tanık ve uzmanın görüşlerine yer verilen 88 dakikalık "Ahıskalı Türkler" adlı belgesel film, Kafkaslar'daki Ahıska Bölgesi'nin önemini, Türkler'in sürgün sırasında ve sonrasında yaşadığı acıları, sürgünün yaşayan tanıklarından Merdali Aliyev'in Ahıska'yı 70 yıl aradan sonra ziyaret edişini, Ahıskalıların Kırgızistan, Kazakistan ve Gürcistan'daki yaşamını ve dönüş mücadelesini konu alıyor.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, üniversitenin konferans salonundaki galada yaptığı konuşmada, belgesele katkıda bulunanlara teşekkür ederek bu eserin, Ahıskalı Türklerin vatana dönüş için sürdürdüğü mücadeleye yardımcı olacağına inandığını vurguladı.

Ahıskalı Türklerin öncelikle uluslararası kuruluşların Ahıskalıların vatanlarından sürülmelerine ilişkin kabul ettikleri tazminatın ödenmesine önem vermesi gerektiğini belirten Kılıç, "Ahıskalı Türkler, tazminatlarını aldıktan sonra, isterlerse Kırgızistan'da yaşamaya devam ederler, isterlerse Gürcistan'da veya Türkiye'de yaşamayı tercih edebilirler" dedi.

Ahıska Türkleri

Sovyetler Birliği lideri Stalin, 14 Kasım 1944'te Gürcistan'ın Ahıska bölgesindeki yaklaşık 200 köyde yaşayan Türk kökenli halkı trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün etmişti.

Orta Asya'ya yerleştirilen "Osmanlı Türkleri" olarak da bilinen Ahıskalı Türklerin, bulundukları yerden ayrılmalarına ve yakınlarını ziyaret etmelerine 1956'ya kadar izin verilmedi. Stalin'in ölümünden sonra Türklerin, Ahıska'ya dönmek için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Sovyetler Birliği döneminde Kafkaslar'dan Orta Asya'ya sürülen Çeçenler, İnguşlar, Dağıstanlılar, Kırım Tatarları, Azeriler vatanlarına dönme imkanına kavuşurken, Ahıska kökenli Türklere dönüş izni verilmedi.

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucunda Gürcistan hükümeti, Ahıskalı Türklerin geri dönmelerine izin vermeye başladı.

Günümüzde 500 bine yakın Ahıska kökenli Türk'ün Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşadığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahıskalı Türklerin Sürgün Edilmesinin 71. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement