Ahmet Rasim'in tüm eserleri, 30 ciltlik külliyat olarak yayınlanacak - Son Dakika
Güncel

Ahmet Rasim'in tüm eserleri, 30 ciltlik külliyat olarak yayınlanacak

Ahmet Rasim\'in tüm eserleri, 30 ciltlik külliyat olarak yayınlanacak

Kendine özgü bir tarzla kaleme aldığı eserleri geniş bir okur kitlesi tarafından okunan gazeteci, yazar Ahmet Rasim'in eserleri, külliyat olarak VakıfBank Kültür Yayınları tarafından edebiyatseverlerle buluşacak.

23.02.2021 15:17  Güncelleme: 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kendine özgü bir tarzla kaleme aldığı eserleri geniş bir okur kitlesi tarafından okunan gazeteci, yazar Ahmet Rasim'in eserleri, külliyat olarak VakıfBank Kültür Yayınları tarafından edebiyatseverlerle buluşacak.

VakıfBank Kültür Yayınları'ndan yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu'nun başkanlığında gerçekleştirilen araştırma çalışmalarında 800'ü aşkın süreli yayın ve 117 bin nüsha incelendi. 30 cilt olarak okurlarla buluşturulması planlanan eserin ilk bölümü "Ahmet Rasim Kitaplığı 1 - İlk Sevgi" adıyla yayımlandı.

Külliyatta, 19. yüzyılın sonlarında eserler kaleme alan Ahmet Rasim'in romanlarından gazete ve seyahat yazılarına, hatıralarından makale, şiir ve öykülerine kadar tüm edebi birikimi okurun dikkatine sunulacak.

Yarım asrı bulan yazı hayatında birçok türde eser ortaya koyan Ahmet Rasim'in çalışmaları yine Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu'nun dizi editörlüğünde yayına hazırlanıyor.

"Ahmet Rasim Kitaplığı 1 - İlk Sevgi" adıyla okura sunulan külliyatın birinci cildinde, yazarın ilk dönem eserlerinden "İlk Sevgi", "Meyl-i Dil", "Nakam", "Asker Oğlu" ve "Belki Ben Aldanıyorum" isimli kısa romanları yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Daşçıoğlu, Ahmet Rasim'in bir zaman kalemiyle bir devri dolduran önemli isimlerden olduğunu belirterek, "Edebiyatımızın bu tür adlarının böyle nisyan gölgesinde kalması izaha gerek duyurmayacak kadar açık bir eksikliktir; hem yazar açısından hem de edebiyatımız ve hatta kültürümüz açısından." ifadelerini kullandı.

Bugüne dek Ahmet Rasim'in yaşamına ve eserlerine yönelik farklı çalışmaların gerçekleştirildiğini, fakat kaleme aldığı eserlerin bir bütün olarak ve ilmi metotlarla henüz yayımlanmadığına işaret eden Daşçıoğlu, külliyatın detaylarına dair şunları kaydetti:

"Türk dili, edebiyatı ve kültürünün olduğu kadar yarım asra varan gazetecilik hayatıyla Türk basınının da önemli bir tanığı olmuş olan Ahmet Rasim'in eserlerinin bir kısmı değişik baskılarla günümüz okuruna sunulmuşsa da büyük bir kısmı, şu anda dağınık şekilde ve çoğu eski harflerle kütüphanelerde ve arşivlerde bulunmaktadır. Böylece bu yayın için bir tür ön hazırlık çalışması mahiyetini taşıyan ve arada dahil olup ayrılanlar bir yana, 14 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen bibliyografi taraması sırasında Ahmet Rasim'in yarım asırlık yazı hayatı sırasında yazmış olduğu ve yazması muhtemel olan gazete ve mecmua gözden geçirildi. Elbette bazılarında yalnızca, 'olmadığı-bulunamadığı' bilgisine ulaşıldı. Bununla birlikte müstearlarıyla birlikte Ahmet Rasim'e ait olduğu düşünülen dört bin civarında yazı tespit edildi. Bütün eserleri dizisinin üç yüz sayfa civarında bir araya getirilecek yaklaşık 30 ciltlik bir külliyat oluşturması düşünülmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahmet Rasim'in tüm eserleri, 30 ciltlik külliyat olarak yayınlanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antakya'da Otomobilin Motor Bölümüne Sıkışan Kedi Yavrusu Kurtarıldı
    18:24 Antakya'da Otomobilin Motor Bölümüne Sıkışan Kedi Yavrusu Kurtarıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor bölümüne sıkışan kedi yavrusu, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Kedi yavrusu, yapılan kontrollerin ardından doğal ortamına bırakıldı.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.


Advertisement