Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şimşek Açıklaması

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, "Devrim otomobilimiz hayata geçirilseydi bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin doların üzerindeydi.

21.12.2017 14:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, "Devrim otomobilimiz hayata geçirilseydi bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin doların üzerindeydi." dedi.

Şimşek, İzmir Demokrasi Üniversitesi tarafından düzenlenen "Cumhuriyet dönemi sanayileşmemiz ve 2023 vizyonumuz" konulu konferansta, değişimin gelişmişlik için temel koşul olduğunu belirterek, Türkiye'nin "değişimi takip eden" durumundayken son yıllarda "değişimi yönetmeye istekli" hale geldiğini söyledi.

1960'lı yılların en önemli rekabet parametresinin üretmek olduğunu ifade eden Şimşek, "1970'li yıllara gelindiğinde ikinci unsur devreye girdi, düşük maliyetle üretim. 80'li yıllarda kalite unsuru, 90'lı yıllarda hız unsuru devreye girdi. 2000'li yılların en önemli rekabet parametresi ise bilgidir. Bilgi tek başına yeterli bir unsur değildir. Problem, bilgiyi özümseyip onu katma değer haline getirmektir. Katma değer haline gelmiyorsa bilgi kirliliğinden bahsedilir. O da teknoloji obeziteliğine götürür." değerlendirmesinde bulundu.

Sanayileşme atakları

Cumhuriyet döneminde üç önemli sanayileşme atağı yaşandığını, 1936 yılında "toplu iğne bile yapılamaz." denilen ülkede uçak yapıldığını anlatan Şimşek, bu fabrikanın kısa sürede "batırıldığını" söyledi.

1940'larda Etimesgut'ta uçak fabrikası kurulduğunu ve buranın ihracat yapılır hale geldiğini belirten Şimşek, bu fabrikanın da kapatıldığını dile getirdi.

Egemen güçlerin o dönemde "siz yapmayın, biz veririz." dediğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Üçüncüsü yerli otomobil. Eskişehir'de 1961'de 4 otomobil, 7 motor yapıldı. O yıl Cumhuriyet Bayramı'nın yapıldığı meydanda halk sevinçten 'bizim de artık otomobilimiz var.' diyerek tekerleklere sarıldı. 30 Ekim 1961 tarihli gazetelere baktığımız zaman 'yazık oldu 1 milyon 200 bin ödemeye, israf oldu.' gibi güvensizlik pompalanmaya başlandı ve Cemal Gürsel talimat verip seri üretimi başlatamadı. O zamanki mühendisler, '29 Ekim'de bayram ediyorduk, 30 Ekim'de neredeyse vatan haini olacaktık.' dediler. 56 yıl geçti aradan. Köprünün altından çok sular geçti. Artık biz bunu yapabilecek güçteyiz. Cumhuriyet dönemi sanayileşmesinde iki kere uçak fabrikası kuruldu, uçak ihraç edildi ama batırıldı. Devrim otomobili yapıldı, üretilemedi. En azından Devrim otomobilimiz hayata geçirilseydi bugün kişi başına düşen milli gelirimiz 30 bin doların üzerindeydi."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği ve zeminin sağlam olduğu bu bölge, iş yerlerinin taşınmasına ve insanların ilgisini çekmeye başladı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte faaliyetlerin daha da artacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.

  • Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor
    01:09 Huawei, Çin'de Yeni Bir Çip Fabrikası Kuruyor

    Huawei yönetimi, Çin'de kapsamlı bir çip fabrikası daha kurmak için çalışmalara başladı. Şirket, çip sektörünün gelişeceğini öngörerek bu alana yapacağı yatırımları artıracak. Şanghay'da yapılacak olan fabrikanın, şirketin çip ihtiyacını karşılaması bekleniyor. Fabrikada üretilecek çiplerin ağırlıklı olarak akıllı telefonlar için kullanılacağı belirtiliyor. Huawei, böylece çip konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefliyor. Şirketin dev yatırımlarının ürün fiyatlarına etki edebileceği iddia ediliyor.


Advertisement