Ahşap Süslemeler, 118 Yıldır Hayran Bırakıyor - Son Dakika
Yerel

Ahşap Süslemeler, 118 Yıldır Hayran Bırakıyor

Altınyayla'daki Merkez Camisi, ahşap üzerine boyama, çakma ve kabartma teknikleriyle yapılmış bitkisel temalı süslemeleriyle dikkat çekiyor.

05.02.2013 11:30  Güncelleme: 11:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cemal Coşkun - Altınyayla ilçesindeki Merkez Camisi, ahşap üzerine boyama, çakma ve kabartma teknikleriyle yapılmış bitkisel temalı süslemeleriyle dikkat çekiyor.

Aydın Mahallesi'nde 1895 yılında Miktad Ağa'nın torunu Ahmet Ağa tarafından Mahmut, Müştak ve Salman ustalara yaptırıldığı belirtilen kare planlı, ahşap tavanlı, beşik çatı üzeri oluklu kiremitle kaplı, kesme taş örgülü caminin tek minaresi bulunuyor.

Ahşap oymacılığıyla öne çıkan camide ahşap üzerine kök boya kullanılan boyama, çakma ve kabartma teknikleriyle yapılmış bezemeler yer alıyor. Bu bezemelerde genel tema bitkisel olup, süslemeler caminin tavan, minber, vaaz kürsüsü ve mahfilde görülüyor. Çakma tekniğinde birim örneği çıkarılan kompozisyonun ahşap tavan üzerine çiviyle çakılmış olduğu görülürken, boyama tekniğinde daha çok yapraklarla demetlenmiş ikili veya üçlü çiçek buketlerinin tercih edildiği dikkat çekiyor.

Boyaların ilk günkü canlılığını koruduğu motifler, camiye gelenler tarafından hayranlıkla izleniyor.

Altınyayla Belediye Başkanı Yasin Demirkaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin, yapıldığı dönemde yaygın olan ağaç işlemeciliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Cami süslemelerinde kullanılan boyaların tamamen kök boya olduğunu ve yumurta katkısıyla yapıldığını belirten Demirkaynak, "Bu süslemeler, günümüze kadar ulaşmış, herhangi bir restorasyona ihtiyaç duymamıştır" dedi.

Demirkaynak, bu eşsiz süslemelerin, isten, pastan ve kirden korunması durumunda varlığını koruyacağını vurgulayarak, "20 yıl öncesine kadar sobayla ısıtılıyordu, artık kaloriferle ısıtılıyor. Sobanın isi, pası olabiliyordu ama ona rağmen muhafaza edildi, korundu boyalar orijinal halini kaybetmedi, silinmedi. Ağaç oymacılığının, işlemeciliğinin çok güzel bir örneğini oluşturuyor. Onun varlığından gurur duyuyoruz, inşallah gelecek kuşaklara aktarılacaktır" diye konuştu.

Yayıncı: Ömer Erim Baştimar - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ahşap Süslemeler, 118 Yıldır Hayran Bırakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement