Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, "Bireyin ve ailenin çözüm üretme kapasitesini, çatışmayı çözme kapasitesini artırmamız gerekiyor" dedi.

10.02.2016 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, "Bireyin ve ailenin çözüm üretme kapasitesini, çatışmayı çözme kapasitesini artırmamız gerekiyor" dedi.

Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Keşir başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner, aile içi ve kadına karşı şiddet olaylarında uygulanan prosedürü ve yapılanları anlattı.

Çetiner, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması halinde Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre hakim tarafından kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi kararı verilebildiğini söyledi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Teknik Yöntemlerle İzleme Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama İşbirliği Protokolü kapsamında 30 Temmuz 2015 tarihinde Ankara ve İzmir'de "elektronik kelepçe" uygulamasına başlandığını hatırlatan Çetiner, "panik butonu" pilot uygulamasının ise 31 Aralık 2015 tarihinde kaldırıldığını aktardı.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun daha etkin sağlanmasının önemine dikkati çeken Çetiner, şiddet mağduru ve şiddet uygulayan ile ayrı ayrı görüşülerek her olaya özel tedbirlerin geliştirilmesi ve şiddet uygulayanların rehabilitesine yönelik önleyici tedbirlere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Şiddet uyguladığı gerekçesiyle hakkında evden uzaklaştırma tedbiri uygulanan kişilere barınma imkanı verilmesi ve rehabilite programlarına zorunlu katılımlarının sağlanmasının önemine değinen Çetiner, "Elektronik kelepçe sistemi ülke geneline yaygınlaştırılmalı. Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı eğitimler başta olmak üzere toplumu bilinçlendirecek ve farkındalık yaratacak aktivitelere önem verilmeli" ifadesini kullandı.

Çetiner, "Birbirini severek evlenen çiftlere, birbirlerine nasıl davranacakları konusunda rehberlik yapmak, boşanmaların önüne geçebilmek, aileyi korumak ve şiddeti azaltmak için ilgili kurum ve kuruluşlarca evlilik eğitimleri düzenlenmeli" diye konuştu.

-"Elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaştırılmalı"

Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Personel Yarbay Özlem Yılmaz ise çalışmaları hakkında bilgiler vererek kurum içi eğitim faaliyetlerinin yanı sıra 2012-2015 yılları arasında 209 bin 197 vatandaşın bilgilendirildiğini anlattı.

Jandarma sorumluluk bölgesinde, 2012-2015 yılları arasında toplam 26 bin 283 koruyucu ve önleyici tedbir kararı alındığını ve bin 68 kadının jandarma tarafından kadın konukevlerine teslim edildiğini aktaran Yılmaz, 2015 yılında ise kasten öldürülen kadınların yüzde 60'ının eşi, yüzde 23'ünün ise yakın akrabaları tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Elektronik kelepçe uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Şiddet mağduruna ve şiddet uygulayana, aile bütünlüğünün korunması maksadıyla profesyonel desteğin verileceği bir danışmanlık hizmetinin sağlanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Mustafa Çadır da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) hakkında bilgiler verdi.

Çadır, 2015 yılı sonu itibarıyla 40 ilde ŞÖNİM bulunduğunu aktararak, bu yıl sonuna kadar bütün illere bunu yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ankara ŞÖNİM personeli Muradiye Oral ise öfke kontrolü programının başarılı olduğunu dile getirerek, şiddet uyguladığı gerekçesiyle bu programa katılan kişilerle ilgili olarak daha sonra herhangi bir şikayet gelmediğini ve tedbir kararı çıkmadığını vurguladı.

AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce de "Eğitim hakikaten önemli. Ama Allah'a iman ve ahirete iman hakiki manada bir kalpte yerleşse hiçbir adam bir kadına şiddet uygulamaz. Yani hesap vereceğini, bunun ahirette bir karşılığı olduğunu bilen bir insan asla kadına şiddet uygulamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yüzden değerler eğitiminin çok önemli olduğunu dile getiren Yüce, "Mutlaka bütün kurumların, polis, jandarma, Milli Eğitim, sivil toplum kuruluşlarının, özellikle bu konunun üzerinde durması gerektiğini, hakiki çözümün ancak manevi eğitimle, kalbe ve ruha yerleştirilecek olan 'manevi yasakçıyla' temin edileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

-"Stadyumda, okulda şiddet görüyoruz"

Komisyon Başkanı Ayşe Keşir ise "Stadyumda, okulda şiddet görüyoruz. Yani vatandaş kahvede kavga ederken de şiddet uyguluyor meramını çözmek için, iş yerinde de şiddet uyguluyor, geliyor evde de şiddet uyguluyor. Kişinin, çözüm üretme kapasitesini, çatışmayı çözme kapasitesini artırmamız gerekiyor, bireyin ve ailenin" ifadesini kullandı.

"Bunu yapamadığımız zaman, bireyi tek tek o anlamda güçlendirmediğiniz zaman, vaka olduktan sonraki uygulamalarla ancak biraz caydırabiliriz, biraz rehabilite edebiliriz" diyen Keşir, bireyi hayata hazırlarken, sorunlarını nasıl çözeceğiyle ilgili olarak bilgilendirilmesinin ve dayanıklılık kazandırılmasının önemine işaret etti.

Keşir, "Bireyin, sağlıklı, aklı başında bir insan olarak var olması yönünde desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Aslında temel sorun bu. Zincir bir yerde kırıldıysa bizim bu mekanizmaya dahil olup kişinin bu anlamda güçlendirilmesi noktasında sürece dahil olmamız gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement