Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar: "Çocuk İstismarı Anlatamaz Hal Dilinden Anlayın" - Son Dakika
Güncel

Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar: "Çocuk İstismarı Anlatamaz Hal Dilinden Anlayın"

Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar: "Çocuk İstismarı Anlatamaz Hal Dilinden Anlayın"

Aile danışmanı Hatice Kübra Tongar, çocuk istimarıyla ilgili ailele önemli uyarılarda bulundu.

23.02.2018 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile danışmanı Hatice Kübra Tongar, çocuk istimarıyla ilgili ailele önemli uyarılarda bulundu. Çocukların başından geçenleri anlatamayacaklarını belirten Tongar, "Farklı bir hal görüyorsak burada ne var diye düşünmemiz gerekiyor. Çocuklar çünkü haliyle bize o mesajı verirler. Her zaman gelip söylemezler" dedi.

Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği söyleşiye katılan yazar, aile danışmanı Hatice Kübra Tongar, günümüzde yaşanan çocuk istismarlarına dikkat çekerek, aileleri ne yapmaları konusunda bilgilendirdi.

Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde Küçükçekmeceli anne ve babalarla buluşan Tongar, cinsel istismarların önüne geçebilecek mahremiyet eğitimi hakkında önemli bilgiler vererek, aileleri uyardı. Mahremiyet eğitiminin ailede başlayıp şekillendiğini kaydeden Hatice Kübra Tongar, "Mahremiyet eğitimi cinsel istismarın karşısında duran temel noktadır. Aslında anne ve babalar anlatmadan önce bunu yaşamalılar. Hep ne diyelim, hangi cümleleri kuralımdır anne ve babaların düşündüğü. Oysa ki çocukları cümlelere değil, yaşadıklarımıza bakarlar. Yaşamıyorsak istediğimizi anlatalım onun bir tesiri olmaz" dedi.

"Çocuğunuza mahremiyetini hissettirin"

Hatice Kübra Tongar mahremiyet eğitimini yaşayarak vermenin yollarını ise şu şekilde anlattı: "Bunu nasıl yaşayacağız? Çocuğumuzun daha bebeklik çağından itibaren genital bölgelerine, bedensel bütünlüğüne saygı duyarak başlayacağız. Bunu nasıl yapabiliriz? Altını değiştirirken ulu orta değiştirmeyeceğiz. Üstünü başını çıkartırken ulu orta çıkartmayacağız. Bu konuda kız çocuk erkek çocuk ayrımı yapmayacağız. Bizler çünkü kız çocuk korunmalı ama erkek çocuğunu istediğimiz gibi sergileyebiliriz diye düşünüyoruz. Hatta bununla övünüyor, iftihar ediyoruz. Ne pedagoji ne de din kız erkek ayrımı yapmıyor. Dolayısıyla bu ayrımı yapmadan, onları giydirirken, onlara duş aldırırken, taharetlerine yardım ederken muhakkak ki o mahrem alanı korumamız lazım. Elbette ki annenin çocuğa ayıbı günahı olmaz. Ama o mahremiyeti çocuğa hissettirmesi gerekir. Mesela çocuğumuzu yıkıyoruz iki yaşından sonra çocuk da çırılçıplak olmasın. Yanına gelen yetişkin de o da bir şekilde mahremiyetine uygun bir kıyafet giyinsin. Çocuğun iç çamaşırını çıkarıp kurulayacağımız zaman da böyle başımızı hafif yana çeviriyor gibi yapalım. Taharetine yardım ederken ulu orta bakıyor gibi değil de bak ben annenin ben bile bakmıyorum bu konuda hassasiyet gösteriyorum hissini çocuğa vermemiz lazım."

"Çocuklar niyeti hissediyor, birisine gitmiyorsa çocuğu zorlamayın"

İstismarcıların genelde aile içinden çıktığına da dikkat çeken Tongar aileleri, "Araştırmacılar şunu söylüyor ki, istismarcılar öyle çok yabancılar olmuyor ne yazık ki. Çok düşük bir oranda yabancı oluyor. Belli noktalara dikkat edersek çocuğumuzu etrafımızda o potansiyeli taşıyan insanlar varsa onlardan da korumuş oluruz. Bu ne gibi mesela? Git teyzenin kucağına, hadi otur, bırak öpsün, neden kaçıyorsun kendini sevdirmiyorsun gibi, zorla çocuk istememesine rağmen o bedensel teması sağlatmaya çalışmamalıyız. Çünkü çocuklar aynı bir yetişkin gibi hissediyorlar. Düşünün bir metrobüse bindiniz ve biri size değiyor diyelim. Kalabalıktan mı değiyor, yoksa kötü bir niyetle mi bunu yapıyor bunu hissedersiniz. Çünkü bu yaradılışımızda, fıtratımızda var. İşte çocuklar da, kötü bir bakışı hissediyorlar. Eğer bir çocuk bir komşunun ya da akrabanın kucağına gitmeyeceğini söylüyor böyle bir cümle kuruyorsa, ya da beden diliyle bunu ifade ediyorsa kesinlikle çocuğa hayır git, ayıptır demeyin" diyerek uyardı.

"Çocuk hal diliyle başına geleni anlatır, ipuçlarını yakalayın"

İstismara uğrayan çocukların bunu kolay kolay anlatamadığını da sözlerine ekleyen Tongar, bu konuda ailelerin yapması gerekenleri şöyle ifade etti: "Çocuğumuzda eğer normalin dışında bir hal görüyorsak, bu ne olabilir, normalde olmayan bir agresyon, öfke. Her şeye tepkisel davranması. ya da tamamen içe kapanması. Böyle bir suçlanma, utanma hali. Yani farklı bir hal görüyorsak burada ne var diye düşünmemiz gerekiyor. Çocuklar çünkü haliyle bize o mesajı verirler. Her zaman gelip söylemezler. Günümüzde şunu söylüyorlar çocuklara susmamayı öğretin, anlatmayı öğretin. Elbette ki bunu teşvik edeceğiz ama bu dense bile çocuk utanıp anlatamayabilir, kendini suçlu hissedebilir. Karşısındaki onu tehdit edebilir. Mesela 'böyle bir şey söylersen annen seni bırakıp gider. Böyle bir şey kabul edilmez, o yüzden bunu anlatmıyoruz. Anlatırsan ikimizde yalnız kalırız' gibi pek çok tehdit unsuru kullanılıyor olabilir. Çocuk buna cesaret edemiyor da olabilir. Burada bizim yapacağımız şey çocuğumuzun halinde bir farklılaşma varsa aman ergendir geçer, kesinlikle ve kesinlikle demeyeceğiz. Boş vermeyin bu ipuçlarını"

"İdam denilince yüreğime su serpiliyor"

Bir anne olarak pedofili hastalarına idama sıcak baktığını da belirten Tongar, "Pedofili noktasına gelmiş kişiler ne yazık ki tıbbi anlamda bunu bir daha yapmayayım diyecek noktada değiller. O yüzden verilen ceza ıslah etmeye yönelik değil, onu toplumdan korumaya yönelik olmalı. Benim de iki evladım var, idam denildiğinde daha bir yüreğime su serpiliyor" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar: 'Çocuk İstismarı Anlatamaz Hal Dilinden Anlayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement