Aıma, Grand Pera'da Sahne Alacak - Son Dakika
Güncel

Aıma, Grand Pera'da Sahne Alacak

Aıma, Grand Pera\'da Sahne Alacak

Bu yıl dördüncü yaşını kutlayan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), 7 Mayıs'ta Grand Pera Emek Sahnesi'nde konser verecek.

28.04.2017 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl dördüncü yaşını kutlayan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), 7 Mayıs'ta Grand Pera Emek Sahnesi'nde konser verecek.

Grand Pera'da düzenlenen tanıtım toplantısında AA muhabirine açıklamada bulunan AIMA'nın kurucusu Prof. Filiz Ali, 1998'de kurulan akademinin tamamen gönüllülüğe dayalı ve imece ile oluşturulan bir müzik buluşması olduğunu dile getirdi.

Kurulduğu yıl keman, viyola ve viyolonsel masterclass'ı (ustalık dersleri) ile başladıklarını kaydeden Ali, "O yıl 25 öğrenci geldi. Öğrencilerin hemen hemen hepsi devlet konservatuvarı öğrencileriydi." dedi.

Filiz Ali, belli bir seviyeyi geçmiş öğrencilerin ustalık eğitimine kabul edildiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"1998 yılından itibaren keman, viyola, viyolonsel, klarnet, flüt, gitar, kontrbas, piyano masterclassları yapılıyor. Bazı yıllar flüt ve gitar olmuyor ama yaylı çalgılar 1998'den beri, piyano ise 2005'ten beri devam ediyor. (Piyano eğitimini) İdil Biret ile yapıyoruz. Alınan öğrenci sayısı her yıl değişiyor. Başvuruları gözden geçiriyoruz. Bazı yıllar başvuru sayısı çok olabiliyor. Dünyadaki ve Türkiye'deki olaylara da bağlı. Genelde öğrenci kotamız 10 ile 20 arasındadır."

"Dünyada isim yapmış öğretmenlere öncelik veriyoruz"

Öğretmen seçimlerinde Türkiye'de ve dünyada isim yapanlara öncelik verdiklerini kaydeden Ali, aynı zamanda sahne tecrübesi ve sahne kariyeri olan isimleri seçtiklerini dile getirdi.

Prof. Ali, etkinliğin maddi yanına da değinerek, şunları aktardı:

"Masrafların tamamını gönüllü destekçilerimizle karşılıyoruz. Öğrencilerden aldığımız ücret gerçekten sembolik bir ücret. Onların ders ücretini karşılar ama biz onların bir hafta, 10 günlük otel ve kahvaltılarını da karşılıyoruz. Birçok dost, tanıdık ve hem ayni hem maddi yardımda bulunuyor. Ayrıca şimdiye kadar Suzan Sabancı Dinçer, Ümit Boyner gibi kişiler veya Banvit gibi kurumlar bize destek oluyor. Ama bunun dışında her masterclassta eşimizden, dostumuzdan da yardım istiyoruz."

Haluk ve Tınçay Barutçuoğlu'nun Ayvalık'ta kendilerine 2005'te bir ev bağışladığını anlatan Ali, "Bizim evimiz bahçe içerisinde, deniz kıyısında. Bir rıhtımı var. Evi, içerisindeki eşyalarla beraber bağışladılar." diye konuştu.

Filiz Ali, eğitimde kullanılmak üzere piyanolar, enstrümanlar ve ev eşyalarının farklı isimler tarafından kendilerine bağışlandığını vurguladı.

Festival orkestrasının 7 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleştireceği konserin ardından 12 Mayıs'ta Ayvalık'ta bir söyleşi yapılacağını, 13 Mayıs'ta ise Emre Yavuz'un Beethoven sonatlarını yorumlayacağı bir piyano resitali vereceğini kaydetti.

Ali, AIMA eğitimlerine yurt dışından öğrencilerin de katıldıklarına dikkati çekerek, " Almanya, Hollanda, Ukrayna, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan'dan öğrenciler geliyor. Bu öğrenciler daha ziyade ders veren hocalara da geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Orkestra, 7 Mayıs'taki İstanbul konserinde keman sanatçısı Andrej Bielow ve viyola sanatçısı Marco Misciagna eşliğinde sahne alacak. Konserde, barok dönemden tangolara uzanan zengin bir repertuvar seslendirilecek.

Ustalık eğitimleri eylül sonuna kadar devam edecek

AIMA'nın 2017 yaz dönemi Müzik Ustalık Kursları, 18-24 Haziran'da Onur Özkaya yönetiminde gerçekleştirilecek kontrabas ile başlayacak.

Solistlik, oda müziği çalışmaları ve eğitimci kimlikleriyle tanınan Bielow ve Misciagna, 22-30 Temmuz'da ise Ayvalık'ta düzenlenecek AIMA Keman ve Viyola ustalık sınıflarını yönetecek.

Ustalık kursları, 7-14 Eylül'de Alexander Rudin'in viyolonsel eğitimi, 15-22 Eylül'de ise İdil Biret yönetimindeki piyano sınıfıyla sona erecek. 25-30 Eylül'de ise müzisyenin kendi alışkanlıklarını, tepkilerini ve hareketlerini sorgulamasını sağlayan, çalgısıyla arasındaki ilişkiyi geliştirmesine yardımcı olan "Alexander Tekniği Atölyesi" yapılacak.

Genç müzisyenlerin ufkunu genişleterek, müzik eğitimini teşvik etmeyi amaçlayan AIMA, Prof. Filiz Ali tarafından 1998'de kuruldu.

Ayla Erduran, Suna Kan, Lukas David, Peter Bruns, Valeri Oistrakh, İdil Biret, Andrej Bielow, Marco Misciagna ve Christoph Henkel gibi ünlü sanatçıları sanatseverlerle buluşturan AIMA akademisinde, dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, usta sanatçılardan 10 gün boyunca ders alıyor.

AIMA Müzik Festivali, AIMA Müzik Sohbetleri, AIMA Kış ve Bahar Konserleri düzenleyen akademi, Ege bölgesinde dikkati çeken sanat çalışmalarına imza atıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aıma, Grand Pera'da Sahne Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement