AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

Başbakan Davutoğlu:(1) "Bugün bizi reelpolitiğe davet edenler, 'Niye zalimlere karşı duruyorsunuz' diyenler, 'Niye sesinizi yükseltiyorsunuz, çıkarlarımızı düşünsenize' diyenler, eğer Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Peygamber'in, Hazreti Musa'nın Hazreti İbrahim'in yürüyüşünü görselerdi herhalde onlara da 'Dönün bu yoldan' derlerdi.

01.11.2014 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün bizi reelpolitiğe davet edenler, 'Niye zalimlere karşı duruyorsunuz' diyenler, 'Niye sesinizi yükseltiyorsunuz, çıkarlarımızı düşünsenize' diyenler, eğer Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Peygamber'in, Hazreti Musa'nın Hazreti İbrahim'in yürüyüşünü görselerdi herhalde onlara da 'dönün bu yoldan' derlerdi. Onlar bu yoldan dönmediler, onlar nasıl dönmedilerse biz de bu yoldan dönmeyiz" dedi.

Afyonkarahisar NG Güral Termal Otel'de gerçekleştirilen, AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasının başında Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ve Isparta'daki trafik kazasına değinen Davutoğlu, vefat edenlerin ailelerine taziye dileklerini ileterek, "Allah bu tür acıları bir daha bize yaşatmasın. Konuşmamın ileri aşamalarında da vurgulayacağım gibi bu konularda yeni bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğu aşikar" dedi.

Davutoğlu, "İstişare toplantısı vesilesiyle 2001'den bu yana bu davaya hizmet etmiş ve Hakk'a yürümüş bütün dava arkadaşlarımızı,  dava büyüklerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Hastalara da şifa dileklerini ileten Davutoğlu, Afyonkarahisar'a gelirken eşi rahatsızlanan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in geri dönmek zorunda kaldığını hatırlatarak acil şifalar diledi.

"Sembolik bir mekandayız" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bu kutlu yürüyüş burada başlamıştı, bir ağustos günü 21. yüzyılın ilk yılında 2001'de inançlı bir kadro, ideallere, hedeflere sahip azimli bir kadro yola çıkmıştı ve o yola çıkıştan bugüne 23 kez bu kadronun bütün kademelerinde görev alan dava arkadaşlarımız bir araya geldiler sürekli istişarelerde bulundular ve bu yürüyüşün daha sonraki istikametiyle ilgili olarak birlikte kararlar aldılar ve bu kararlarla yola devam ettik" diye konuştu.

Davutoğlu, 3 Kasım 2002 tarihinin AK Parti'nin iktidarının yıl dönümü olduğunu hatırlatarak,  "İktidarımızın 12. yılında sembolik bir mekanda, sembolik bir tarihte bizi bir araya getiren Rabbimize hamdolsun. Bu kutlu yola her türlü çabasıyla destek veren bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her şeyin başında doğru temel atmak lazım, her şeyi doğru temeller üzerine başlatmak lazım" sözlerini hatırlatan Davutoğlu, "Kurucu genel başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da buradan minnetlerimizi ve ve teşekkürlerimizi bir kez daha arz ediyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la son görüşmelerinde kendisinin katılımı olmadan gerçekleştirilecek ilk istişare toplantısının biraz hüzünlü olacağını ifade ettiğini söyleyen Davutoğlu, buna karşılık Erdoğan'ın "Bütün dava arkadaşlarıma selam edin, ben her haliyle bu davanın içindeyim, beraberiz" dediğini dile getirdi.

Davutoğlu, "Yine o kutlu yürüyüşü birlikte başlattıkları 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e de gerek cumhurbaşkanlığı dönemindeki dirayetli tutumu dolayısıyla gerekse bu kutlu yürüyüşteki katkıları dolayısıyla da buradan saygılarımı bir kez daha arz etmek istiyorum" dedi.

Teşekkür edilmesi gereken çok insan olduğunu ve tek tek zikretmek gerektiğini söyleyen Davutoğlu, bunun zaman sınırlaması içerisinde yapılmasının zor olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, genel merkezde, bakanlıklarda, teşkilatlarda, parti grubunda gençlik, kadın kollarında ve mahalle sandık kurullarında görev alanları da selamlayarak, "Bu çaba içerisinde en büyük fedakarlığı sergileyenler arasında olan bu dava içinde yürüyen eşlerine destek sağlayan aile mensuplarına da eşlere ve çocuklara da bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

-"Başarımızın sırrı burada"

İstişare toplantısının ortak vicdanın tanımlandığı ve ortak aklın yeniden inşa edildiği toplantılar olduğunu anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Herhalde Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir siyasi hareket böylesine kurumsallaşmış bir istişare mekanizması kurmamıştır. Hiç aksamadan her yıl en az iki kere bir araya gelen bu istişare heyeti aslında Türkiye'nin her yerinden gelen katılımıyla, her nesilden gelen katılımcılarıyla nesiller arası, şehirler arası, bölgeler arası en geniş ortak akıl platformudur. Başka hiçbir parti Türkiye'nin her yerinden katılımıyla böyle bir kompozisyon oluşturamamaktadır. Başka hiçbir parti bu kadar kararlı, istikrarlı, kurumsallaşmış bir şekilde böylesi bir yapıyı hiç aksatmadan yürütememiştir. Başarımızın sırrı burada. Biz yürümeye başladığımızda sağımızdaki solumuzdaki kadeşlerimizle, dava arkadaşlarımızla sanki tek bir vücut, tek bir ruh olmuşcasına yürürüz. Biz yürümeye başladığımızda kendimizi düşünmeyiz, sağımızda solumuzda önümüzde arkamızda olan bütün dava arkadaşlarımızla birlikte orada o mekanda olmamakla birlikte dualarıyla bizimle birlikte olan bütün bir milletle birlikte yürürüz. Şahsi hesapları düşünmeyiz, menfaatleri bütün şahsi planlamaları bir kenara koyar, ortak davamız ne gerektiriyorsa onu yapmak konusunda hiçbir tereddüt geçirmeyiz."

"Aslında bu hareketin ilham aldığı geçmiş büyük yürüyüşleri hatırlatarak, 'Yeni Türkiye' ve 'Yeni Dünya' yürüyüşünün ne olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum" ifadesini kullanan Davutoğlu, tarihe iz bırakmış büyük yürüyüşler olduğunu ve bu yürüyüşlerin ardından tarihin eksen değiştirdiğini, bunun yanlış eksenlerden doğru eksenlere oturma olduğunu dile getirdi.

Hazreti İbrahim'in Mezopotamya'dan Filistin'e yürürken tevhid inancı etrafında bütün insanların eşit olduğu, kastların, tanrılaşmış figürlerin geçerli olmadığı bir dünya için yürüdüğünü hatırlatan Davutoğlu, Hazreti İbrahim'den sonra tarihin başka türlü aktığını söyledi.

Davutoğlu, "O gelenek üzerinde nice kutlu öncüler, geldiler ve dediler ki 'Arabın Acem'e, Acem'in Araba üstünlüğü yoktur, insanlar her bir özellikleriyle birbirine eşittir ve insanlık onuru her şeyin üstündedir. Hiçbir insan başka bir insana ne bu dünyada ne metafizik olarak ne de siyasi olarak köledir'. Hazreti İbrahim bu yürüyüşü yaparken ateşlere atılma tehditiyle karşılaştığında düşünmeden ateşin içinde o idealleri savunmak üzere yürüdü" dedi.

Hazreti Musa'nın da bir ideal için insanları köleleştirmeye, kendisini tanrılaştırmaya yönelen Firavuni bir tavra karşı bütün insanlık adına bilinmeze doğru Kızıldeniz'e yürürken ne olacağını bilmediğini anlatan Davutoğlu, "Kızıldeniz'den geçip geçemeyeceğini seyredenler, izleyenler bir mucizeye şahit oldular. Sina'dan Kudüs'e yürüyordu, adıyla birlikte selam olarak anılan Kudüs'e. O yürüyüş de aslında bugün '10 Emir' diye telakki edilen ama bütün temel insan haklarının ve temel ahlaki ilkelerin konduğu o temel hususları vurgulayan ilkelerle birlikte yürüdü" diye konuştu.

-"O yolcuların yolcusuyuz biz"

Muharrem ayı içerisinde bulunulduğunu ve Hicri yılbaşının idrak edildiğini anımsatan Davutoğlu, "Yine bir grup insan dışarıdan bakıldığında reelpolitik güç karşısında direnmesi mümkün olmayacağı zannedilen bir grup insan, bir ulu önderle, Hazreti Peygamber'le, Mekke'den Medine'ye yürüdü. İnsanlık onuru adına yürüdü, insanların hiçbir şekilde birbirini köle etmemesi gerektiği ve zencinin, beyazın, Arabın Acem'in, ensarın, muhacirin, tek bir insan yekunu içinde Allah önünde eşit olduğu idealiyle yürüdü. Bilal-i Habeşi, Kureyş öncüleriyle birlikte yürüdü o yolu. Yine insanlık onuru adına yürüyen o yolcuların yolcusuyuz biz. Dışarıdan bakanlar o yürüyüşün başarıya ulaşacağını aynı Hazreti Musa gibi belki düşünmüyorlardı ama o yolu yürüyenler başarılarından emindiler çünkü kalplerindeki iman, zihinlerindeki ideal, insanlığın ortak idealini temsil ediyordu" dedi.

Bir grup inananla Kerbela'ya yürüyen Hazreti Hüseyin'i rahmetle andığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Hazreti Hüseyin belki akıbetinin ne olduğunu bile bile yürürken aslında kendisinden sonraki bütün nesillere şu mesajı iletiyordu, 'İnsanlık adına yürümeniz gerekiyorsa sonu ne olursa olsun yürümeye devam edin çünkü nihai ecir ancak Allah katındadır'. Yine bugün bizi reelpolitiğe davet edenler, 'Niye zalimlere karşı duruyorsunuz' diyenler, 'Niye sesinizi yükseltiyorsunuz, çıkarlarımızı düşünsenize' diyenler, eğer Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Peygamber'in, Hazreti Musa'nın Hazreti İbrahim'in yürüyüşünü görselerdi herhalde onlara da 'Dönün bu yoldan' derlerdi. Onlar bu yoldan dönmediler, onlar nasıl dönmedilerse biz de bu yoldan dönmeyiz."

- Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:54 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,3370 liradan, euro ise 35,1300 liradan satılıyor.

  • Adana'da 80 Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi, 329 Kişi Yakalandı
    09:54 Adana'da 80 Ruhsatsız Tabanca Ele Geçirildi, 329 Kişi Yakalandı

    Adana Seyhan polisi, yaptığı çalışmalarda 80 ruhsatsız tabanca ele geçirirken çeşitli suçlardan aranan 329 kişiyi de yakaladı. Ayrıca, ekipler tarafından 60 ruhsatsız tabanca, 5 kurusıkı tabanca, 15 ruhsatsız tüfek, 229 şarjör, 673 mermi ve tabanca yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Yapılan asayiş uygulamalarında ise 626,68 gram narkotik madde, 629 uyuşturucu hap ve 7 çalıntı araç bulundu. Ruhsatsız silah yakalanan 7 kişi ve diğer suçlardan yakalanan 31 kişi tutuklandı.

  • Tekirdağ'da Yoğun Sis Görüş Mesafesini Düşürdü
    09:53 Tekirdağ'da Yoğun Sis Görüş Mesafesini Düşürdü

    Tekirdağ'da gece saatlerinde başlayan yoğun sis, sabah etkisini daha da artırarak görüş mesafesini yer yer 40 metreye kadar düşürdü. Malkara, Hayrabolu ve Muratlı ilçelerindeki kara yollarında trafikte olumsuzluk yaşanmaması için önlemler alındı. Deniz ulaşımı da etkilendi ve bazı gemiler Tekirdağ açıklarına demirledi. Sisin öğle saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

  • Edirne'de 6 düzensiz göçmen yakalandı
    09:53 Edirne'de 6 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, yasa dışı yollarla yurda girdikleri belirlenen 6 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, jandarma tarafından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi.

  • Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti
    09:51 Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti

    Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak.

  • Adana'da Cinayet Zanlıları Tutuklandı
    09:50 Adana'da Cinayet Zanlıları Tutuklandı

    Adana'da bir kişinin öldürülmesi olayında, cinayeti işledikten sonra ihbarda bulunan ve olay yerine gelen iki şüpheli tutuklandı. Şahısların, cinayetin ardından tabancayı alarak kaçtığı belirtildi. Ölen kişinin ve şüphelilerin suç kayıtları da ortaya çıktı.

  • Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi
    09:50 Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi

    Boyabat Kaymakamlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü kapsamında şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınlarına iftar yemeği verdi. Kaymakam Enver Yılmaz, katılımcılara teşekkür ederek, şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle anıldığını belirtti. Programa, Belediye Başkanı Hüseyin Coşar, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Çağrı Alperen ve diğer ilçe yetkilileri katıldı.

  • Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'
    09:50 Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, yeni proteziyle artık yürüyebiliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılan Akkoç, yaşadığı zorlu süreci anlattı ve protezinin hayatını nasıl değiştirdiğini paylaştı.

  • Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı
    09:49 Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan şahıslara yönelik iki günde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda 38 şahıs yakalandı. Operasyonlarda hırsızlık, uyuşturucu, yağma, resmi belgede sahtecilik, cinsel istismar ve fuhuş gibi suçlardan aranan şahıslar bulundu.

  • Eskişehir'de öldürülen genç kızın babası sergi açtı
    09:49 Eskişehir'de öldürülen genç kızın babası sergi açtı

    Eskişehir'de erkek arkadaşı tarafından öldürülen Ayşenur Çolakoğlu'nun babası, kızının hayallerini gerçekleştirmek ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla resim sergisi açtı. Sergide, baba ve kursiyerlerin Ayşenur Çolakoğlu anısına yaptığı 35 parça eser yer alıyor.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 105 Aranan Şüpheli Yakalandı
    09:49 Edirne'de Son Bir Haftada 105 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 105 şüpheliyi yakaladı.


Advertisement