AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: "1 Milyon 300 Bin Hektar Sulak Alan Yok Edildi" - Son Dakika
Güncel

AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: "1 Milyon 300 Bin Hektar Sulak Alan Yok Edildi"

AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: "1 milyon 300 bin hektar sulak alan yok edildi"SAMSUN - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı"nda, Türkiye'de 1950 yılından sonra 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın yok edildiğine dikkat çekildi.

02.02.2018 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: "1 milyon 300 bin hektar sulak alan yok edildi"

SAMSUN - Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı"nda, Türkiye'de 1950 yılından sonra 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın yok edildiğine dikkat çekildi.

Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca uygulanmakta olan 'Samsun'un İklim Değişikliğine Adaptasyonu Sürecinde Kızılırmak Deltası Su Yönetiminin Modellenmesi Projesi'nin temel faaliyetlerinden olan "Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı", Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde gerçekleşti. Çalıştayın açılışında konuşan Doç. Dr. Mustafa Güler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer ve Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, sulak alanların Türkiye için büyük bir zenginlik olduğunu, bu zenginliği koruyan Samsun Büyükşehir Belediyesine teşekkür ettiklerini söylediler.

Nevzat Ceylan: "Türkiye'de Van Gölü kadar bir sulak alan 1950 yılından sonra yok edildi"

Türkiye'de bulunan sulak alanların yarısının yok edildiğini vurgulayan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, "1950'li yıllarda sıtmadan dolayı insanların hayatını kaybetmesiyle birlikte Türkiye'de sulak alanların kapatılması konusunda bir kanun çıktı. Bu kanunun ardından Türkiye'de sulak alanlar kurutulmaya başlanıyor. O günkü şartlarda sıtma hastalığına ilaç tedavisi mümkün olmadığından dolayı sivrisineklerin ürediği sulak alanları kurutuyorlar. Bu kurutulan alanların doğayı anormal derecede bozduğu görünüyor. Son 20 yıldır Türkiye'de sulak alanların kurutulmadığını görüyoruz. Kurutulan bu alanlara tekrar can suyu veriliyor. Ama bunun için çok geç kalınmış. Şu anda Türkiye'deki sulak alanların yarısı kurutulmuş durumda. Yani 1 milyon 300 bin hektar saha maalesef geçmiş yıllarda kurutuldu. Buralar tarım arazisi kazanmak ve sıtmanın önüne geçilmek için kurutulmuş. Bunun bir faydası olmadığı da zaman geçince anlaşılmış. Sulak alanların kurutulup tarım alanlarına dönüştürülmesinden sonra buralarda bir şeylerin yetiştirilemediği de görülmüş. Sazlıklar ortadan kalkmış, kuşlar gelmemiş, çölleşme olmuş ve doğal denge tamamen bozulmuş. İnsanlar yaptıkları yanlışı anladıklarında iş işten geçmiş. Kurutulmuş alanlara tekrardan can suyu verilmeye başlanmış ama faydalı olmamış. Ülkemizde kurutulma sonrasında birçok sulak alan yok olmuş. Türkiye'de Van Gölü kadar bir sulak alan 1950 yılından sonra yok edilmiş. Sulak alanlara çok büyük önem gösteren Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederim" dedi.

Başkan Yılmaz: "Kızılırmak Deltası'na mücevher gibi bakacağız"

Kızılırmak Deltası'nın gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük çalışma yürüttüklerinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bizim en büyük sulak alanımızın yer aldığı Kızılırmak Deltası'nda birçok hayvan yer alıyor. Bizim çalışanlarımız orada hem insan hem de doğa için ellerinden geleni yapıyor. Bir veterinerimiz, yaralı bir yılan bulmuşlar. Yılanı bulduktan sonra kafesin içerisinde çeşitli tedavilerle iyileştirmişler. İyileşen yılına da tekrar doğaya saldık. Kızılırmak Deltası, yılanın dahi tedavi edilip de tabiata salındığı bir yer haline geldiyse biz çok büyük mesafe kat etmişiz demektir. Biz deltadaki yılanı bile tedavi ediyorsak, artık oradaki her sorunu manevi değerler zinciri içerisinde değerlendirerek çözüyoruz. Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla yaptığımız bu programın da güzel şeylerin olacağına inanıyorum. O sulak alanda kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Biz orada Allah'ın bize bahşettiği güzelliği yüzük taşı gibi mücevher taşı gibi düşüneceğiz. Kızılırmak Deltası'na mücevher gibi değer vereceğiz. Bu deltamızı gelecek nesillerin de kullanabileceği bir alan haline getireceğiz" diye konuştu.

Çalıştay, iklim değişikliğinin sulak alanlar açısından muhtemel etkileri ele alınıp, Kızılırmak Deltası'nda proje kapsamında yürütülen Su ayakizinin belirlenmesi çalışması hakkında bilgi verildi. UNESCO Geçici Listesi'nde yer alan deltanın yönetim süreçlerinde dikkat edilecek hususlar tartışıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi Sonuçları Sunumu yapıldı. Çalıştay, İstanbul Teknik Üniversitesinde sulak alanlar konusunda çalışmaları bulunan 2 akademisyen tarafından sunumlar yapılarak soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: "1 Milyon 300 Bin Hektar Sulak Alan Yok Edildi"
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel AK Parti Ankara Milletvekili Ceylan: '1 Milyon 300 Bin Hektar Sulak Alan Yok Edildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement