AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'na katıldı - Son Dakika
Genel

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'na katıldı

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'na katıldı Kurtulmuş: "Türkiye kriz ortamında her iki tarafla da rahat konuşabilen, yegane ülkedir" Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması programında konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye...

06.03.2022 14:50  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'na katıldı

Kurtulmuş: "Türkiye kriz ortamında her iki tarafla da rahat konuşabilen, yegane ülkedir"

İSTANBUL - Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması programında konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye kriz ortamında her iki tarafla da rahat konuşabilen, ve bölgeye ilişkin barış perspektifine sahip olan neredeyse yegane ülkedir. Bu bölgede savaş, gerilim, çatışma istemiyoruz. Ülkelerin farklılıkları olabilir ama bu farklılıkları müzakereyle, konuşarak, masada diplomasiyle Çözebilecek bir imkana sahip olduğumuza inanıyoruz" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması' Taksim'de buluna bir otelde gerçekleşti. Toplantıya AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkonfed Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, AKP Genel Başkanvekili yardımcıları Hasan Turan ile İffet Polat da katıldı. Toplantıda konuşfan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Dünyanın zor bir süreçten geçtiği bir dönemin içerisindeyiz. Öyle görünüyor ki önümüzdeki on yıllar boyunca da dünyadaki bu küresel ölçekteki dengesizlikler ya da daha olumlu tabiriyle denge arayışları önümüzdeki on yıllar boyunca da devam edecektir. Bunu çok iyi anlamak, çok iyi tahlil etmek ve bu gelişmelerin içerisinde Türkiye'nin yerini de fevkalade isabetli bir şekilde tespit etmek mecburiyetindeyiz. Sadece Ukrayna - Rusya krizini, başlamış olan savaşı tek başına bir unsur gibi değerlendirmemiz doğru olmaz. Epeyce bir süredir dünya ekonomi politiğini yöneten, dünyada yeni gelişmelerin kapısını açan, çok tehlikeli, çok riskli ama aynı zamanda da güçlü bir rekabet ortamını da barındıran bir gelişme ile karşı karşıyayız. Dünyanın bütün güç merkezlerini, özellikle soğuk savaşın sona ermesinden sonra ABD'nin tek kutuplu Bir dünya sistemi kurma ideallerini ve söylemlerinin başarısız olduğu, Afganistan'da kalkan Amerikan uçağı ile birlikte aslında Amerikan emperyalizmi döneminin de bittiğini gördük. O görüntülerden sonra dünya bambaşka bir dönemin içerisine girdi. Uzunca bir süredir sadece ekonomik anlamda değil, her alanda büyük mücadeleler ve rekabetlerin, çatışmaların, gerilimlerin yaşandığı bir dönemin içerisindeyiz" diye konuştu.

"Tam manasıyla bir dengesizlik süreci başlamıştır"

Son dönemde yaşanan gelişmelerin dünyada bir dengesizliğe yol açtığını kaydeden Kurtulmuş, "Dünyada bir sistemden bahsetmek için dengenin olması lazım. Eski dönemde soğuk savaş döneminde bir tarafında Rusya'nın bir tarafında ise ABD'nin olduğu bir denge vardı. Şimdi bu denge tamamen ortadan kalkmış ve tam manasıyla bir dengesizlik süreci başlamıştır. Çin'in, ABD'nin, Rusya'nın, Avrupa Birliği'nin ana aktörler olarak sadece kendi bölgelerinde değil, hemen hemen dünyanın her yerinde bu mücadelenin içerisinde var olduğu ayrıca Hindistan gibi Brezilya, Türkiye gibi, Japonya gibi bazı güçlerin de kendi bölgelerinde önemli güçler haline geldiği Bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreç zaten kapsamlı bir mücadeleyi kendi bünyesinde barındırıyor. Çok büyük mücadeleler ve rekabetler yanında, büyük riskler ve çatışma alanlarını da ortaya koyuyor. Ticaret savaşları dediğimiz savaşlar ve büyük mücadeleler, Bir diğeri ise hepimizi yakından ilgilendiren Vekalet Savaşları dedikleri terör örgütü ve silahlı gruplar üzerinden Büyük güçlerin kendi amaçlarını gerçekleştirmek için vermiş olduğu mücadelelerdir. Bu savaşlar aslında 20 yıl içerisinde dünya ekonomi politiğini de derinden etkilemiş olan önemli gelişmelerdir. Bizim içinde bulunduğumuz coğrafyayı da çok yakından etkilemiştir" ifadelerini kullandı.

"Coğrafya kaderdir"

Türkiye'nin coğrafi konumunu tespit etmenin sorunların çözümüne katkı sağlayacağının altını çizen Kurtulmuş, "Bütün bu çatışma ve gerilim ortamlarının içerisinde, diyoruz ya coğrafya kaderdir. Türkiye çok şükür büyük bir medeniyetin merkezi olarak, Anadolu kıtasında şimdiye kadar 24 büyük medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülke olarak, büyük bir tarihi birikime sahip olmuş bir ülke olarak, son derece genç nüfusu ve büyük hedefleri olan bir ülke olarak Türkiye'nin bu coğrafyada nasıl konumlanacağı, nasıl şekilleneceği sadece Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir unsur olmayacak. Başta coğrafyamız olmak üzere bütün dünyadaki siyasal ve ekonomik denklemleri yeniden inşa edecektir. Dolayısıyla içinde yaşadığımız dönemde hem küresel ölçekte ortaya çıkan gelişmeler, hem Türkiye'nin potansiyel ve imkanları, iç dünyamızda da, siyaset dünyamızda da, bilim dünyamızda da, sanat dünyamıza da velhasıl Türkiye'ye ilişkin hayırlı emelleri ve ortak hedefleri olan insanlara büyük sorumluluklar yüklemektedir. Bunun yolu da önce konumumuzu iyi tespit etmek, koordinatlarımızın ne olduğunu fevkalade ciddi bir şekilde belirlemek ve Ortak hedefler üzerinden, ortak aklı geliştirerek ülkenin meselelerini çözmek ve İnsanlığa faydalı olabilecek perspektifleri ortaya koymaktır" dedi.

"Türkiye kriz ortamında her iki tarafla da rahat konuşabilen, ve bölgeye ilişkin barış perspektifine sahip olan neredeyse yegane ülkedir"

Bütün çatışma alanlarının ortasındaki ülke olduğumuzun önemini belirten Kurtulmuş, " Karadeniz'deki şu anda Ukrayna - Rusya arasında bir problem olarak görülen problem aslında batı dünyasıyla Rusya'nın gelişen ve yeniden imparatorluk tavrıyla ve tarzıyla ortaya çıkan Rusya'nın Bu denklemlere içerisinde Türkiye'nin konumunun önemini son derece artırıyor. Savaşın 11'inci gününe girdik. Türkiye kriz ortamında her iki tarafla da rahat konuşabilen, ve bölgeye ilişkin barış perspektifine sahip olan neredeyse yegane ülkedir. Bu bölgede savaş, gerilim, çatışma istemiyoruz. Ülkelerin farklılıkları olabilir ama bu farklılıkları müzakereyle, konuşarak, masada diplomasiyle Çözebilecek bir imkana sahip olduğumuza inanıyoruz. Bunun içinde sayın Cumhurbaşkanımız bugün Rusya lideri Putin'le görüşecek. Bu konudaki görüşlerimizi Karadeniz'in bir barış denizi haline gelmesini temin etmek bakımından açıkça ifade ediyoruz. Önümüzdeki 20,30 yıl boyunca oralarda çatışma olacak derseniz, bu söylediğimiz coğrafya yeni çatışma alanlarının merkezidir. Bütün çatışma alanlarının ortasında olan ülke Türkiye'dir. Türkiye'nin bundan dolayı güçlü büyük bir ülke olarak ayakta durma mecburiyeti vardır. Bunu siyasi kimliğimin ötesinde vatansever ve ülkesini, milletini seven bir insan olarak söylüyorum; hepimizin ortak hedefi burası olmalıdır" şeklinde konuştu.

"Oklarımızı aynı hedefe atmak zorundayız"

Güçlü Türkiye hedeflerinden bahseden Kurtulmuş, "Ne iş yapıyor olursak olalım, nerede olursak olalım, hepimiz oklarımızı aynı hedefe atmak zorundayız. Oda yeniden güçlü ve büyük Türkiye'yi kurma mecburiyetidir. Her alanda güçlü olan bir Türkiye'nin olmasından başka, bu bölgede ayakta durabilmemizin başka bir şartı yoktur. Yoksa çevremizdeki her biri barut fıçısı haline gelmiş olan bu coğrafyaların ortaya koyacağı gelişmelere sadece seyirci olarak bakar ve bu gelişmelerin gerisinde kalarak, Allah korusun bu gelişmelerin muhatabı olan ve çözen, dağılan bir Türkiye oluruz. Bunun için hedefimiz yeniden büyük ve güçlü Türkiye'yi kurabilmektir. Güçlü Türkiye'den kastınız her alanda güçlü olan bir Türkiye'dir. Ekonomisi güçlü ve üreten, alınteri ile şu andaki pozisyondan çok daha fazla bir üretime sahip olan, üretiminin ötesinde küresel piyasalarda rekabet edebilen bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin güçlü bir üretime sahip olan bir ülke olmaktan başka şansı yoktur. Kendi yerli üretimini gerçekleştirmek zorundadır. Yeni hedefimiz budur, bu bölgede ayakta kalabilmenin başka şansı yoktur. Türkiye aynı zamanda Savunma Sanayi'nde de güçlü olan bir ülke olmak durumundadır. Türkiye içeride güçlü olmak zorundadır. Devlet ve millet kaynaşmasının sağlandığı, devlet ve milletin aynı istikamette yürüdüğü güçlü bir Türkiye olmalıdır. Güçlü Türkiye içerideki bütün farklılıklarını bütünleştirebilmiş, tartışmalardan faydalı olan sonuçları çıkarabilmiş, demokratik ve fikri olgunluğu olan bir Türkiye olmak mecburiyetindedir" dedi.

"Türkiye'de ekonomik krizden nasibini aldı"

Türkiye'nin ekonomik olarak uluslararası kuruluşlara boyun eğmeyeceğini kaydeden Kurtulmuş, " Kurtulmuş, "Pandemi krizi olmasaydı bile yaşadığımız bu çalkantılı dönemi sadece dünya ekonomisi değil, sadece belli bir çevreler değil bütün ülkeler yaşayacaktı. Türkiye'de bundan nasibini aldı. Ancak 2020 yılının başında gerçekleşen pandemi ve hala devam eden bu süreç, Türkiye'nin vaktinde ve zamanında aldığı tedbirler dolayısıyla en az hasarla atlatıldığını ifade edebiliriz. Türkiye ekonomik ve siyasi reformları eşzamanlı olarak yaptığı dönemlerden çok başarılı olmuştur. Bundan sonra da ekonomik ve siyasi reformları ne gerekiyorsa eşzamanlı olarak yapmaya muktediriz ve istikamette yürüyeceğiz. Türkiye ne kadar zor şartlardan geçerse geçsin, serbest pazar ekonomisi koşullarından ödün vermeyecek, bu istikamette yürüyüşüne devam edecektir. Türkiye sadece kendi kendine yeterli değil, kendi ayakları üstünde güçlü basan, güçlü duran bir Türkiye'dir. Küresel ölçekte rekabet edebilen bir ülke hedefine sahiptir. Bunun için Türkiye'ye bir takım ekonomik reçeteler adı altında, siyasi programları dağıtan ve dayatan uluslararası kuruluşların da boyundurluğu altına girmeyecektir.IMF gibi kuruluşların da Türkiye gölgesine girmeyecek, onlardan talimat ve teklif, program alma durumuna düşmeyecektir. Son söz olarak ne yaparsak yapalım, nerede durursak duralım. Fikrimiz ve zikrimiz ne olursa olsun, siyasi görüşünüz ne olursa olsun hepimiz oklarımızı aynı istikamete atacağız. Hepimiz aynı istikamete yürüyeceğiz. O da güçlü Türkiye hedefini gerçekleştirmek için mücadele etmektir" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş \'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması\'na katıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş 'Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'na katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti
    19 Mar VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti

    VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın başantrenörü Giovanni Guidetti'nin hayata geçirdiği 'Yarının Sultanları' projesinin ikinci ayağı Kırklareli'nde gerçekleşti. Guidetti, Kırklareli Gençlik ve Spor Müdürlüğü spor salonunda kız çocuklarına teorik ve pratik eğitim verdi. Proje, geleceğin sporcularının yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Gaziosmanpaşalılar Çanakkale Zaferini kutladı
    19 Mar Gaziosmanpaşalılar Çanakkale Zaferini kutladı

    Kahramanlık destanı olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yılı, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde coşkuyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerde, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gaziosmanpaşa kentsel tasarım projesinin ilk adımının açılışını yaptı.

  • Gaziosmanpaşa Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni coşkuyla kutladı
    19 Mar Gaziosmanpaşa Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni coşkuyla kutladı

    18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yılı, Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde coşkuyla kutlandı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, etkinlikte yaptığı konuşmada, Gaziosmanpaşa'ya kazandırılan kentsel tasarım projesinin ilk adımının açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Programda ayrıca anma töreni düzenlendi ve Salihpaşa Caddesi ve Gaziosmanpaşa Meydanı Kentsel Tasarım Projesi'nin açılışı yapıldı.

  • Leylek Ormanı'nda 7 bin kilometrelik yolculuk
    19 Mar Leylek Ormanı'nda 7 bin kilometrelik yolculuk

    Afrika'dan 7 bin kilometre yol kat ederek Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ne gelen leylekler, Samsun Bafra Doğanca Mahallesi'nde bulunan 'Leylek Ormanı'nda yerleşti. Leyleklerin oluşturduğu kat kat yuvalar, bir apartmanı andırıyor. Leylekler, yavrularını büyüttükten sonra ağustos ayı sonunda daha sıcak ülkelere uçacaklar.

  • Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü'ne 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verildi
    19 Mar Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü'ne 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verildi

    Samsun AFAD İl Müdürlüğü, Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulan 'Orman Kurtarma Timi'ne (ORKUT) 'Depremde Hafif Arama Kurtarma Eğitimi' verdi. Eğitimde, arama kurtarma öncesi alınması gereken tedbirler, müdahale için gerekli araç gereç ve malzemelerin tanıtımı, kullanımı, planlama ve hareket, afet anında yapılması gereken doğru davranış şekilleri, afet sonrası yapılması gereken işlemler uygulamalı ve teorik olarak anlatıldı. Orman Kurtarma Timi, orman yangını, deprem ve sel gibi afet durumlarına karşı aldıkları eğitimlerle hazır hale getirildi.

  • Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti
    19 Mar Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti

    Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak.

  • Türkiye'de Hava Durumu Tahmini
    19 Mar Türkiye'de Hava Durumu Tahmini

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre, Marmara (Balıkesir hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu çevrelerinde yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışların genellikle yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin edilirken, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar yağışı görüleceği belirtiliyor. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Gümüşhane, Rize, Hakkari, Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda yoğun karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Marmara ve Batı Karadeniz'de pus ve yer yer sis, doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı yaşanması tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor. Hava sıcaklığının Doğu Karadeniz'de 1 ila 3 derece, batı kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik beklenmediği belirtiliyor. Rüzgarın ise batı kesimlerde kuzeyli, doğu kesimlerde ise güney ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumu ve günün en yüksek sıcaklıkları şu şekildedir: Ankara (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 15 derece), İstanbul (Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 15 derece), İzmir (Parçalı ve az bulutlu, 19 derece), Adana (Parçalı, yer yer çok bulutlu, akşam saatlerine kadar aralıklı sağanak yağışlı, 22 derece), Antalya (Parçalı, yer yer çok bulutlu, 24 derece), Samsun (Parçalı ve çok bulutlu, 14 derece), Trabzon (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 12 derece), Erzurum (Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı, güneyinde kuvvetli yağışlar bekleniyor, 3 derece), Diyarbakır (Parçalı ve çok bulutlu, yerel kuvvetli olmak üzere aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, 13 derece).

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    19 Mar TZOB Başkanı Bayraktar: "Gıda ürünlerinde artan taklit üreticilerimiz için ekonomik kayıplara sebep oluyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerinde yaşanan taklit ve tağşiş konusunda uyarılarda bulundu. Bayraktar, taklit ve tağşişli ürünlerin ekonomik kayıplara ve ihracatın olumsuz etkilenmesine sebep olduğunu belirtti.

  • Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor
    19 Mar Küresel piyasalarda karışık seyir devam ediyor

    Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların...

  • İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi
    19 Mar İzmir merkezli 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen 'Mahzen-13' operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Operasyonlarda 25 şüpheli yakalanırken, çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi. Şüphelilerin çeşitli suçlar işlediği tespit edildi.

  • Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi
    19 Mar Anka Haber Ajansı 19 Mart Salı Gündemi

    ANKA HABER AJANSI 19 MART SALI GÜNDEMİ

  • Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı
    19 Mar Kara yollarında yapılan çalışmalar nedeniyle dikkatli olunmalı

    Kara yollarında yapım, bakım ve onarım çalışmaları devam eden kesimlerde sürücülerin yavaş gitmeleri ve trafik işaret ve işaretçilerine uymaları gerekmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yol durumu bültenine göre, birçok otoyol ve yol kesiminde üstyapı onarımı, yenileme çalışmaları, şev kayması, bağlantı yolu yapımı ve diğer çalışmalar nedeniyle ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Sürücülerin bu kesimlerde dikkatli olmaları ve trafik kurallarına uymaları önemlidir.


Advertisement