AK Parti'li Çavuşoğlu'ndan Cammu Keşmir'deki hak ihlalleri değerlendirmesi Açıklaması - Son Dakika
Politika

AK Parti'li Çavuşoğlu'ndan Cammu Keşmir'deki hak ihlalleri değerlendirmesi Açıklaması

AK Parti\'li Çavuşoğlu\'ndan Cammu Keşmir\'deki hak ihlalleri değerlendirmesi Açıklaması

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Cammu-Keşmir'in anayasal statüsünün değiştirilmesi, buna eşlik eden sistematik ve kitlesel hak ihlalleri bölge barışına büyük tehdit oluştururken insan haklarının görünümünü de kabul edilemez...

04.08.2020 16:27  Güncelleme: 17:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, "Cammu-Keşmir'in anayasal statüsünün değiştirilmesi, buna eşlik eden sistematik ve kitlesel hak ihlalleri bölge barışına büyük tehdit oluştururken insan haklarının görünümünü de kabul edilemez boyutlara taşımıştır." dedi.

Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Hindistan Parlamentosu'nun, geçtiğimiz yıl Müslüman çoğunluklu tek eyalet olan Cammu-Keşmir'in Anayasanın 370. maddesinde düzenlenen özel statüsünü kaldırdığını anımsattı.

Keşmir Vadisi'nde nüfusun yüzde 95'ini, Cammu bölgesinde ise yüzde 30'unu Müslümanların oluşturduğunu belirten Çavuşoğlu, bu bölgelerde mülk edinme kısıtlamasının kaldırılmasının, demografik yapının değiştirilmesine kapı araladığını ifade etti.

Eyalet statüsünün sonlandırılmasının bölgenin siyasi açıdan temsilini ortadan kaldırdığını, kuruluşundan itibaren sahip olduğu anayasal özerkliğine son vermeyi amaçladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

" Birleşmiş Milletler, 1950'lerden bu yana bölgenin statüsünün referandumla belirlenmesinden yana kararlar aldı. Kuruluşundan itibaren sahip olduğu özel durumu yok sayan, Pakistan'la Hindistan arasında üç defa savaşa sebep olan Cammu-Keşmir'e bu yeni statünün dayatılması için Hindistan ordusu bölgeye yüz binlerce asker yığdı, bölgesel siyasi liderleri gözaltına aldı, seyahat ve haberleşme hürriyetlerini kısıtladı. Hint ordusu barışçıl protesto gösterilerine karşı aşırı şiddet uyguladı ve özellikle 'saçmalı' silah kullanımı çok sayıda insanın kör olmasına yol açtı. Hint güçlerinin keyfi olarak insanları öldürmeleri, sistematik tecavüzler, zorla kaybetmeler, insanların ailelerinden bile haber almalarını zorlaştıran uzun süreli sokağa çıkma yasakları, çalışma, sağlık ve eğitim hayatında büyük aksamaları meydana getirdi."

Hint güçlerinin hak ihlallerinin cezasızlık politikasıyla ödüllendirildiğini belirten Çavuşoğlu, Hindistan hükümetinin yaşam hakkını, haberleşme, seyahat, ifade, din ve vicdan hürriyeti, örgütlenme, barışçı gösteri ve demokratik siyasi temsil haklarını ihlal etmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Hakan Çavuşoğlu, Cammu-Keşmir'in anayasal statüsünün değiştirilmesinin, buna eşlik eden sistematik ve kitlesel hak ihlallerinin bölge barışına büyük tehdit oluştururken insan haklarının görünümünü de kabul edilemez boyutlara taşıdığının altını çizerek, "Süregelen hak ihlallerinin Keşmir meselesinin barışçı çözümüne katkı yapmadığını, bölgede yaşayan insanların haklarını ve ilgili BM kararlarını yok saydığını, sistematik hak ihlallerini kalıcılaştırdığını hatırlatıyor ve bu uygulamalara son verilmesi için tüm hak savunucularının çabalarına yoğunluk kazandırmaları çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti'li Çavuşoğlu'ndan Cammu Keşmir'deki hak ihlalleri değerlendirmesi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı
    13:04 Bursa'da şafak operasyonunda 113 kişi yakalandı

    Bursa'da polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen şafak operasyonunda, aranan firari hükümlü ve şüphelilere yönelik yapılan baskınlarda 113 kişi yakalandı. Operasyonda, hırsızlık, dolandırıcılık, yağma, kasten öldürme, kasten yaralama, dolandırıcılık ve siber suç gibi suçlardan arananlar bulundu. Operasyona 540 personel katıldı ve 130 adrese eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Firari hükümlüler cezaevine teslim edilirken, şüphelilerin işlemleri devam ediyor.

  • Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Vatandaşları Makamında Ağırlıyor
    13:02 Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay Vatandaşları Makamında Ağırlıyor

    Şehzadeler ilçesinin yeni belediye başkanı Gülşah Durbay, vatandaşların beklenti ve taleplerini doğrudan dinlemek için onları belediyede ağırlıyor. Halkın sorunlarını, önerilerini ve isteklerini yakından takip eden Durbay, şehrin gelişimine ve refahına katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için fikir alışverişleri yapıyor.

  • Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi
    12:57 Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi

    Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Taşkın, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldı ve vatandaşların daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedeflediklerini belirtti.

  • Taraklı Muhtarlarından Belediye Başkanı Pilavcı'ya Ziyaret
    12:53 Taraklı Muhtarlarından Belediye Başkanı Pilavcı'ya Ziyaret

    Sakarya'nın Taraklı ilçesinde 22 mahalle muhtarı, tekrar Belediye Başkanı seçilen İbrahim Pilavcı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Taraklı Muhtarlar Derneği Başkanı Harun Gündüz ve 21 mahalle muhtarı, Pilavcı'yı ziyaret ederek yeni dönemde başarılar diledi. Pilavcı, görev süresi boyunca muhtarlarla işbirliği içerisinde çalıştığını belirtti ve Taraklı için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

  • CHP Milletvekili Durmaz, Tokat'ta deprem sonrası köyleri ziyaret etti
    12:52 CHP Milletvekili Durmaz, Tokat'ta deprem sonrası köyleri ziyaret etti

    CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası depremden etkilenen köyleri ziyaret ederek, bölge halkının eksiklerini ve meydana gelen hasarı inceledi. Durmaz, deprem konusunda TBMM'de yaptıkları çalışmaları hatırlatarak, önlem planının olmamasını eleştirdi.

  • Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti
    12:36 Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti

    Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulandı.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'a gelen çocukları misafir etti
    12:34 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'a gelen çocukları misafir etti

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 ülkeden gelen çocukları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için İstanbul'da ağırladı. İmamoğlu, çocuklara seslenerek, onların enerji ve umut verdiğini belirtti. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali boyunca çocukların İstanbul'un farklı noktalarında eğleneceğini ve birbirlerinin kültürlerini tanıyacaklarını söyledi. İmamoğlu, çocukların evrensel bir dille sevgi ve arkadaşlık kurduklarını vurgulayarak, 23 Nisan'ın tüm dünya çocuklarının bayramı olduğunu ifade etti.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    12:34 Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde kalıcı afet konutları, geçici yaşam merkezi ve çarşıyı ziyaret ederek esnaf ve depremzedelerle bir araya geldi. Ayrıca, devam eden çalışmaları inceleyen Vali Varol, yetkililerden bilgi aldı.

  • Bomba iddia! Cuhmurbaşkanı Erdoğan Fenerbahçe'yi bıraktı
    12:34 Bomba iddia! Cuhmurbaşkanı Erdoğan Fenerbahçe'yi bıraktı

    Fenerbahçeli olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MKYK'da, "Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum" dediği iddia edildi.


Advertisement