AK Parti'nin Diyarbakır Mitingi - Son Dakika
Yerel

AK Parti'nin Diyarbakır Mitingi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Kasım Türkiye için yeni bir başlangıç olacak.

29.10.2015 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "1 Kasım Türkiye için yeni bir başlangıç olacak. Bu seçimin demokrasi tarihimizde bir dönüm noktası olmasını isteyen herkesten ricam, mutlaka sandık başına gitmesidir. Özellikle Doğu'da, Güneydoğu'daki kardeşlerime sesleniyorum, bu terör odaklarının, bu çetelerin tehdidinden, şantajından sakın ola ki korkmayın. Bu pazar günü her sandık mutlaka korunacak, her oy mutlaka hak ettiği değeri bulacak. Hiç korkmadan, yiğitçe, başınız, alnınız açık bir şekilde sandıklara gidin. Her tedbiri alıyoruz" dedi.

Davutoğlu, partisince Diyarbakır'da düzenlenen mitingde, çocukların üzerindeki sınav baskısını azaltmak için üniversiteye giriş sınavlarının sayısını artıracaklarını, öğrencilerin istediği sınava girebileceğini söyledi.

Lise veya üniversiteyi bitirip de iş hayatına girecek gençlere de projeleri karşılığında 50 bin Türk Lirası devletin karşılıksız destek vereceğini, iş kurmak isteyenlere ayrıca 100 bin lira da faizsiz kredi imkanı verileceğini  belirten Davutoğlu, "Bu da yetmez" denilirse üç yıl vergi alınmayacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin müşfik bir devlet olduğunu, eskisi gibi milletten kopuk bir devletin olmadığını anlatan Davutoğlu, 78 milyonun bu devlet üzerinde hakkının bulunduğunu vurguladı. İlk kez bir işyerine girenin bir yıllık maaşının da devlet tarafından karşılanacağını aktaran Davutoğlu, işini geliştirmek, fabrika kurmak isteyenlere de anahtar teslim fabrika verileceğini kaydetti.

Terör örgütünün ise Diyarbakır'a ve bölgeye gelen yatırımların şantiyelerini yakıp yıktığını anlatan Davutoğlu, "Bunlar, oralara yaptığımız yolları tahrip ediyorlar. Yüksekova'ya yaptığımız havaalanına saldırıyorlar. Çünkü bunların meselesi, 'Doğuya, Güneydoğu'ya kalkınma gelmesin, buradaki insanlar hep mahrum ve mağdur kalsınlar ki istismar edilip dağa çıkarılsınlar ve gencecik yaşlarda hayatlarını kaybetsinler'. Biz ise bu Diyarbakırlı gençlerden iş adamı, bilim adamı yetişsin istiyoruz, Aziz (Sancar) Bey gibi... Mardin'den çıkıp da Nobel ödülü alan Aziz Bey gibi. Biz böyle bilim adamlarını istiyoruz. Biz, iş adamları olasınız istiyoruz ve bunların tuzaklarını bozacağız" diye konuştu.

AK Parti'nin seçim beyannamesindeki vaatlerini anlatan Davutoğlu, asgari ücreti bin 300 liraya çıkaracaklarını, taşeron uygulamasında ise asli işlerde çalışanları kadroya hemen alacaklarını belirtti. TOKİ'nin, asgari ücretli ve dar gelirliler için uygun şartlarda evler yapacağını aktaran Davutoğlu, iş sahibi olan gençlerin, eş sahibi olmak istediğinde, çeyiz hesabı açtırması halinde, çeyiz yardımında bulunulacağını söyledi.

"Hiçbir zaman ayırmadık"

Genç çiftçilere, proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verileceğini belirten Davutoğlu, "Çiftçilerimiz için gübrede ve yemde KDV'yi kaldırıyoruz. Yeter ki bütün bu güzel topraklar daha da bereketlensin. Esnafımıza 30 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. Yatırımcıların talebini karşılayacağız. İstiyoruz ki Doğu'ya, Güneydoğu'ya bu güzel zılgıtlarla birlikte refah, mutluluk gelsin" ifadesini kullandı.

Meydandakilerin zılgıtları karşısında Davutoğlu, "Diyarbekir, hiçbir zaman sizi gönlümüzden ayırmadık, ayırmayacağız" dedi.

Davutoğlu, emeklilere yılda bin 200 lira ek ücret artışı sağlanacağını, dün Malatya'da seçim vaatlerine Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla 10 yeni müjde açıkladıklarını söyledi.

Lisans öğrencilerinin 330 lira olan burs miktarını yılbaşından itibaren 400 liraya çıkartacaklarını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu ülkenin huzuru için gayret sarf eden, şehit düşen bütün polislerimizin, emniyet hizmet tazminatını yüzde 25 artırıyoruz. Böylece maaşlarında 240  ila 580 lira arasında artış sağlanmış olacak. O peygamber ocağında askerlik yapan Türk, Kürt, Arap, Zaza bütün o yiğitlerimizin, er ve erbaşlarımızın harçlığını 2,5 katına çıkarıyoruz. Askeri öğrencilerimizin 40 ila 200 lira arasında değişen harçlıklarını da iki katına çıkartacağız. 400 liraya kadar da askeri öğrencilerimize vereceğiz. Astsubay emeklilerimizin makam, görev tazminatı ve intibaklarıyla ilgili taleplerini de dikkate aldık. Astsubaylarımızın 2003 öncesi ve sonrası mezuniyet ile oluşan farkı gideren emeklilik intibaklarını da gerçekleştiriyoruz. Uzman erbaşların 2 bin 200 lira olan göstergelerini 3 bine çıkartıyoruz. Korucularımıza da özel bir müjde var. Bu yıl yollukları üzerinden ilave bir mali katkı yaptık, 250 lira. Bu yıl sonundan itibaren ise maaşlarında net 250 lira artış sağlayacağız, seyyanen zam yapacağız. O yiğit korucu kardeşlerimiz, şehit veren, kan döken o kardeşlerimize de bütün kardeşlerimiz gibi sahip çıkacağız. Ayrıca yolluklarını da almaya devam edecekler."

Meydandakilerin tekbir getirmesi üzerine Davutoğlu, "Bana söz verin Kurşunlu'da, Kurşunlu Camisi'nde bundan sonra sadece ve sadece Ezan-ı Muhammediye duyulacak mı? Birisi, Kurşunlu ya da başka bir caminin minaresinde, herhangi bir şekilde ezan dışında bir marş, ezan dışında bir söz söylemeye kalkarsa haddini bildirecek miyiz? Bu hadsizliği yapanlara 1 Kasım'da gerekli dersi verecek miyiz?" diye sordu.

"Diyarbakır yollarına güller döşemeye geldik"

Ahmet Davutoğlu, gençlerin Genel Sağlık Sigortası borçlarının tümünü sileceklerini, 65 yaş aylığı alan vatandaşların, kimin yanında kalıyor olurlarsa olsunlar maaşlarının kesilmeyeceğini, bununla ilgili kanuni değişikliği yaptıklarını bildirdi. Muhtarların maaşlarını arttıracaklarını belirten Davutoğlu, şubat ayında 30 bin öğretmen atayacaklarını da bildirdi.

Diyarbakır'a 13 yılda 19 milyar lira yatırım ve destek sağladıklarını, 343 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlatan Davutoğlu, "Diyarbakır'ı Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Elazığ'a bölünmüş yollarla bağladık. Biz bölünmüş yollarla bağladık, onlar ise aileleri bölmek için, aileleri parçalamak için, anayı babadan, babayı evlattan ayırmak için yolların altına mayın döşediler. Diyarbakırlılar, yolları yapanların yanında mısınız, mayın döşeyenlerin mi? Diyarbakırlılar, mayın döşeyenlere bir cevap verecek misiniz? Diyarbakırlılar size söz veriyorum, onlar mayın döşese de biz Diyarbakır'ın yollarına güller döşemeye geldik, barış gülleri ekmeye geldik, barış güllerini dermeye geldik" diye konuştu.

"Onlar hastaneleri bombalıyor, biz yıkılan her hastanenin yerine daha güzelini yapacağız"

Davutoğlu, ilde 45 köprü ve viyadüğü hizmete açtıklarını, Nesimi Köprüsü ile Diyarbakır'ı Adıyaman'a kardeş kıldıklarını vurguladı.

Diyarbakır'a 3 bin konut, 19 taşkın koruma tesisi yapacaklarını, gelecek yıl Ergani'nin içme suyu sorununu çözeceklerini, 23 sağlık tesisi inşa edeceklerini aktaran Davutoğlu, "Onlar hastaneleri bombalıyor. Biz yıkılan her hastanenin yerine daha güzelini yapacağız. Kazılan her hendeğin bozduğu yolun daha iyisini yapacağız. Yıktıkları her gönlü yeniden yapacağız. Biz gönüller yapmaya geldik" diye konuştu.

33 bin seyircili Diyarbakır stadını da en kısa zamanda bitireceklerini ifade eden Davutoğlu, bu stad yapılınca milli maçların da Diyarbakır'da oynanacağını söyledi. "Hastane yapan ile hastane yakan arasındaki tercihi en iyi şekilde yapacaksınız. Diyarbakırlılar, hastane yapan AK Parti'ye 'yeniden tek başına iş başına' diyecek misiniz? Hastane yakan terör çeteleriyle iş birliği yapanlara hadlerini bildirecek misiniz?" diye soran Davutoğlu'na alandakiler "Evet" karşılığını verdi.

"Paris ne ola ki Diyarbakır Paris ile karşılaştırılır mı?"

Başbakan Davutoğlu, Sur ve Bağlar ilçelerini yeniden inşa edeceklerini, dev kentsel dönüşüm projelerini hayata geçireceklerini, yerel yönetimlerin tüm engellemelerine rağmen Diyarbakırlıların en iyi şartlarda yaşaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Davutoğlu, "Onlara iş yapsınlar diye verdiğimiz iş makinelerini teröristlere hendek kazmaları için kullanıyorlar. Onlar sizin hizmet etsin diye verdiğiniz oyları Diyarbakır'a yapılan hizmetleri engellemek için kullanıyorlar. Bunların yerel yönetimleri idare etmek yerine teröristlerle işbirliği yaparak verdiği zararın tümünü inşallah kaldıracağız" ifadesini kullandı.

Özel ihtisas bölgeleriyle istihdamı arttıracaklarını, şehrin turizm ve ticaret potansiyelini ortaya çıkaracak yeni projeler yapacaklarını, Diyarbakır'ın sadece bölgenin değil, Ortadoğu'nun ve dünyanın yıldızı olacağını anlatan Davutoğlu, "Burada 2013'te verdiğim bir konferansta söyledim. Dedim ki 'Diyarbakır'a doğunun Paris'i diyorlar'. Paris ne ola ki Diyarbakır Paris ile karşılaştırılır mı? Diyarbakır kadim bir şehirken Paris köy bile değildi. Biz Diyarbakır'ın o büyük geleneğini dünyaya tanıtacağız" dedi.

" Silvan Barajı'nda askeri ne nitelik olabilir?"

Diyarbakır'da yapılacak sulama projeleri hakkında da bilgi veren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz bu arazileri su ile buluşturuyoruz. Onlar ise bu arazilerde cephanelikler kuruyorlar. Bu arazilerde yiğit Kürt gençlerini, yiğit Türk gençlerini öldürüyorlar. Türkiye'nin en büyük ikinci büyük barajı Diyarbakır'da olacak. Sadece Türkiye'nin değil, dünyada da önemli bir proje olan Silvan Barajı'nı Dicle Nehri üzerine yapıyoruz. Silvan Barajı ile 2,3 milyon dönüm arazi sulanacak. Yıllık 681 milyon kilovatsaat enerji üretilecek. Barajın ülke ekonomisine katkısı 1,1 milyar lira olacak. Ayrıca baraj ile Diyarbakırlı çiftçi kardeşlerimizin üretimi artacak ve en az 200 bin Diyarbakırlı burada iş imkanına kavuşacak. Şimdi diyorlar ki 'Bunlar askeri niyetle yapılan barajlardır'. Allah'tan korkun. Tabii biz savunma gerektirirse bu ülkede her şeyi yaparız ama bu kadar geniş alanı sulayacak olan Silvan Barajı'nda askeri ne nitelik olabilir? Sulanacak olan toprak Diyarbakırlının toprağı, bereketlenecek olan toprak Diyarbakırlının toprağı, elde edilecek ürün, Diyarbakırlının alnının teriyle ürettiği ürün olacak. Bunlar Silvan Barajı'nın yapılmaması için her türlü saldırıda bulundular. Buradan söylüyorum, Diyarbakır'a ne söz verdiysek yapacağız. Onlar saldırırlarsa saldırsın. Biz her saldırıya cevap verecek ve Silvan Barajı'nı da bütün barajları da bütün projeleri de hayata geçireceğiz. Çünkü arkamızda siz varsınız."

Davutoğlu, ile yapılacak ulaşım ve demiryolu projeleri hakkında da bilgi verdi.

"Niyetleri barış değil"

1 Kasım'ın Türkiye için yeni bir başlangıç olacağını, bu seçimin demokrasi tarihinde bir dönüm noktası olmasını isteyen herkesten sandık başına gitmesini isteyen Ahmet Davutoğlu, "Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki kardeşlerime sesleniyorum, bu terör odaklarının, bu çetelerin tehdidinden, şantajından sakın ola ki korkmayın. Bu pazar günü her sandık mutlaka korunacak, her oy mutlaka hak ettiği değeri bulacak. Hiç korkmadan yiğitçe, başınız, alnınız açık bir şekilde sandıklara gidin. Her tedbiri alıyoruz" diye konuştu.

7 Haziran'da halkın iradesine ipotek koymak için her türlü şantajı uygulayan, her türlü baskıyı yapan bu terör odaklarına ders verilmesini isteyen Davutoğlu, halkın iradesine uzanan eli mutlaka durduracaklarını söyledi.

Davutoğlu, sandığın milli iradeyi temsil ettiğini belirterek, halktan seçim günü fevç fevç sandıklara gitmelerini, iradelerini sandıkta göstermelerini istedi.

"Şantajla, tehditle, baskıyla tercihinizi etkilemeye, iradenizi baskı altına almaya çalışanlara bir ders verecek miyiz?" diye soran Davutoğlu'na alandakiler "Evet" karşılığını verdi. Davutoğlu, bunun üzerine, şunları kaydetti:

"İşte kardeşlerim gün bu gündür. Bunların niyeti demokrasi ve barış değil, bunlar bölgede farklı düşünen kimse kalmasın, kendilerinden başka hiçbir siyasi hareket varlığını sürdürmesin diyorlar. Adaylarımıza baskı kuruyorlar, seçim araçlarımıza saldırıyorlar, bize oy verenleri tehdit ediyorlar. Bunlar Kürtleri, milleti, demokrasiyi, barışı dillerinden düşürmezler ama bunlar kendilerinden olmayanları, kendilerini desteklemeyen Kürt'ü hiç sevmezler, önce o Kürt'e zulmederler. İsterler ki tüm Kürtler bunlara kul köle olsun. Biz ne Türk'ü ne Kürt'ü kimseye köle yapmadık, yapmayacağız. Farklı düşünenleri yok etmek isterler. Bunların demokrasiye, özgür iradeye, barışa tahammülleri yoktur. Sizlere Diyarbakır Meydanı'ndan söz veriyorum, biz bu tehditleri, baskıları cezasız bırakmadık, bırakmayacağız. Size yapılan tehditlerin, baskıların hesabını tek tek soruyoruz, sormaya devam edeceğiz. Sizi bu çetelerin, terör baronlarının insafına terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Kardeşliğimize, birliğimize kasteden bu kirli odaklara meydanı boş bırakmadık, bırakmayacağız. İşte bunun için buradayız. İşte bunun için sizinleyiz. İşte bunun için gözünüzün içine bakıyoruz, yüreğinize hitap ediyoruz. Diyarbakır'ın İstanbul'dan, İzmir'den bir farkı olmadığını göstermek için buradayız. Bölge halkımıza, sizi asla terörle baş başa bırakmadığımızı, bırakmayacağımızı göstermek için buradayız. Bedeli ne olursa olsun huzur ve refah için getireceğimiz müjdeleri sizinle paylaşmak için buradayız. Onlar bizi sindireceklerini zannediyorlar. Dün Nusaybin'de yaptıkları saldırıyla bizi korkutacaklarını zannediyorlar. CHP korkabilir, MHP çekinip gelmeyebilir, diğer partiler buraya gelmeyebilir ama bilsinler ki gönlünü Diyarbakır'a vermiş AK Parti kadroları, bilsinler ki Diyarbakır deyince aşk ile gözü dolan AK Parti'nin Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan ben, hiçbir tehditten korkmayız. Hiçbir şantaja boyun eğmeyiz."

"Demokrasi mücadeleniz yerde kalmayacak"

Bölgedeki tüm partililere seslenen Davutoğlu, "Sizin verdiğiniz mücadele, demokrasi mücadelesi hiçbir şekilde yerde kalmayacak. AK Parti kadroları her yerde başı dik bir şekilde Türk'ün, Kürt'ün, Zaza'nın, Sünni'nin, Alevi'nin haklarını koruyacak. Kimseyi terör baronlarına da 12 Eylül zihniyetine de teslim etmeyeceğiz. Hiç ümitsizliğe kapılmayın. Bilin ki bu vatanın üzerine kimse ölü toprağa serpemeyecek. Yaşamak için, yaşatmak için yola çıktık" dedi.

"Birlik ve beraberlik, milli iradenin, insan onurunun korunması için, demokratik, adil, özgür ve mutlu bir Türkiye için, çocuklarımızın geleceği, insanların kardeşliği için, kurulan tuzakları bozmak için 1 Kasım'da AK Parti'ye 'tek başına, iş başına' diyecek misiniz?" diye soran Davutoğlu'na alandakiler "Evet" karşılığını verdi.

Davutoğlu, "Katledilen Yasin Börü için, bu terör odakları tarafından katledilen Şehmuz için, Osman Bey, Makbule Teyze için, 12 yaşındaki Fırat için, sandıklarda 'kardeşlik' diye haykırmaya söz veriyor musunuz? Kardeşlik için sandıklarda bir destan yazacak mısınız Diyarbakırlılar? Kurşunlu Camisi'ndeki ezan için sandıklarda bir destan yazacak mısınız? Hazreti Peygamber'in onuru için bunlara haddini bildirecek misiniz?" diye sordu. Alandakiler de "Evet" karşılığını verdi.

Ahmet Davutoğlu, partililerden gece gündüz çalışıp, terör, kaos tüccarlarının gerçek yüzlerini tüm Diyarbakırlılara anlatmalarını istedi. Vatandaşlardan seçimde sandıklara sahip çıkmalarını isteyen Davutoğlu, "Diyarbakırlılar 1 Kasım'da kardeşlik destanı yazmaya var mısınız? Terör odaklarına karşı birlik beraberlik demeye var mısınız? Allah Diyarbakır'ı, Diyarbakırlıları aziz etsin" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

-Notlar

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesi, canlı bomba ile saldırının yapıldığı 5 Haziran'daki HDP mitinginin ardından, Diyarbakır'da miting gerçekleştiren ilk lider oldu.

Davutoğlu ve beraberindekiler, dün açılan Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasına indi. Başbakan, burada kendisini karşılamaya gelen üç çocuk ile bir süre sohbet etti ve onlara bisiklet hediye etti.

Miting alanında "İnadına barış diyenlerin döktüğü kanları durduracağız", "Yanındayız ey bilge! Barış doğarken memleket semalarına, gün aşırı cıvıl cıvıl nağmeler sunar Diyarbakır halkına. Duruşu pek, özü iman, mevsimi gül… Davası hak, her vaadi ayrı bir ışık, her ışığı ayrı bir cemre, yanındayız ey bilge" pankartları dikkati çekti.

Davutoğlu, mitingin yapıldığı Mehmet Akif Ersoy Bulvarını gelmeden önce vatandaşlar, "Kahrolsun PKK", "Kahrolsun İsrail", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Polise uzanan eller kırılsın" sloganları attı.

AK Parti İl Başkanı Muhammet Akar, selamlama konuşması yaptı.

Grup Tillo miting öncesi mini konser verdi.

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, milletvekili adayları ile eski parlamenterler de mitinge katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel AK Parti'nin Diyarbakır Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement