Akademisyen Savaşır'ın Yargılandığı Fetö Davasında Karar - Son Dakika
Güncel

Akademisyen Savaşır'ın Yargılandığı Fetö Davasında Karar

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma sonucunda hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Prof. Dr. İştar Gözaydın Savaşır'ın beraatine hükmedildi.

31.01.2018 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma sonucunda hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Prof. Dr. İştar Gözaydın Savaşır'ın beraatine hükmedildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık İştar Gözaydın Savaşır ile avukatları Murat Dinçer ve Erdal Doğan katıldı.

Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Onur Ekinci, davanın esasına ilişkin mütalaasının hazır olduğunu söyledi. Savcı mütalaasında, sanık Savaşır'ın FETÖ'ye iltisakı nedeniyle KHK ile kapatılan Can Erzincan TV'de katıldığı bir programda sarf ettiği sözler nedeniyle "O¨rgu¨t ic¸indeki hiyerars¸ik yapıya dahil olmamakla birlikte, o¨rgu¨te bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçunu işlediğini belirterek, atılı suçtan cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı beyanda bulunan sanık Savaşır, "Söz konusu TV programı bir fikri ortaya koymak için katıldığım bir programdır. Davet edildiğim basın organlarına akademisyen ve bir hukukçu olarak katıldım. Benim söylediğim bir hukukçu, bir siyaset bilimci olarak herhangi bir yapının terör örgütü olarak kabul edilmesi için yargı kararı olması gerektiğidir. Hayatım boyunca hiçbir siyasi görüşe sempati duymadım" dedi.

Sanık avukatlarından Erdal Doğan, müvekkilinin konuşmasında Anayasa'nın basın hürriyeti ve basın araçlarının korunmasına ilişkin maddeleri ile ilgili beyanlarda bulunduğunu anlatarak, müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.

Son sözleri sorulan sanık Savaşır, "Bu süreç benim için zordu. İki gün önce eşimini kolon kanseri olduğunu öğrendik. Bir an önce bu kabusun sonlanmasını istiyorum. Beraatimi ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını istiyorum." dedi.

Davayı karara bağlayan heyet, sanık Savaşır'ın atılı suçu işlediğine dair yasal unsurların oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. Heyet, sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını da kaldırdı.

İddianameden

İddianamede, Savaşır'ın FETÖ/PDY üyesi olduğuna dair tanık Ö.K'nın beyanının bulunduğu ve İzmir Emniyetine yapılan ihbarda da isminin örgüt üyesi olarak bildirildiği kaydedilmişti.

Şüphelinin, FETÖ/PDY irtibatlı olmaları nedeniyle kapatılan Samanyolu TV ve Can Erzincan TV'de uzun süre düzenli olarak program yaptığı aktarılan iddianamede, Savaşır'ın bu programlarda içerik olarak FETÖ/PDY paralelinde görüş beyan ettiği, bunun da örgüt üyeliği konusunda delil olarak değerlendirildiği belirtilmişti.

İddianamede, İştar Gözaydın Savaşır'ın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Can Erzincan TV'de 17 Haziran 2016'da yayınlanan "Prof. Dr. İştar Gözaydın ile Güne Bakış" programında, sunucu Erkan Akkuş'un "..Velev ki böyle bir terör örgütü var bir kere. Böyle bir terör örgütü Yargıtay'ca onanmamış, terör örgüt tanımı yok şu anda ama diyelim bu terör örgütü kabul edildi, onaylandı. Hatta uluslararası camiaca da terör örgütü kabul edildi. Bu söyledikleri, tırnak içindeki FETÖ denilen saçmalık. Ona rağmen biz de burada sempati duyuyoruz ve öyle yayınlar yapıyoruz. Şu andaki anayasa böyle bir durumda dahi gelip buradaki malları müsadere edemez." sözlerine karşılık, "Benim söyleyeceklerimin hepsini aslında siz söylemiş oldunuz, baştan siz söylemiş oldunuz ama bir kez daha altını çizerek dediğiniz gibi devam edeyim ben de." yönünde ifadeler kullandığı aktarılmıştı.

İddianamede, Savaşır hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akademisyen Savaşır'ın Yargılandığı Fetö Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement