Akdamar Kilisesi İçin 25 Haziran'ın Önemi - Son Dakika
Güncel

Akdamar Kilisesi İçin 25 Haziran'ın Önemi

Akdamar Kilisesi İçin 25 Haziran\'ın Önemi

Van'da bulunan tarihi Akdamar Kilisesi'nin yazar Yaşar Kemal, gazeteci İlyas Kitapçı ve bir yüzbaşının çabalarıyla yıkılmaktan son anda kurtulduğu ifade edildi.

25.06.2015 11:23  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Gevaş İlçesi'nde bulunan ve ada ile aynı adı taşıyan dönemin hükümeti tarafından 1951 yılında yıkılması kararlaştırılan tarihi Akdamar Kilisesi'nin yazar Yaşar Kemal, gazeteci İlyas Kitapçı ve bir yüzbaşının çabalarıyla yıkılmaktan son anda kurtulduğu ifade edildi. Gazeteci İlyas Kitapçı'nın yine gazeteci oğlu Yalçın Kitapçı, "Adamız yapılan girişimler ile kurtulmuş oluyor. Kilisenin kurtuluş tarihi 25 Haziran 1951'dir. Her sene Van'a gelen yabancılar özellikle adaya gidiyorlar. Bu Van için çok güzel bir şey" dedi.

Tarihi Akdamar Kilisesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ardından 2007 yılında uluslararası törenle 'Anıt Müze' olarak açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kilisede yılda 1 kez de ayin yapılması izni verildi. İlk ayin 19 Eylül 2010'da yapıldı. Akdamar Kilisesi'nden sonra, kilisenin devamında bulunan manastır ve şapelin restorasyonuna başlandı. Her yıl tatilci ve turistlerin yoğun ilgili gösterdiği Akdamar Kilisesi'nin kurtuluşu bir kez daha dile getirildi. Geçen Şubat ayında yaşama veda eden yazar Yaşar Kemal tarafından da dile getirilen adanın kurtuluş hikayesi, Van'da birkez daha dillendirildi.

İlyas Kitapçı'nın yine yıllarca gazetecilik yapan İstanbul Üniversitesi Astronomi Jeofizik Bölümü mezunu olan 73 yaşındaki oğlu Yalçın Kitapçı, dönemin hükümeti tarafından 1951 yılında Akdamar Kilisesi için yıkım kararının çıktığını, bu durumdan rahatsız olan Van'ın ilk gazetecisi babası İlyas Kitapçı'nın da kilisenin yıkılmaması için mücadale verdiğini anlattı. Yaşar Kemal'in Van'da kilisenin yıkılmaması için Van'da görev yapan bir yüzbaşı ile de tanıştığını anlatan Yalçın Kitapçı, şöyle dedi:

"Yüzbaşı da Yaşar Kemal'e 'Buradaki kilise bir sanat eseridir. Bu kilisenin yıkılmaması için birşeyler yapmalıyız' diyerek, kilisenin yıkılmaması için mücadele veren Van'ın ilk ve tek gazetecisi babam İlyas Kitapçı'ya gidiyor. Babam da Yaşar Kemal'e Cumhuriyet'in sahibi Nadir Nadi'ye yıkımı durdurabileceği ümidiyle telefon etmesini söylemiş. Bir- iki gün içinde ancak kendisiyle irtibata geçilirilen Nadir Nadi, dönemin Milli Eğitim Bakanı ile görüşüp yıkımın durdurulmasını için Valiliğe telgraf çeker. Yaşar Kemal, Yüzbaşı ve babam İlyas Kitapçı bakanlık tarafından gönderilen telgrafı alıp hemen adaya hareket ediyor. Yaşar Kemal ve beraberindekiler işçilere ellerindeki telgrafı göstererek kilisenin yıkımını durduruyor."

Yalçın Kitapçı, babasından ve Yaşar Kemal'den defalarca dinlediği bu olayın kendisini çok etkilediğini söyledi. Aslında Akdamar Kilisesi'nin kurtuluşunun 25 Haziran olduğunu belirten Kitapçı, Yaşar Kemal'in ölmeden önce sık sık kendisini aradığını da belirterek, şöyle devam etti:

"Yaşar Kemal beni her aradığında babamdan bahsederdi. O dönemleri hem babamdan hem de rahmetli Yaşar Kemal'den çok dinledim. Yaşar Kemal her defasında Akdamar Kilisesi'nin ayakta olmasında babamın çok katkısı olduğunu söylerdi. Yani kilisenin kurtuluşu aslında 25 Haziran 1951'dir. Tabii ki Van'ın turizmine büyük katkı sağlayan bir yer, Van'a gelen turistlerin Akdamar Adası'nı ve kiliseyi görmeden gitmezler. Bu Van için güzel bir şeydir." - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akdamar Kilisesi İçin 25 Haziran'ın Önemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.


Advertisement