Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin Özelleştirilmesi - Son Dakika
Ekonomi

Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin Özelleştirilmesi

Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi\'nin Özelleştirilmesi

Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, zaman içerisinde enerji sektörünün ilerlemesiyle birlikte sektöre olan inançlarının da artığını belirterek, hem kredibilitelerinin hem de iş yapma kabiliyetlerinin daha...

12.11.2012 19:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, zaman içerisinde enerji sektörünün ilerlemesiyle birlikte sektöre olan inançlarının da artığını belirterek, hem kredibilitelerinin hem de iş yapma kabiliyetlerinin daha öne çıktığını bildirdi.

Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi'ne bağlı olan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin, TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. 7 Ağustos'ta özelleştirme ihale ilanları başlatılan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Antalya, Burdur ve Isparta illerinde faaliyet gösteriyor. TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesi, ABD doları üzerinden açık artırma yöntemiyle teklif sahiplerine pas geçme hakkı verilmeden yapıldı. Kapalı zarf yöntemiyle verilen teklifler, 2 milyon dolar artırma aralığı ile devam etti. İhaleye, Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Gurubu ve Elsan-Tümaş- Karaçay Ortak Girişim Grubu katıldı. Elemesiz gerçekleştirilen turda, en yüksek teklif 430 milyon dolar oldu. Tekliflerin alındığı elemeli turda ise Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş en düşük teklifi vermesi dolayısıyla ihaleden elendi.

475 milyon milyon dolarla başlayan birinci tur, Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş'nin 477 milyon dolarlık teklifiyle devam etti. 10'uncu turda Genpa'nın sunduğu 535 milyon dolarlık teklifin ardından Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu ihaleden çekilme kararı aldığını bildirdi.

Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş ile Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu arasında devam eden ihalede, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu'nun 545 milyon dolarlık teklifi üzerine Genpa Grubu ihaleden çekildiğini belirtti. Son olarak Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu 1 milyon dolarlık bir artış yaparak 546 milyon dolar teklif vererek ihaleyi kazandı.

Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ihalede sunulan tekliflere ilişkin, "Çok yüksek fiyat, dağıtım şirketleri ve nihai müşteri açısından doğru değil. Doğru bir yaklaşım olmaz. Bizim enerji strateji belgemizde de yetkililerimizin yaptığı açıklamada da dağıtım özelleştirmelerinin gelir odaklı yapılmayacağı. Tamamen piyasadan yeniden yapılandırılması, yeniden şekillendirilmesi temelinde yapılacağı" dedi. Ergüneş, özellikle bir önceki ihalede ortaya çıkan fiyatların reel fiyatlar olduğunu belirtti. Bir şirketin bütün dağıtım bölgelerini almasını söz konusu olmadığını anlatan Ergüneş, "Aslında, üç ortağız. Bunları öngörerek bu ortaklıkları kurduk işin doğrusu. Kimi şirketler, yabancı ortaklarla yoluna devam etti. Biz, iyi anlaşacağımız iki grupla birlikte böyle bir ortaklık oluşturduk" şeklinde konuştu. Zaman içerisinde enerji sektörünün ilerlemesiyle birlikte sektöre olan inançlarının da artığını bildiren Ergüneş, hem kredibilitelerinin hem de iş yapma kabiliyetlerinin daha öne çıktığını söyledi.

"AKDENİZ BÖLGESİ'NİN CİDDİ BİR YATIRIMA İHTİYACI VAR"

Ergüneş, Antalya'nın Türkiye'nin göz bebeği olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O bölgedeki hizmet standardının ve kalitesinin en üst düzeyde olması gerekir. Bölgenin ciddi bir yatırıma ihtiyacı var. Turizm bölgesi ve doğa güzelliği fevkalade bir yer. Dolayısıyla havai hatlar orman yangını tehlikesi ortaya koyuyor ve çevre açısından da önemli. Bu yüzden orman içinden hatların içinden geçen hatların yer altına alınması lazım. Bu manada bölgede bu perspektifte bir yatırım önceliğimiz olacak. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 2015 sonuna kadar 350-400 milyon civarında bölgeye yatırım yaparız." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin Özelleştirilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement