Akdeniz Filarmoni Orkestrası'ndan Unutulmaz Müzik Ziyafeti - Son Dakika
Güncel

Akdeniz Filarmoni Orkestrası'ndan Unutulmaz Müzik Ziyafeti

15. Antalya Piyano Festivali'nin Sanat Yönetmeni Gürer Aykal yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası, 27 Kasım akşamı Antalyalılara unutulmaz bir müzik ziyafeti çekti.

28.11.2014 16:42  Güncelleme: 16:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de izlediği konser, Bernstein'ın Batı Yakası Hikayesi Süiti ile başladı.

15. Antalya Piyano Festivali'nin Sanat Yönetmeni Gürer Aykal yönetimindeki Akdeniz Filarmoni Orkestrası, 27 Kasım akşamı Antalyalılara unutulmaz bir müzik ziyafeti çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de izlediği konser, Bernstein'ın Batı Yakası Hikayesi Süiti ile başladı. Klasik müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan BRIT sahibi Freddy Kempf'in seslendirdiği "Gershwin'in Mavi Rapsodi" eseri ile devam edip, 1.Piyano Konçertosu ile son buldu.

Dört yılda bir Moskova'da düzenlenen Çaykovski Yarışması'nda birincilere verilen altın madalya bugüne kadar pek çok genç piyaniste şöhretin kapısını araladı. 1958'deki ilk yarışmayı sürpriz şekilde kazanıp Rusları kızdıran, Amerikalıları sevindiren Van Cliburn'den bu yana Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Boris Berezovsky gibi 13 piyanist bu madalyayla müzik tarihine geçti.

27 Kasım'da 15'inci Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nde konser veren Freddy Kempf ise altın madalya kazanamadığı yarışma sayesinde şöhreti yakalan yegane piyanist. İngiliz sanatçı 1998'de, 20 yaşında katıldığı Çaykovski Yarışması'nda çaldığı Rahmaninov'un 3'üncü Piyano Konçertosu'yla Rus eleştirmenlerden övgüler almış, yarışmada en çok alkışlanan piyanist olmuş, fakat üçüncülükle yetinmek zorunda kalmıştı. Ünlü Rus piyanist Nikolay Petrov yarışmadan sonra Cultura'daki köşesinde "Tanrı vergisi yetenek neymiş gördük" diye yazarak yarışma sonucunu tartışmaya açmış, Moskova Cosmopolitan ise "Sonuç sürpriz olmadı, mafya ne yaptığını iyi bilir" ifadesiyle jüriyi hedef göstermişti. 85 yaşındaki yarışma jürisi başkanı Tikhon Khrennikov'un değerlendirme toplantısındaki "Bence yarışmada tanınmayı hak eden yegane yetenek" sözü basına yansıyınca tartışmaların dozu artmıştı.

Kempf yarışmadan bir yıl sonra Moskova'ya konser vermeye gittiğinde, biletler satışa çıktıktan birkaç saat sonra tükenmişti. Moscow Times'da yayımlanan yazıda yarışma jürisindeki Moskova Konservatuvarı öğretim üyesi Sergei Dorenko işaret edilmiş ve "Birinci ile ikinci onun öğrencileri" ifadesiyle Kempf'e yapılan haksızlığın altı bir kez daha çizilmişti.

Genç piyanist sonraki yıllarda BRIT dahil pek çok ödül kazandı. Dünyanın önde gelen orkestralarıyla konserler verdi. Günümüzde İngiltere'de kuşağının en ünlü piyanisti

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Akdeniz Filarmoni Orkestrası'ndan Unutulmaz Müzik Ziyafeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement