Akenerji'nin, "Kur" Etkisiyle Net Karı 84 Milyon TL Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Akenerji'nin, "Kur" Etkisiyle Net Karı 84 Milyon TL Oldu

Akenerji\'nin, "Kur" Etkisiyle Net Karı 84 Milyon TL Oldu

Akenerji, 2012'nin ilk yarısında yeni devreye giren santrallerin finansal yükümlülüklerinden oluşan "kur farkı geliri" ve faiz giderleriyle net karı 84 milyon TL oldu.

29.08.2012 12:41  Güncelleme: 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akenerji, 2012'nin ilk yarısında yeni devreye giren santrallerin finansal yükümlülüklerinden oluşan "kur farkı geliri" ve faiz giderleriyle vergi sonrası net karı 84 milyon TL oldu Akenerji, 2012'nin ilk yarısında 55 milyon TL faaliyet karı elde ederken, bu dönemde yeni devreye giren santrallerin finansal yükümlülüklerinden oluşan "kur farkı geliri" ve faiz giderleriyle vergi sonrası net karı 84 milyon TL oldu. Şirket, kurların bugünkü seviyesini koruması halinde yüzde 10-15 aralığında kar marjı açıklamayı öngörüyor.

Akenerji'nin 1 Ocak-30 Haziran dönemindeki konsolide faaliyet sonuçları açıklandı. Buna göre Akenerji, 2012 yılının ilk yarısında net satış gelirini, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 64 arttırarak 451 milyon TL'ye yükseltti. Şirketinin, ilk yarıdaki elektrik üretimi ise bir önceki yıla oranla yüzde 3 artışla1.368 milyon kilowatt saat (kWh) oldu. Bir önceki yılın ilk yarısında 75 milyon TLolan FAVÖK (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı), 2012'nin aynı döneminde şirketin beklentileri dahilinde 80 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu sonuçlarla şirket ilk altı ayda gerçekleştirdiği yüzde 18'lik FAVÖK marjınıyılsonu itibariyle de gerçekleştirme beklentisini hala koruyor.

-KUR FARKINDA YÜZDE 10-15 KAR MARJI AÇIKLAMAYI ÖNGÖRÜYOR-

Akenerji, bu dönemde faaliyet karı 55 milyon TL olurken, ağırlıklı olarak yeni devreye giren santrallerin finansal yükümlülüklerinden oluşan kur farkı geliri ve faiz giderleriyle vergi sonrasında net karı 84 milyon TL oldu. Şirket geçtiğimiz yıl aynı dönemde 36 milyon TL zarar etmişti. 2011 yılında 213 milyon TL zarar ile negatif kar marjı açıklayan Akenerji, 2012 yılı için kur beklentilerinin bugünkü seviyesini koruması durumunda yüzde 10 -15 aralığında bir kar marjı açıklamayı öngörüyor. Akenerji, 2012 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 600 kurumsal müşteri ve 13 bin aboneyi içeren ticari portföyü ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok kurumsal şirkete elektrik enerjisi tedarik etti. Toplam satış hacmini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında artırdı.

-BU YIL 3 HES DAHA DEVREYE ALINACAK-

Akenerji, 2008 yılında ilan edilen yatırım programı kapsamında inşaatları tamamlanarak 2010'da devreye alınan 5 hidroelektrik santralin (HES) ardından, bu yıl 3 hidroelektrik santralini daha devreye alınması planlanıyor. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere projelendirilen 8 ayrı HES için yaklaşık 740 milyon dolar yatırım yapan Akenerji, Akocak, Burç, Bulam, Uluabat ve Feke II HES'lerinin ardından, 2012 yılı içerisinde Feke I(30 MW) ve Himmetli HES'i(27 MW) hayata geçirdi. Böylece toplam üretim kapasitesini 716 MW ve yenilenebilir kaynaklı gücünü 358 MW'a çıkardı.

-"İLK 7 AYDA ELEKTRİK TALEBİ YÜZDE 8.5 ARTTI"-

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, yaptığı açıklamada, geçen yılın ilk yarısındayenilenebilir kaynakların toplam üretime katkısının yüzde 46 olurken, bu yıl yüzde 51'e yükseldiğini söyledi. İlk çeyrekte yenilenebilir kaynaklardan ürettikleri elektrik enerjisinin yüzde 15 oranında arttığını kaydeden Danışman, "Bu da brüt karımızda 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 17artış sağladı" dedi. 2012 yılında Türkiye için yüzde 2-4 arasında büyüme beklentisi bulunduğuna dikkat çeken Ahmet Ümit Danışman, 2012 elektrik talebindeki artışın yüzde 6 seviyelerinde gerçekleşeceğini düşündüklerini, ilk yedi ayda ise elektrik talebinin yüzde 8.5 arttığını söyledi.

-"DOĞALGAZ ZAMMI MUHTEMEL, ELEKTRİK FİYATLARINDA DA DÜZENLEME BEKLENTİLERİMİZ ARASINDA"-

Türkiye'de elektrik piyasalarını da değerlendirne Danışman, "2012'de, global piyasada, petrol fiyatlarındaki artıştan veya kurun yükselmesinden kaynaklanabilecek ikinci muhtemel bir doğalgaz zammı ve buna bağlı olarak elektrik fiyatlarında bir düzeltme de beklentilerimiz arasında yer alıyor. Hidroelektrik santraller açısından kuru olarak kabul edilen yaz aylarında devreye giren iki yeni santralimiz,geçen yıla kıyasla 2012 yağış durumunun daha iyi olması sebebiyle, daha yüksek bir üretim yaptı. Önümüzdeki günlerde devreye alınması planlanan Gökkaya HES'in (30 MW) de katkısıyla, Akenerji üretim kapasitesinin olumlu yönde etkilenmeye devam etmesi bekleniyor. Sonuç olarak üretim ve satış performansı ile şirketimizin üçüncü çeyrek EBITDA performansının geçen yıl ile aynı seviyelerde olmasını beklemekteyiz." - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Akenerji'nin, 'Kur' Etkisiyle Net Karı 84 Milyon TL Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement