Akif Hamzaçebi'den Yargıtay'ın 'Kaftancıoğlu' Kararına Tepki: "Bu Kararla Hukuka Darbe Vurmuşlardır" - Son Dakika
Güncel

Akif Hamzaçebi'den Yargıtay'ın 'Kaftancıoğlu' Kararına Tepki: "Bu Kararla Hukuka Darbe Vurmuşlardır"

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay'ın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen bazı cezaları onamasına ilişkin, "Bu kararı verenler, bağımsız yargının hakimleri değildir. Bu kararı verenler, onaylayanlar, sarayın hakimleridir. Bunlar, bu kararla hukuka bir darbe vurmuşlardır. Hukuka darbe vuranlar da ayrıca kendileri de şüphesiz ki suç işlemektedirler” dedi.

12.05.2022 17:37  Güncelleme: 19:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: ADEM KARABAYIR

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay'ın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen bazı cezaları onamasına ilişkin, "Bu kararı verenler, bağımsız yargının hakimleri değildir. Bu kararı verenler, onaylayanlar, sarayın hakimleridir. Bunlar, bu kararla hukuka bir darbe vurmuşlardır. Hukuka darbe vuranlar da ayrıca kendileri de şüphesiz ki suç işlemektedirler" dedi.

Yargıtay'ın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, 2012-2017 yılları arasındaki Twitter paylaşımları nedeniyle açılan davalarda verilen cezaları onamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm milletvekillerine CHP İstanbul İl Başkanlığı'na gitmeleri talimatı verdi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı'na ilk gelen milletvekillerinden Akif Hamzaçebi, Yargıtay'ın kararına tepki göstererek şunları söyledi:

"BU, HUKUKA DAYALI DEĞİL, TAMAMEN SİYASİ BİR KARARDIR: Mahkemenin vermiş olduğu mahkümiyet kararının Yargıtay tarafından onanmış olması, Türkiye'de hukuksuzluğun devam edeceğini gösteriyor. Bu, hukuka dayalı bir karar değildir. Tamamen siyasi bir karardır. Çok kısaca bunu özetlemek isterim. Canan Kaftancıoğlu'na 2012 yılında, daha henüz CHP'nin ilk basamaklarında görev yaptığı dönemde yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları, altı yıl sonra Kaftancıoğlu İstanbul İl Başkanı seçildikten sonra, yani 2018 Ocak ayından sonra hatırlanıyor ve savcı soruşturma başlattı. Eğer bu sosyal medya paylaşımlarında herhangi bir şekilde bir terör örgütü propagandası olsaydı, herhangi bir şekilde cumhurbaşkanına hakaret olsaydı, herhangi bir şekilde Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddelerini ihlal eden bazı ifadeler olmuş olsaydı, savcılar herhalde altı yıl beklemezlerdi. Altı yıl sonra harekete geçen savcı, başlatılan soruşturma, görülen mahkeme ve bugün yargı kararı, bu kararın hukuksuz olduğunu gösteriyor.

PROVOKASYON OLSAYDI SAVCI 6 YIL BEKLEMEZDİ: O tweetlere, o sosyal medya paylaşımlarına ben de baktım. Hepsini okudum. Hiçbirinde siyasi eleştiri boyutu ötesinde bir ifade görmedim. Ne bir hakaret ne bir terör örgütü propagandası… Böyle bir şey olsa bir partinin, Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul İl Başkanı olacak olan kişi, olan kişi zamanında terör örgütü provokasyonu yapmış olsaydı, herhalde altı yıl beklemezdi savcılar, mahkeme. Yani Yargıtay bugün bu kararı verdiğine göre, sosyal medya paylaşımlarının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bir karar verildi. Bu, her şey değildir tabii ki. Süreci değerlendiriyoruz. Partimizin Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkanımız süreci değerlendiriyor. Birazdan burada il başkanımız, il yönetimimiz, ilçe başkanlarımızla birlikte milletvekilleri olarak süreci değerlendireceğiz. Canan Kaftancıoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğu bir hak ihlali başvurusu var. Bireysel başvurusu vardı. Ben, Anayasa Mahkemesi'nin hukuk konusunda zaman zaman farklı kararlar verse de örneğin milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasında, tutuklamada hukuka uygun karar verdiğini görüyorum. Burada inanmak isterim. Anayasa Mahkemesi, Canan Kaftancıoğlu'nun bu başvurusunu hukukun çerçevesinde değerlendirecektir. Öyle ummak istiyorum. Böyle ümit etmek istiyorum.

KARARI VERENLER BAĞIMSIZ YARGININ HAKİMİ DEĞİLDİR: Saray ve kadrosu bu karardan siyasi bir çıkar elde etmek istiyor ama şunu söyleyeyim ki bu karardan siyasi çıkarı elde etmek isteyenler kaybedeceklerdir. Canan Hanım'ın kararı ilk değildir. Dün Osman Kavala kararı, Osman Kavala'yla birlikte Gezi davasında yargılanan ve hiçbir delil olmaksızın ağırlaştırılmış müebbetle 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmış olanlar hukuksuz bir şekilde mahküm edildi. Bugün Canan Hanım'ın kararı, yarın bunu, saray başka kararlarla da takip ettirebilir. Bu kararı verenler, bağımsız yargının hakimleri değildir. Bu kararı verenler, onaylayanlar, sarayın hakimleridir. Bunlar, bu kararla hukuka bir darbe vurmuşlardır. Hukuka darbe vuranlar da ayrıca kendileri de şüphesiz ki suç işlemektedirler. Süreci değerlendiriyoruz. Sağduyulu bir şekilde bu değerlendirmeyi yapacağız ve demokratik bir şekilde, demokratik yöntemlerle hangi adımlarımız, adımlar atacağımızı, Genel Başkanımız, Merkez Yönetim Kurulumuz, değerlendirmeleriyle birlikte, sonuçlarıyla birlikte kamuoyuyla paylaşacağız."

Akif Hamzaçebi\'den Yargıtay\'ın \'Kaftancıoğlu\' Kararına Tepki: "Bu Kararla Hukuka Darbe Vurmuşlardır"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Akif Hamzaçebi'den Yargıtay'ın 'Kaftancıoğlu' Kararına Tepki: 'Bu Kararla Hukuka Darbe Vurmuşlardır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek
    13:06 Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek

    Başkanlık divanı, encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapılacak olan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk toplantısı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca belediyenin 2023 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşülecek.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor. Bu adımla binlerce hayatın kurtarılması ve sağlık sisteminin üzerindeki baskının azalması hedefleniyor.

  • İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor
    13:04 İngiltere'de Yeni Neslin Hayat Boyu Sigaraya Erişimi Yasaklanıyor

    İngiltere'de hükümet, yeni neslin sigaraya erişimini yasaklayacak bir tasarıyı parlamentoya sunuyor. 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışının yasaklanması planlanıyor. Ancak yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara neden oluyor. Yasanın ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyor. Yasa, sigara ürünlerinin satışını yasaklamayı içeriyor ve elektronik sigaraları da daha az cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Yapılan araştırmalar, 18 yaşın altındaki çocukların elektronik sigara deneme oranının yasak olmasına rağmen yüksek olduğunu gösteriyor. Yasağın bu sene sonuna doğru yasalaşması bekleniyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Advertisement