"Akil İnsanlar"dan Süreç İçin 10 Öneri - Son Dakika
Güncel

"Akil İnsanlar"dan Süreç İçin 10 Öneri

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti, sürece ilişkin taleplerini 10 maddede sıraladı.

20.10.2014 09:15  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde 3. kez bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti son gelişmeler üzerine sürece ilişkin kaygı ve endişelerini endişelerini dile getirerek taleplerini sıraladı.

"ÇATISMASIZLIK DEVAM ETMELİ"

Sürece ilişkin taleplerini 10 başlık altında toparlayan Akiller, her durumda "Çatışmasızlığın" devam etmesi gerektiğini vurguladı. Süreci izlemek üzere 3. Göz kurulması gerektiğinin altı çizilen talepler arasında Öcalan ve Kandil'le görüşme de yer aldı.

Davutoğlu, Akil İnsanlar ve ilgili bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen herkese düşenin puslu havayı dağıtmak olduğunu, bu konuda Akil İnsanlar Heyeti'nin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

"MEMNUN EDECEĞİMİZ TEK ŞEY KİTLELERDİR"

Davutoğlu, "Demokratikleşme ve çözüm süreci her halükarda devam edecek. Çözüm sürecini birilerini tatmin veya memnun etmek için yapmadık. Memnun edeceğimiz tek şey kitlelerdir, doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bütün Türkiye'dir. Çözüm süreci konusundaki siyasi kararlılığımızda en ufak bir aksama yoktur. Aslında toplumun geniş kesimlerinde bu olaylar sürerken Malatya'ya gittim. Dün de Amasya'daydım, Samsun'a gittim. Her kesim 'Çözüm süreci devam etsin' diyor. Marjinal bazı gruplar hariç" diyerek güllük güneşlik havada geleceğe yürüme çağrısı yaptı.

"DEMOKRATİKLEŞME ADIMLARI KARARLILIKLA DEVAM EDECEK"

Davutoğlu, süreci sürdürmenin bir zorunluluk olduğunu ve demokratikleşme adımlarının kararlılıkla devam edeceğini, çözüm sürecinin kamu düzenin bir alternatifi ve konjonktürel bir konu olmadığını belirttiği konuşmasında Akil İnsanlar Heyeti'nin önemli bir görevi olduğunu da vurguladı.

ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİLER

Davutoğlu ortak vicdan olgusuna dikkat çektiği 1 saat süren konuşmasının ardından toplantının basına kapalı bölümünde Akiller, yaşanan son gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi. Söz alan Akillerin yaptığı konuşmaların ana konusu son iddet olayları ve toplumsal infial oldu.

Yaşananların Anadolu'da derin kaygıları tetiklediğini aktaran Akiller, Rojava ve Kobani'deki olayların sürece olumsuz etkisini de dile getirdi. Akiller, hükümet kanadı ve HDP'nin sürece ilişkin politikalarına da değindi.

Akillerin bir kısmı hükümetin politikasının doğru olduğunu vurgularken HDP'ni çizgisinin de doğru olduğunu savunanlar oldu. Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesi konusuna da değinen Akiller, süreçte Öcalan'ın görüşme çeşitliliğinin artırtırılması ve Kandil'le görüşülmesi gerektiğine de dikkat çekti.

HEYETTEN SÜRECE İLİŞKİN 10 TALEP

Akiller sürece ilişkin taleplerini de 10 maddede toparlayarak şöyle sıraladı:

1 Çatışmasızlığın devam etmesi.

2 Öcalan'ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, sekreterya kurulması.

3 Süreci izlemek üzere '3. Göz' kurulması.

4 Öcalan'la görüşme çeşitliliği sağlanması.

5 Tarafların ve hükümetin dilini değiştirmesi.

6 Negatif dil kullanılmaması.

7 Parlamentonun devreye sokulması.

8 Sivil aygıtların devreye sokulması.

9 Akil Heyetin yeniden yapılandırılması.

10 Toplumsal desteğin güçlendirilmesi.

ÖNLEYİCİ GÖZALTI AİHM'YE UYGUN

Toplantıda çok tartışılan "önleyici gözaltı" başta olmak üzere iç güvenlik reformu kapsamında yapılacak düzenlemeler de gündeme geldi. Toplantıda Davutoğlu'nun Avrupa'da olmayan bir uygulamayı getirmediklerini, amirlerin izniyle önleme amaçlı gözaltı yetkisinin söz konusu olduğunu ve bu uygulamanın AİHM kriterlerine de uygun olduğunu ve suistimal edilmesine de izin vermeyeceklerini vurguladığı öğrenildi. Toplantıda ayrıca PKK'nın gençlik yapılanması YDHG'nin yol kesme, insan alıkoyma gibi eylemlerini sürece paralel devam ettirdiği, bunun da eylemsizliğin bir parçası olması gerektiği konusu vurgulandı. Toplantının sonunda Davutoğlu'nun Akil İnsanlar'a, "Kendinizi danışman gibi hissedebilirsiniz. Biz her zaman diyaloğa açığız. Biz bu sürecin her aşamasında sizi böyle görüyoruz" dediği de öğrenildi.

AKİL HEYETİNDEN 9 KİŞİ KATILMADI

63 kişiden oluşan Akil İnsanlar Heyeti toplantısına Akdeniz Bölgesi heyetinnde Lale Mansur, Ege Bölgesi heyetinde Erol Ekici ve Baskın Oran, Güneydoğu Anadolu heyetinden Murat Belge ve Yılmaz Erdoğan, Karadeniz Bölgesi heyetinden Şemsi Bayraktar ve Kürşat Bumin, Marmara Bölgesi heyetinden ise Orhan Gencebay ve Yücel Sayman katılmadılar.

"Akil İnsanlar"dan Süreç İçin 10 Öneri
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 'Akil İnsanlar'dan Süreç İçin 10 Öneri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • mert: Türk halkı na böyle bir hakaret olamaz. Senelerce yeşilçam'da pislik içinde yaşayan bu insanlar sanat adına soyunan bu insanlar akil oldu vay TÜRKİYE'm VAY. . 13 1 Yanıtla
  • ersin: türkiyenin akıl kupleri bunlarmı başka akıllı insan yok herhalde türkiyede siz a saydıklarınızı kuçuk bir çoçuga yutturamazsınız ama bu hükümetle halledersiniz yazıklar olsun 7 0 Yanıtla
  • adem: akılsız akil adamlar 5 1 Yanıtla
  • EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
    16:34 EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

    Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Bengisu Erçetin ve lisansüstü öğrencisi Nazlıcan İnci, Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Badminton Şampiyonası'nda çift kadınlarda bronz madalya kazanarak ilgili branşta tarihteki ilk madalyayı elde ettiler. Rektör Levent, öğrencilerin bu büyük başarısını kutlayarak, ülkemiz ve EBYÜ adına gurur verici bir başarı olduğunu belirtti ve başarıların devamını diledi.

  • Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı
    16:34 Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı

    Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde seyir halindeyken yangın çıkan tırda hasar oluştu. Tevfik Acar'ın (47) kullandığı I 21 ES yabancı plakalı hurda yüklü tırın motor kısmından Ulubel mevkisinde duman çıkmaya başladı. Aracı güvenlik şeridine çeken sürücü, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Gümüşhacıköy Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangın sonucunda tırda hasar meydana geldi.

  • Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Köyleri Ziyaret Etti
    16:34 Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Köyleri Ziyaret Etti

    Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Kırıkdağ ve Aşağı Derecik köylerini ziyaret ederek, vatandaşların sorun ve taleplerini yerinde dinledi. Karadağ, vatandaşların taleplerinin karşılanması için ilgili şube müdürlerine talimat verdi.

  • Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi
    16:33 Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi

    Niğde'nin Yeşilburç köyünde geleneksel Helva Kavurma Festivali düzenlendi. Festivalde Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi ve kavrulan helvalar katılımcılara dağıtıldı. Vali Cahit Çelik, festivalde yaptığı konuşmada köyün turizm potansiyelini geliştirmek için adımlar atacaklarını belirtti. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise köyün Niğde için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, bu değerleri yaşatmanın önemine dikkat çekti.

  • Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti
    16:29 Gümüşhacıköy Kaymakamı Okulları Ziyaret Etti

    Gümüşhacıköy Kaymakamı Baha Büyükkaymakcı, Gümüş İlkokulu ve Ortaokulu'nu ziyaret ederek okullarda incelemelerde bulundu. Büyükkaymakcı, okul müdürü Yusuf Kılıç'tan ihtiyaçlar hakkında bilgi aldı ve öğretmenleri başarılarından dolayı tebrik etti. Öğrencilerle de sohbet eden Büyükkaymakcı, kitaplara olan ilgisinin başarısının temelini oluşturduğunu belirtti ve öğrencilere okumayı ve merakı teşvik etti.

  • Kuşadası'nda eğlence mekanına tüfekle ateş açıldı, 6 kişi gözaltına alındı
    16:29 Kuşadası'nda eğlence mekanına tüfekle ateş açıldı, 6 kişi gözaltına alındı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bir eğlence mekanında çıkan tartışmanın ardından bir grup müşteri av tüfekleriyle mekana ve havaya ateş açtı. Polis, kimlikleri belirlenen 6 şüpheliyi operasyonla gözaltına aldı.

  • Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası
    16:29 Afyonkarahisar Belediyesinde Gizli Dinleme ve İzleme Cihazları İddiası

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ın aldığı duyumlar sonucu başlattığı inceleme sonucu ortaya çıktığı belirtilen gizli dinleme ve izleme cihazlarıyla ilgili soruşturma süreci başlatıldı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü gizli kayıt cihazları yerleştirildiği iddialarına yönelik inceleme başlattı.

  • Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor
    16:28 Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nın ilk yarışları yarın yapılacak. Yenişehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlikler, kentin renkli bir atmosfer kazanmasını sağlayacak. Organizasyona 29 ülkeden 140'ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu katılacak.


Advertisement