Akıncı Üssü Davası - Son Dakika
Güncel

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

26.12.2017 21:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, 15 Temmuz'da Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığında görev yapan sanık eski Kurmay Yarbay Olgun Acuce savunma yaptı.

Önceki ifadelerini kabul eden Acuce, 15 Temmuz'da TSK'nın altı ay süren bir kursuna katılmak üzere İstanbul'da bulunduğunu belirtti.

Acuce, 12 Temmuz'da birinci amiri olan eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in askeri hattan arayıp, 15 Temmuz öğlen Ankara'da olmasını emrettiğini, nedenini sorduğunda ise bir cevap alamadığını öne sürerek, 14 Temmuz'da kurs sorumlu başkanına durumu arz ederek izin aldığını anlattı. Ankara'ya gelişini iki arkadaşına da söylediğini belirten Acuce, gelişinin gizli olmadığını savundu.

Acuce, 15 Temmuz'da saat 10.00 uçağı ile Ankara'ya geldiğini ve Sönmezateş'i aradığını, nereye gideceğini sorduğunda Akınca Üssü'ndeki Albay Ahmet Özçetin'i görmesini istediği cevabını aldığını söyledi.

İnsansız Uçaklar Sistemler Şubesine gidip Özçetin'i askeri hattan aradığını ve Sönmezateş'in yönlendirdiğini söylediğini aktaran Acuce, onun da kendisini üsse çağırdığını ifade etti.

Acuce, 14.00 civarı Akıncı'ya gittiğini ve Ahmet Özçetin'i bulduğunu belirterek, "Bana bir yıl önceki PKK'ya karşı icra edilen harekatı da söyleyerek akşam harekat olacağını, 'Gören' uçağını kullanacağını, benim 'Gören' uçağı konusundaki bilgi ve tecrübemden dolayı yardımcı olmak için 20.20 civarı üsse gelmemi istedi ve beni gönderdi." dedi.

Gören uçağının kamera sisteminin değiştiğini hatırladığını ve İnsansız Uçaklar Sistemleri Şubesinde Mustafa binbaşıdan yardım istediğini belirten Acuce, onun da kendisiyle gelmeyi kabul ettiğini bildirdi.

Acuce, Mustafa binbaşı ile Akıncı'ya 20.20 civarı girdiklerini dile getirerek, üsse girdiğinde herhangi bir anormallik olmadığını, SAT, MAK, ÖKK gibi kimsenin bulunmadığını, parola sorulmadığını söyledi.

Ahmet Özetin'in yanına gitmek için karargaha doğru yöneldiğini, 143. Filo olduğunu düşündüğü binaya girmek üzereyken yetiştiğini anlatan Acuce, "Benden ne istiyorsunuz?" diye sorduğunda, 'Gören' ekibinin 141. Filo'da olduğunu ve kendisinin de buraya gitmesini istediğini bildirdi.

Acuce, 141. Filo'da da her şeyin normal olduğunu, ikinci Gören ekibinin gazinoda televizyon seyrettiğini belirterek, onların sistemlerin sertifikasyonu olmadığı için uçmadıklarını ancak 040 numaralı uçağın uçuş hattında olduğunu öğrendiğini ifade etti.

Birinci uçakta da kamera ekibi olmadığını öğrendiğini belirten Acuce, durumu Özçetin'e anlattığını, onun da kamera kullanıp kullanmayacağını sorduğunu dile getirdi. Acuce, önce kamerayı açamayacağını ifade ettiğini ancak birinci ekipteki teknisyenlerin kamerayı açabileceklerini söylemesi üzerine kendisinin de kullanabileceğini Özçetin'e aktardığını kaydetti.

Koordinatlar Gölbaşı'nı gösteriyormuş

Özçetin'in kendisini, ismini hatırlayamadığı ancak içinde "harekat" kelimesi geçen bir odaya yönlendirdiğini dile getiren Acuce, odaya girdiğinde farklı rütbelerde tanımadığı 2-3 pilot gördüğünü, orada koordinatların, çağrı adı ve telsiz frekanslarının bulunduğu kağıdı alarak çıktığını söyledi.

Odadakilerden birinin Fatih Çavur olduğunu değerlendirdiğini anlatan Acuce, çağrı kodlarının ise "tosun" olduğunu bildirdi.

Acuce, uçak komutanı Teoman Kalmaz'ın uçağa binmeden önce nereye gittiklerini ve görevin ne olduğunu sorması üzerine çağrı kodu, frekans ve koordinatlar dışında bir bilgisi olmadığını söylediğini ifade etti.

Uçağa bindikten sonra seyrüsefer subayının koordinatların Ankara'da olduğunu söylediğini belirten Acuce, "Uçağın tırmanışı sırasında koordinatları kamera sistemine girdik. Kamera sistemi daha hassastır. Koordinatları girince bölgenin Gölbaşı ilçesi olduğunu gördüm ve uçuş ekibine söyledim. Uçuş ekibiyle Gölbaşı'nda ne olduğu konuşuldu. İkinci pilot olabilir, Gölbaşı'nda TSK Özel Kuvvetler Komutanlığı olduğunu söyledi. Ben de benim de bildiğim tek askeri birliğin Özel Kuvvetler Komutanlığı olduğunu söyledim." ifadesini kullandı.

Acuce, kalkış yaptıktan sonra uçağı Yıldız radarının yönlendirdiğini belirterek, "Gören uçağı izinsiz kalkmamıştır, izinsiz ve kontrolsüz uçmamıştır." diye konuştu.

F16'dan "beklemede kalın" talimatı

Bir süre sonra Yıldız radarının "Total" kodunu kullanan Birleştirilmiş Harekat Merkezi'nin (BHM) talimatıyla Akıncı'ya dönüş talimatı verdiğini dile getiren Acuce, "Gören" uçağı dönüş rotasındayken "Aslan" çağrı adlı F16'dan beklemede kalmalarına yönelik telsiz anonsu geldiğini aktardı.

Acuce, iddianamaye göre "Aslan" kodlu F16'nın başka bir frekanstan filoyla temasa geçip "Total"in talimatıyla üsse dönüş yaptıklarını söylediğini ilettiğini ifade ederek, "Aslan" kodlu adlı uçağın daha sonra harekat komutanının emriyle bölgeden ayrılmamalarına ve üsse dönüşlerine izin verilmediğine yönelik talimatı ilettiğini bildirdi.

Bunun üzerine Yıldız radarıyla 22.59'da temas kurup göreve devam etmelerinin emredildiğini ilettiklerini belirten Acuce, Yıldız'ın sorması üzerine bu talimatın "Aslan" kod adlı uçaktan iletildiğini söylediklerini dile getirdi.

Yıldız'ın bir süre cevap vermemesi üzerine "Total"in frekansını sorduklarını ancak "Negatif" cevabı aldıklarını bildiren Acuce, Akıncı ile Yıldız'ın talimatlarının örtüşmediğini ancak Akıncı'nın talimatının daha net olduğunu, "Total" ile ise görüşülemediğini öne sürdü.

Acuce, BHM ile görüşülebilse "Gören"in erkenden dönüş yapabileceğini, uçuş ekibinin yaşananlardan habersiz olduğunu iddia etti.

Duruşma, sanık Acuce'nin savunmasıyla devam edilmek üzere yarına ertelendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı Üssü Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun
    12:28 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Sanatseverlere 4 Oyun

    Bursa Devlet Tiyatrosu, gelecek hafta 4 farklı oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali Ahmet Vefik Paşa Sahnesi'nde, 'Harikalar Mutfağı' oyunu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla sahnelenecek. 'Uçurtmanın Kuyruğu' ise Feraizcizade Oda Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Adana Kültür Yolu Festivali kapsamında 'Lobotomobilin Üç Seferi' adlı oyun da Adana'da sahnelenecek.

  • Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:25 Domaniç Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Domaniç ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı Nisan ayı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Meclis Katip Üyesi ve Meclis Başkan Vekilleri seçildi, 2024 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu oluşturuldu. Birlik Encümenine muhtar üye seçimi yapıldı ve 2023 yılı Birlik faaliyet raporu ile kesin hesabı okundu.

  • Tekirdağ'da yapılan Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonasında Rümeysa Keskin Türkiye Şampiyonu
    12:25 Tekirdağ'da yapılan Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonasında Rümeysa Keskin Türkiye Şampiyonu

    Tekirdağ'da düzenlenen Okul Sporları Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası'nda 43 kiloda Rümeysa Keskin birinci oldu. Bingöllü sporcular ise 1 Türkiye birinciliği ve 2 Türkiye üçüncülüğü elde etti.

  • Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi
    12:22 Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi

    Nilüfer Belediyesi'nin kente kazandırdığı Nilüfer Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, envanterine 22 adet son teknoloji kentsel arama ve kurtarma malzemeleri daha ekledi.

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor
    12:20 Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan yol açılmaya çalışılıyor

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ tehlikesi nedeniyle kapalı olan kara yolunu açma çalışmaları devam ediyor. Karayolları ekipleri, metrelerce karın bulunduğu bölgede zorlu şartlarda çalışarak yolun bir kısmını açmayı başardı. Ancak hala 25 kilometrelik yol kapalı durumda. Ekipler, çığ riski nedeniyle güçlüklerle karşılaşıyor ve çalışmaların ne zaman tamamlanacağı belirsizliğini koruyor. Karla mücadele devam ederken, Bahçesaray'a ulaşım sağlamak için ekipler var güçleriyle çalışıyor.

  • Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi
    12:19 Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen kongreye, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türk devletlerinden bilim insanları katıldı. Kongrede kardiyoloji alanındaki son yenilikler paylaşılırken, Türk devletleri arasındaki işbirliği ve iletişimin önemi vurgulandı.

  • DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek
    12:18 DPÜ'de 2023-2024 Akademik Yılında Spor Turnuvaları Düzenlenecek

    Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), 2023-2024 Akademik Yılı'nın son 6 haftasında futbol, basketbol ve voleybol dallarında 6 farklı turnuva düzenleyecek. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 50. yılını kutlayacak olan İktisadi ve İdari Bilimler Topluluğu, futbol turnuvasıyla etkinliklere başlayacak. Ayrıca, Yaşayan Arapça Topluluğu ve Matematik, Bilim ve Eğitim Topluluğu da spor etkinlikleri düzenleyecek. Mühendislik Fakültesi ise futbol, basketbol ve voleybol turnuvalarına ev sahipliği yapacak.

  • Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı
    12:18 Güdül Belediyesi, ilçede temizlik kampanyası başlattı

    Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, ilkbaharın gelişiyle ilçe genelindeki çocuk oyun alanları ile parklarda genel temizlik kampanyası başlattıklarını duyurdu. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülecek olan kampanya kapsamında, vatandaşlar temizlik konusunda duyarlı olmaya çağrıldı.

  • Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan:
    12:15 Dem Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: "Seçim Sonuçlarında Ortaya Çıkan Bu Zemini, Demokratik İttifakları Büyüterek Sonuca Ulaştıracağız"

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, seçim sonuçlarını değerlendirerek demokratik ittifakları büyüterek sonuca ulaşacaklarını belirtti. Kürt halkının iradesini sandığa yansıttığını ve demokratik çözüm konusunda güçlü bir irade ortaya koyduğunu vurgulayan Bakırhan, önümüzdeki dönemde örgütlenme ve genişleme çalışmalarına odaklanacaklarını ifade etti.


Advertisement