Akıncı Üssü Davası - Son Dakika
Güncel

Akıncı Üssü Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada 473 sanığın yargılanmasına devam edildi.

14.05.2018 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada 473 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar, yakınları, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Sanık eski astsubay Emre Karaaslan, olay tarihinde TSK İnsani Yardım Tugayı Lojistik Destek Komutanlığında görev yaptığını, eski yarbay Mustafa Zelbey'in alarm tatbikatı olacağı emri üzerine kışlaya gittiğini anlattı.

Zelbey'in emri üzerine araçlara binip Akıncı Üssü lojman nizamiyesine gittiklerini savunan sanık Karaaslan, "Tugay komutanım albay Ali Eraslan hiçbir şeye karışmadan beklememizi emretti. Nizamiyenin yanındaki ağaçlık alanda beklemeye başladık." diye konuştu.

Karaaslan, nizamiyede beklerken cep telefonundan "silahlı kuvvetlerin" darbe girişiminde bulunduğu haberlerini gördüğünü, daha sonra güvenlik binasının yanında bekleyen komutanının yanına giderek, "Kışlaya dönelim." dediğini, komutanının da Genelkurmay'dan gelen emirle beklediklerini söylediğini öne sürdü.

Güvenlik binasına gittikten sonra tabur komutanını aradığını belirten sanık Eraslan, daha sonra lojmanlar bölgesinde bodrum katına geçip beklediklerini, ardından gelen polis ekiplerine "sığındıklarını" dile getirdi.

Kendisini kışlaya çağıran albay Ali Eraslan ve yarbay Mustafa Zelbey'den şikayetçi olduğunu ifade eden sanık Eraslan, tahliye talebinde bulundu.

"Dışarıdan bağrışma sesleri geldi"

Sanık eski teğmen Muhammed Saka da 15 Temmuz'da rutin mesaisini bitirdikten sonra evine gittiğini, yarbay Mustafa Zelbey'in arayarak alarm tatbikatı olacağını ve ivedi kışlaya gelmesini emrettiğini savundu.

Saka, 23.00 sıralarında kışlaya gittiğini, Zelbey'in kendisi ve yanındakilere terör saldırısı istihbaratı olduğu için Akıncı Üssü'ne gidileceğini söylemesi üzerine kamuflajları giyip araçlarla yola çıktıklarını belirtti.

Dört araçla saat 00.00 civarında Akıncı Üssü'ne giriş yaptıklarını ifade eden Saka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komutanımız tarafından Akıncı Üssü Yenikent nizamiyesinde kalmam emredildi. Diğer arkadaşları başka nizamiyelere gönderdiler. Biz sabaha kadar Yenikent nizamiyesinde bekledik. Bulunduğumuz sırada bir ara nizamiye önüne sivil bir araçla vatandaşlar geldi. Biz nizamiyede bulunan kulübenin içindeydik. Dışarı çıkamadık. Dışarıdan bağrışma sesleri geldi ve bir el silah sesi duyuldu ama kim ateş etti görmedim. SAT komandosu bir grup asker nizamiyenin önüne geldi. Burada beklerken kalkışmayla ilgili haberler duydum."

Kısa süre sonra nizamiye bölgesinden seslerin yükselmeye başladığını belirten sanık Saka, yüzbaşı Özhan Hekin'in kışlayı terk etmek istediğini duyduğunu, bir süre sonra da Hekin'in yaralı olarak nizamiyeye getirildiği beyanında bulundu.

Sanık Süleyman Mert de olay tarihinde TSK İnsani Yardım Tugayı Lojistik Destek Komutanlığında astsubay rütbesiyle görev yaptığını, akşam saatlerinde evinde istirahat ettiği sırada taburdan arandığını, albay Ali Eraslan'ın emriyle alarm verildiğinin söylenmesi üzerine de birliğine gitmek için hazırlandığını savundu.

Birliğe gitmeden kısa süre önce o gece darbeciler tarafından şehit edilen birinci sicil amiri yüzbaşı Özhan Hekin'i aradığını, onun da birliğe gelmesini emretmesi üzerine yola çıktığını anlatan Mert, şu beyanlarda bulundu:

"Kışlaya gittiğimde albay Eraslan'ın emriyle, alarm eğitimi ve denetleme gibi durumlarda kullandığım G3 piyade tüfeğini imza karşılığı aldım. Tugay karargah binasında Suriye'ye bir harekat olabileceği, bizim birliğimizin de koruma amaçlı Akıncı Üssü'ne gidileceğini söyledi. Kışladan çıktık, Akıncı Üssü'nde lojman nizamiye olduğunu sonradan öğrendiğim yere geldik.

Araçlardan indikten sonra nizamiyenin giriş kısmında komandolar bulunuyordu. Biz de orada beklemeye başladık."

Nizamiyede güvenlik amaçlı bekledikleri esnada haberlerden darbe girişimini öğrendiğini öne süren Mert, bu sırada gelişen olay hakkında görüşmek için binbaşı Murat Tekin'in yanına gittiğini ancak onun da yaşananlardan habersiz olduğunu öğrendiğini iddia etti.

Sabah saatlerine kadar bulunduğu bölgeyi terk edemediğini, kimseye ateş açmadığını ileri süren sanık Mert, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Akıncı Üssü Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi
    19:53 Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi

    Van Valisi Ozan Balcı, Akdamar Adası'nı gezerek restorasyon ve bakım çalışmalarını inceledi. Adada yapılan çalışmalarla ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu vakit geçirmeleri sağlandı. Vali Balcı, Akdamar Adası'nın önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, yerli ve yabancı turistleri adayı ziyaret etmeye davet etti.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu
    19:52 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yeni seçilen ve göreve devam eden mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Okumuş, muhtarlara devletin temsilcisi olduklarını hatırlatarak, herkese eşit mesafede yaklaşmalarını ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni etti.

  • İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.
    19:52 İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde, İETT Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi. İETT Genel Müdürü İrfan Demet, faaliyet raporuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, “Akaryakıt giderlerimizin yüzde 38’i KDV ve ÖTV’den oluşmaktadır. Bu vergi yükünün bize yıllık maliyeti yaklaşık 3.7 milyar liradır. Sadece bu vergi yükü ile ; 1 yılda 550 adet yeni otobüs alınabilmekte, 5 yılda ise İETT filosu tamamen yenilenebilmektedir. 2015 yılında yüzde 68 olan yolculuk başı gelirin gideri karşılama oranı, yıllara sari artan maliyetler sebebiyle 2023 yılında yüzde 35’e düşmüştür. Gelir ve gider arasındaki bu fark 2023 yılı sonunda 16 milyar lirayı aşmıştır. Gelir ve gider arasındaki bu mali yük, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanarak sübvanse edilmektedir" dedi.

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.


Advertisement