AKP'den İkinci "Torba Yasa" Teklifi Geldi - Son Dakika
Güncel

AKP'den İkinci "Torba Yasa" Teklifi Geldi

Torba Yasa Tasarısının Ardından, AKP Bu Kez, Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Öngören Torba Yasa Teklifi Hazırladı.

02.12.2010 12:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu borçlarını yeniden yapılandıran ve içerisinde kamu alacaklarına "af, kısmi af, ceza ve faiz" indirimi gibi düzenlemeler içeren kapsamlı torba yasa tasarısının ardından, AKP bu kez, çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba yasa teklifi hazırladı.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzası ile TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi ile "Orman Kanunu, Köy Kanunu, Avukatlık Kanunu, Tarım Reformu Kanunlarında" değişiklik öngörülüyor.

-KÖYLÜLER ODUN DIŞI ORMAN ALANLARINDAN YARARLANACAK-

Köy Kanunu'nda yapılan değişiklik ile; daha önce belediye haline dönüşmek veya başka belediyelerin sınırlarına dahil olmak üzere tüzel kişiliğini kaybeden köylerde, çeşitli nedenlerle taşınmaz satışı yapılan hak sahiplerinin ödemesi gereken hesap, kesinleşmemiş davalarda uygulamayacak.

Yapılan bir diğer düzenlemeye göre; orman köyleri sınırları içerisinde odun dışı orman alanlarından köylülerin faydalanması öngörülüyor. Daha önce köylülerin idareten faydalandığı alanlara şimdi kanuni dayanak getiriliyor.

Bu çerçevede; Köylerde, köylüler odun dışı orman alanlarında yetişen defne, kestane, mantar GİBİ ürünlerden faydalanacaklar. Bunun için idareden izin almaları gerekmeyecek.

Öte yandan kanuna dayanılarak, odun dışı orman alanlarında ağaçlandırma yapılacak.

-ARAZİ TAPULAŞTIRILMASI KOLAYLIĞI-

Düzenleme; Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'nda, "toplulaştırma" başlıklı maddeyi değiştiriyor. Yapılan değişiklikle; steğe bağlı olanlara öncelik vermek kaydıyla, arazi toplulaştırmasını teşvik için ilgili kuruluşça arazi genişletmek ve kredi imkanlarından daha fazla yararlandırmak gibi destekleyici tedbirler getiriliyor.

Bu çerçevede; Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, kırsal alanda su temini ve kullanılmış suların uzaklaştırılması hizmetleri, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleriyle birlikte planlanacak. Tarla içi geliştirme hizmetleri; tarla yolları ve sanat yapıları, açık ve kapalı drenaj, sulama tesisleri, kimyasal maddeler kullanılarak arazi ıslahı, toprak muhafazası ve dere yatağı ıslahı gibi faaliyetleri kapsayacak. Toplulaştırmada kanal ve yol gibi, kamunun ortak kullanacağı alanlar olarak planlanan yerlerdeki mütemmim cüzlerin karşılığı ile çiftçiye yeni parseller teslim edilene kadar doğabilecek gelir kayıplarını, uygulayıcı kuruluş karşılayacak.

-YÜZDE 12 SİGORTA PRİMİ İŞVERENLERCE ÖDENECEK-

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklikle; kullandıkları aylıksız izin sürelerinin bitiminden sonra göreve başlayanlar ile göreve başlaması için tanınan süreler ile bir yıl ve daha az süreyle aylıksız izne ayrılan sigortalıların, aylıksız izinli oldukları tarihteki prime esas kazançları üzerinden yüzde 12 genel sağlık sigortası primi işverenlerce ödenecek. Ancak askerlik hizmeti nedeniyle aylıksız izne ayrılanların primlerinin ödenmesinde bir yıllık süre sınırı aranmayacak.

Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amacıyla ödeneği bulunan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümü tarafından yapılan ödemelerin toplamı, her takvim yılı için 30 milyon TL'yi geçemeyecek. Mevcut düzenlemede bu rakam 10 milyon TL idi.

-BARO BOÇLARINA DÜZENLEME-

Avukatlık Kanunu'nda yapılan değişiklikle; avukatların ödenmemiş baro ödeneği kesintilerinin kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bir ay içerisinde ana paranın ödenmesi halinde, işlenmiş faiz borcu silinecek. Baro keseneğinin ödenmemesine bağlı olarak yürütülen levhadan ve sicilden silme işlemleri ile bir ay süreyle durdurulacak, staj yapan avukatların kredi borcunun tamamının, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içerisinde ödenmesi halinde, işlem faiz borcu silinecek.

-ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE KADRO TAHSİSİ-

Torba teklifle; Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanununda da değişiklik yapılıyor. Özel güvenlik görevlilerine kadro tahsisi öngören düzenleme ile; özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılacak. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe 5 yıl süreli çalışma izni verilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her 5 yılda bir yenilenecek.Çalışma izninin yenilenebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumlu olması ve özel güvenlik yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması zorunluluğu da kaldırılıyor.

Yapılan değişiklikle; Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksekokullarının güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Mevcut düzenlemede, mezun olduktan sonra 5 yıl süreyle bu şartın aranmayacağı hüküm altındaydı.(ANKA/SON)

(BK/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel AKP'den İkinci 'Torba Yasa' Teklifi Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement