Akpm Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Akpm Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Açıklaması

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da son dönemlerde yaşanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

23.04.2011 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'da son dönemlerde yaşanan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaret ettiği AK Parti Manavgat İlçe Başkanlığında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Avrupa'da son zamanlarda yabancı düşmanlığı ırkçılık, ayrımcılığın arttığın ifade eden Çavuşoğlu, farklı dillerden, dinlerden, farklı etnik guruplardan insanlara karşı ciddi bir hoşgörüsüzlük bulunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bunu körükleyen siyasi partilerin oylarında ciddi bir artış var. Bunu başka ülkelerde görmüştük, ama Finlandiya gibi hiç beklemediğimiz bir ülkede bile yabancı düşmanlığı yapan, hatta Avrupa'nın geleceğine karşı olan bir parti ikinci parti oldu. Finlandiya'da yapılan seçimlerde oyların yüzde 19'unu aldı. Bu gerçekten endişe verici bir trend. "

Bu durumun merkez partilerin oy almak uğruna yaptıkları popülizmden kaynaklandığına işaret eden Çavuşoğlu "Irkçı ve yabancı düşmanlığını körükleyen partiler her zaman vardı. Ancak son dönemlerde bazı ülkelerde merkezdeki partiler bile oy kapmak uğruna bu marjinal partilerin söylemlerini kullanmaya başladılar. Popülizm yapmaya başladılar" dedi.

AKPM'nin en önemli önceliğinin Avrupa'da yaşanan bu ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına bir çözüm bulmak olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve ırkçılık endişe verici boyutta. Bunun için gittiğimiz ülkelerde liderlerle, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşmeler yapıyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için kültürel ve dini liderlerin biraraya gelmesi gerekiyor. En son geçtiğimiz hafta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı toplantıdan bir gün önce 5 farklı dini grubun temsilcileriyle bir toplantı düzenledik. Toplantıya Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanımız katıldı ve orada güzel bir konuşma yaptı. "

Yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın Avrupa'nın geleceğini tehdit etmeye başladığını bildiren Çavuşoğlu, bu konuya acilen çözüm bulunması gerektiğini ve bunun yolunun da karşılıklı hoşgörü ve anlayıştan geçtiğini ifade etti.

-"VİZE UYGULAMASININ TEMELİNDE KORKU YATIYOR"-

Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının nedenlerinden birisi olduğuna da değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türk vatandaşlarına karşı uygulanan vize sorununu endişe verici buluyorum. Malların ve hizmetlerin serbest dolaştığı bir dünyada gerçekleştirilen vize uygulaması insan haklarına ve hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Vize uygulamasının temelinde Avrupalının Türklerden olan korkusu yatıyor. Kimsenin Türklerden korkmasına gerek yok. Biz en son Rusya ile vizeleri ortadan kaldırdık. 50'ye yakın ülkeyle vize sorunu diye bir derdimiz yok. Hatta Avrupalıların korkularının aksine Türkiye'ye son dönemde çalışmak için birlik üyesi ülkelerden çok sayıda insan geliyor. "

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye'de "AB'ye girilmeli" diye düşünenlerin oranının yüzde 85 olduğunu, şimdilerde ise bu oranın yüzde 50'ler seviyesine düştüğüne işaret eden Çavuşoğlu, "Aslında vize süreci çok uzun ve zorlu bir süreç. Üye olan devletler bunu yaşadı. Ancak müzakereler bittiğinde Norveç gibi bazı ülkeler iki defa referandum yapmasına rağmen AB'ye girmeyi kabul etmedi" diye konuştu.

-"HALKIMIZ AB'YE DEĞİL, ÇİFTE STANDARDA KARŞI"-

Türk halkının AB'ye katılmak konusunda bir tereddütünün olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Halkımız AB'ye değil, uygulanan çifte standarda karşı. Kıbrıs'ta 'Evet' diyenleri değil, 'Hayır' diyenler üye olarak alındı. Bunlar müzakereleri bloke ediyor. Almanya ve Fransa gibi büyük ülkelerle Avusturya liderleri Türkiye'nin üyeliği aleyhine açıklamalarda bulunuyorlar" dedi.

Aslında bu ülkelerin Türkiye'ye net bir cevap vermekten kaçındıklarına işaret eden Çavuşoğlu, "Ne istediklerini bize açıkça söylesinler. Müzakereler başlarken hepsi kabul etmişti. Şimdi değişik projeler üretiyorlar. Gelin müzakerelerdeki engelleri kaldırın. Türk halkı da Avrupa'nın ortak değerlerine katkıda bulunsun" diye konuştu.

-"12 HAZİRAN SEÇİMİ, 2023 HEDEFİNE ULAŞTIRACAK"-

Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Manavgat İlçe Başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 12 Haziran'da yapılacak seçimlerin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaştıracak seçimler olduğunu belirtti.

İktidarlarının ilk döneminde kendilerinden önceki hükümetlerin hasarlarını tamir etmek için acil eylem planlarını uyguladıklarını ve bu dönemi çıraklık dönemi olarak adlandırdıklarını dile getiren Çavuşoğlu şöyle dedi:

"Arkasından gelen 4 yıllık sürede bizim kalfalık dönemimizdir. Bu dönemde reformları gerçekleştirdik. İleri demokrasi sağlık, sosyal yapı gibi alanlarda köklü reformlar yaptık. Şimdi de 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini gerçekleştireceğiz. 2023 hedeflerimiz gerçekçi ve uygulanabilir hedeflerdir. "

Çavuşoğlu, toplantıda partiye yeni katılan üyelere rozet taktı.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Akpm Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement