Aksaraylı Kadınlar İnşaat İşinde Erkeklere Taş Çıkardı - Son Dakika
Ekonomi

Aksaraylı Kadınlar İnşaat İşinde Erkeklere Taş Çıkardı

Aksaray'da kadın istihdamını ve kadınların girişimciliğini artırmak için 8 gün boyunca inşaat alanında eğitim alan kadınlar, ellerinin hamuruyla harç karıp sıva ve boya yaptı.

19.11.2017 12:41  Güncelleme: 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" Projesi kapsamında Aksaray'da kolları sıvayan kadınlar, Türkiye'de bir ilke imza atarak aldıkları eğitimin ardından inşaat ustası gibi sıva, boya, badana ve inşaat işleri yapıyor.

8 GÜN EĞİTİM ALDILAR

Organize edilen eğitim programı kapsamında, kadın istihdamını ve kadınların girişimciliğini artırmak amacıyla kadınlara yönelik eğitim programları düzenlendi. 8 gün boyunca boya, badana, yalıtım ve sıva gibi inşaat alanlarında eğitim alan kursiyer kadınlar, eğitimlerinin ardından kolları sıvayarak inşaat işine başladı. Bu kapsamda Güler Ceylan Acar İlkokulunun dış cephesinin yalıtım, sıva ve boya işlerine başlayan kadınlar, adeta erkeklere taş çıkartarak sıva hazırladı, iskeleye çıktı, duvarları sıvadı ve boyadı. Kadınlar, artık kamu ve özel sektörde inşaat işleri yaparak hem meslek sahibi olacak, hem de para kazanacaklar.

"HANIMLAR HER AN HER YERDELER VE ERKEKLERİN ELİNDEKİ İŞLERİ DE ALIYORLAR"

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, erkeklere taş çıkartan kadın inşaat işçilerine teşekkür ederek, "Gerçekten de bugün öyle bir şeye imza attınız ki, hem de Türkiye'de ilk defa yapılan bir çalışmaya imza attınız. Daha önce boya yapılıyordu ama hem yalıtım hem boya anlamında bir okulumuzun buradaki bulunan eklentisine yapılan bu çalışma ile kadınlarımızın bu konuda da ne kadar uzman olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Şimdi kadının elinin değdiği yerde bir hassaslık, bir güzellik, bir sanat, bir incelik çıkıyor ve işi ne kadar titiz yaptığınıza ben her seferinde şahidim. Burada da güzel el emeği gösterdiniz" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir seferberlik başlattığını hatırlatan Başkan Yazgı, "Bu iş konusunda ve kadınlarımızın iş gücüne katılımı konusunda biz de Aksaray'da bu noktada yaptığımız çalışmalar ki sadece tek başımıza değiliz, Valiliğimiz, İŞKUR Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve vekillerimiz ile beraber bu çalışmaya 'Biz de varız' dedik. Sağolsun hanımefendiler bizleri kırmadılar. Böyle bir projeye imza atıyorlar. Esas kahramanlar onlar. İçimizde hem öğrenci kardeşlerimiz var hem de aynı zamanda ev hanımları var. Elinin hamuruyla gelip buraya yalıtım ve boya işine giriyorlar. Artık o imaj da yıkıldı. Hanımlar her an her yerdeler ve erkeklerin elindeki işleri de alıyorlar. İşin doğrusu bu da güzel bir şey yani. Bu bir başlangıç oldu. Bunun devamı gelecek. Yeter ki kadınlarımız, hanımlarımız bizim yanımızda olsun, biz onlara her zaman hizmet etmeye hazırız" şeklinde konuştu.

"AMACIMIZ KADIN İSTİHDAMI VE GİRİŞİMCİLİĞİNİ ARTIRMAK"

İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş ise proje kapsamında bilgiler vererek, "İpek yolunun kadınları, Aksaray'ın kadınları artık ellerinin hamuruyla değil perlitte buluştular. Yalıtım gerçekleştiriyorlar, bu Türkiye'de bir ilk. Çünkü bugüne kadar genellikle boya malzemeleri ile uğraşıyorlardı. Şimdi artık perlitte ciddi hemen hemen biz erkeklerin bile ürkeklik ve çekince gösterdiğimiz konulara bayanlar çok ciddi bir şekilde sarılmış durumdalar. Bu etkinlik Aksaray Belediyesi ve Aksaray Çalışma Kurumu İl Müdürlüğü iş birlikteliğinde gerçekleşiyor. İlk etapta 8 tane kursiyerimiz bu faaliyetlerini yürütüyor. Tabii bunun devamı gelecek. 8 gün boyunca eğitim aldılar. Zaten bu işe yatkınlıkları vardı. İzmir'den bir akademisyenimizin dahil edilmesi ile birlikte bu işi profesyonel bir manada ince detayına kadar öğrendiler. Artık bundan sonra gerek kamuda gerek özel sektörde yalıtım işinin içerisinde olacaklar. Amacımız burada hem Cumhurbaşkanımızın, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu'nun öncülüğünde yürütülen milli seferberlik kapsamında kadınlarımızın istihdamının ve girişimciliğini artırmak, bu etkinlik bu anlamda önemli. Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı ve değerli eşleri Hasibe hanım bu çalışmanın içerisinde yoğun gayretler gösterdiler. Onlara da teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışmamız Aksaray'ın bütün kadınlarına model olacak. Çünkü kadının kimliğini tanımlarken ana profili üzerinde duruyoruz. Ama bugün kadınların usta olduğunu bir kez daha müşahede ettik" diye konuştu.

"KADINLARIN HER YERDE VAR OLDUĞUNU GÖSTEREBİLMEK İÇİN BURADAYIZ"

Eğitim aldıktan sonra işlerine başlayan ve işlerinde 4'üncü gününde olduklarını belirten kadın işçiler, "Hiçbir işin zorluğu yok. Hiçbir iş o kadar zor değil. Bayanların da üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yok. Bayanlar her işi yapabilir. Biz de yapıyoruz. Kadınların her dalda, her yerde var olduğunu gösterebilmek için Hasibe hanımın bu projesine biz de varız dedik. Hep birlikte el birliğiyle bu okulumuzun ısı yalıtımını tamamlayıp çocuklarımızı sıcak bir yuvaya kavuşturacağız" dedi.

Aksaraylı Kadınlar İnşaat İşinde Erkeklere Taş Çıkardı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Aksaraylı Kadınlar İnşaat İşinde Erkeklere Taş Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta düzenleyecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta düzenleyecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.


Advertisement