Akşehir Onur Günü'nü Kutladı - Son Dakika
Güncel

Akşehir Onur Günü'nü Kutladı

Akşehir Onur Günü\'nü Kutladı

Milli Mücadelede Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir’de, Taarruz hazırlıklarının sona ererek, Karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen “Akşehir Onur Günü” etkinlikleri bu yılda coşkuyla kutlandı.

24.08.2017 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Mücadelede Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir'de, Taarruz hazırlıklarının sona ererek, Karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen "Akşehir Onur Günü" etkinlikleri bu yılda coşkuyla kutlandı.

24 Ağustos Akşehir Onur Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni yapıldı. Program kapsamında kutlama komitesi adına Kaymakam, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Akşehir'in Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken, "İstiklal ve İstikbal mücadelemizde; 1921 Kasım ayı ortalarında, Alagöz'den Akşehir'e taşınan Batı Cephesi Karargahı'na 9 ay 10 gün ev sahipliği yaparak, Büyük Taarruz Kararları'nın alınmasıyla, bağımsızlık mücadelemizin kazanılmasında, hayati bir role mazhar olan şehrimiz Akşehir'de, Onur Günümüzün 95. Yıldönümünü büyük bir gurur ve heyecanla kutluyoruz. Akşehir, zafere giden yolda, coğrafi konumu, ekonomik gücü, işgücü kaynağı ve demiryolu hattı üzerinde bulunması nedeniyle etkin bir görevi yerine getirmiştir. İşte yeniden dirilişin destanının yazıldığı topraklarımızda, düşmana son darbenin vurulmasında şehrimizin büyük önemi bulunmaktadır. Yani büyük zaferin besmelesi Akşehir'de çekilmiştir. Bu vatan savunmasında Akşehirliler kanları, canları ve mallarıyla yek vücut olmuşlar, askerimize her türlü lojistik desteği sağlayarak cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerini almışlardır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından, 28 Temmuz 1922'de, Taarruza ilişkin yapılacak savaş hazırlıklarının düşmana fark ettirilmemesi için düzenlenen, futbol müsabakası da, Akşehir'in ne denli önemli bir yer olduğunu gösteriyor. Akşehir'e gelen üst düzey komutanlar, Büyük Taarruz konusunda bilgilendirilmişler, onların fikir ve önerileri de alınarak, hazırlıkların en kısa sürede tamamlanması istenmiştir. Akşehir Batı Cephesi Karargahı'nı, 24 Ağustos 1922'de dualarla ve büyük bir coşku ile uğurlamış ve 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1992'de Türk Milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur. Bu zaferle, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de, temelleri atılmıştır. İstiklalimizin ve İstikbalimizin kazanılmasında, vatan toprağının her karışını, kanlarıyla sulayan ecdadımızla, ne kadar iftihar etsek azdır. İnanıyorum ki milletimiz, her aşaması eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu olan Milli Mücadele sonucunda kazandığı bağımsızlığını, milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır. Yaşadığımız 15 Temmuz sürecinde; tek yürek olan, şanlı bir tarihi geçmişe sahip olan, bu büyük milletin sergilediği birlik ve beraberlik, ülkemizi işgal etmeye çalışanlara karşı verdiği bu büyük mücadele, aynı zamanda ülkemizin geleceğine olan güvenli bakış açımızı bir kez daha perçinlemiş ve ülkemizi içten ve dıştan yıkmak isteyenlere de çok anlamlı bir mesaj vermiştir. Büyük Türk milleti, milli ruhunu bir kez daha bütün dünyaya göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle Onur Günümüzün 95. yıldönümünde; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ve bekası için canını veren aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, rahmetle, kahraman gazilerimizi de şükranla anıyorum. Şehitlerimizin Ruhları şad olsun" diye konuştu

Başkan Akkaya'nın konuşmasının ardından Akşehir Garnizon Komutanı Orkun Turaçlı'da bir konuşma yaptı. Törene katılan protokol ve katılımcılar mehter gurubu eşliğinde Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesine gitti. Yürüyüşteki atlılar ve Kurtuluş Savaşı'nda cepheye mermi taşıyan kağnıların temsil edildiği gösteriler renkli görüntüler oluşturdu. Batı Cephesi Karargahı Müzesi'ni ziyaret eden heyete, Akşehir Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan tarafından Batı Cephesi Karargahı Müzesi hakkında bilgiler sunuldu. Buradaki etkinlik Batı Cephesi Karargahı Müzesi önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Törene Akşehir Kaymakam Vekili ve Ilgın Kaymakamı Yücel Gemici, Garnizon Komutanı Albay Orkun Turaçlı, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, İlçe protokolü, kamu kurum müdür ve amirleri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akşehir Onur Günü'nü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement