Aksoy; "Siyasi İrade Kararına Sahip Çıkmalıdır" - Son Dakika
Güncel

Aksoy; "Siyasi İrade Kararına Sahip Çıkmalıdır"

Aksoy; "Siyasi İrade Kararına Sahip Çıkmalıdır"

Aydın Eğitim Bir-Sen 1 nolu Şube Başkanı Tevfik Aksoy, Danıştay 8’inci Dairesinin öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında "Siyasi irade kararına sahip çıkmalı, eski Türkiye’nin hortlamasına geçit vermemelidir” dedi.

19.10.2018 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Eğitim Bir-Sen 1 nolu Şube Başkanı Tevfik Aksoy, Danıştay 8'inci Dairesinin öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında "Siyasi irade kararına sahip çıkmalı, eski Türkiye'nin hortlamasına geçit vermemelidir" dedi.

Aksoy yaptığı açıklamada, "2013 yılında toplumun büyük çoğunluğunun beklentileri üzerine hukuk devleti olmanın ve demokratikleşmenin bir gereği olarak andımız kaldırılmış ve sivilleşme adına önemli bir kazanım elde edilmişti. Gerici, baskıcı, militarist, totaliter zihniyetin ürünü olan öğrenci andının kaldırılmasına, toplumsal barışın ve uzlaşının sağlanması, demokratik bir Türkiye'nin inşası adına Eğitim-Bir-Sen olarak biz de destek vermiştik. Ancak Danıştay 8. Dairesi, idarenin takdir hakkını hiçe sayarak, hukuki denetimin dışına çıkıp hiçbir pedagojik ve bilimsel verilere dayanma ihtiyacı duymadan ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmiştir. Pedagojik veya hukuki hiçbir dayanak göremediğimiz gerekçeli kararda, ülke gerçekliği ve toplumsal mutabakat bir yana uluslararası hukuk ve anayasa dahi görmezden gelinmiştir. Danıştay vermiş olduğu kararda, temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı, darbe dönemi anayasalarıyla şekillenen eski Türkiye'nin ezberlerini gerekçe olarak sunmuş, hukukun evrensel ilkelerini gözardı ederek toplumsal birliğe ağır bir darbe vurmuştur. Dayatmacı, ayrımcı, dışlayıcı, Türkiye'nin taraf olduğu başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere birçok uluslararası sözleşmeye ve doğal hukuka aykırı, eski Türkiye'nin en önemli vasfı olan toplum mühendisliğinin tezahürü, farklılıkları yok sayan hatta zor kullanarak değiştiren, tektipleştirme politikasının esas alındığı, militarist toplum kurma özleminin ürünü olan andımızın tekrar hortlatılması sonucunu doğuracak bu kararı kabul etmediğimizi dile getiriyor; itiraz mercinin adaleti ve hukuku tesis edeceğine olan inancımızı koruyoruz.

Bu karar ülkemizde son on beş yıldır insan hakları ve demokrasi alanında gerçekleştirilen atılımların ve kazanımlarının idarenin hukuki denetimini yapmakla yükümlü yargı mensuplarınca halen benimsenemediği ve içselleştirilemediğini göstermektedir. Ne yazık ki yargıyı askeri darbelerle şekillendirilen müesses nizamın temsilcisi konumuna indirgeyen eski Türkiye alışkanlıklarının halen devam ettiği görülmektedir. Cumhurbaşkanı başbakan olduğu dönemde andımızın kaldırılması sürecinde şu ifadelere yer vermişti; "Andımız olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip'ti. Reşit Galip Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Aynı Reşit Galip insanları kafataslarına göre sınıflandıran sözüm ona bir bilim insanıydı. Ant uygulamasının cumhuriyetimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. 30'larda Hitler ve Stalin gibi toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyordu. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocukların içtimaya dizildiği, ırkçı sloganlar okunan metinler göremezsiniz." Andımızın arka planında hiçbir bilimsel ve pedagojik gerekçe bulunmadığını, 1930lu yılların totaliter rejimlerine öykünmenin çirkin bir tezahürü olduğunu ortaya koyan bu tespit, bugün dahi geçerliliğini ve canlılığını korumaktadır. Mahkemeye göre Milli Eğitim Bakanlığı andımızı kaldırırken bilimsel bir gerekçeye dayanmamıştır. Ancak aynı Mahkeme, andımızın kaldırılmasının eğitime etkileri ya da andımızın gerekliliği konusunda hiçbir bilimsel gerekçe öne sürememiş, kararını hiçbir bilimsel veriye veya araştırmaya dayandıramamıştır. Yine kararda öğrenci andını kaldırılmasındaki eğitim biliminin gerekleri ve pedagojik formasyon ilkeleri bakımından araştırma, inceleme ve tespit yapılmadığı ileri sürülmektedir. Oysa ki kararın dayanağı kılınan Milli Eğitim Temel Kanunu ve uzun süredir uygulanmakta oluşunun arkasında eğitim biliminin hangi gereklerinin ve hangi pedagojik formasyon ilkelerin durduğu Mahkemece gözardı edilmektedir.

Kararda andımızın "Türk Devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibarıyla sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikte" olduğu gibi kerameti kendinden menkul bir gerekçeye yer verilmiş, ancak bunun neye dayanarak tespit edildiği koca bir soru işareti olarak durmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığının savunmasında, Danıştay'ın söz konusu kararına adeta mesnet oluşturacak bir tarzda öğrenci andının okunmasının fiziki zorlukları dile getirileceğine, Andımız uygulamasının kaldırılmasının haklı gerekçeleri nitelikli bir şekilde yer alabilirdi. Kanaatimizce, andımızın kaldırma kararıyla ilgili olarak o dönem zarfında ortaya konulan gerekçeler, andımızın uluslararası hukuka aykırılığı, kaldırılması sonrası toplumsal barışa yapmış olduğu katkı, totaliter dönemlerin bir uygulaması olarak bugünün dünyası ve Türkiye'sine uygun olmadığı gibi gerekçeler ve de yasal gerekçeler çok detaylı bir şekilde savunmada bir manifesto gibi yer almalıydı. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanlığına 2013'te verdikleri bu kararın arkasında durma çağrısı yapıyoruz. Bu konuda sorumluluk siyasi iradenindir. Danıştay'ın aldığı ideolojik nitelikteki bu karar öncelikle toplumsal barışa ve siyasi iradeye yönelik bir girişimdir. Bu antidemokratik ve evrensel hukuka aykırı karara tepkisiz kalınmamalı, andımızın kaldırılması kararının arkasında durulmalı, insan hakları ve demokrasi alanında elde edilen toplumsal kazanımlar kararlıkla korunmalıdır" dedi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Aksoy; 'Siyasi İrade Kararına Sahip Çıkmalıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı
    15:10 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Müdürü Mehmet Levent Bayraktar'ın cenazesine katıldı. Cenaze törenine CHP yöneticileri, milletvekilleri, partililer ve aile yakınları da katıldı. Özel ve eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cenazede bir süre sohbet etti. Bayraktar'ın cenazesi, cuma namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü.

  • Oldboy Dizisi Yolda
    15:10 Oldboy Dizisi Yolda

    2003 yılında seyirciye sunulan İhtiyar Delikanlı veya orijinal adıyla Oldboy, sinema dünyasının en iyi filmlerinden birisi olarak gösteriliyor. İzleyen kişileri derinden etkileyen bu film için hayranlarını sevindiren bir haber geldi. Öyle ki yapımın dizisinin geleceği öğrenildi. Hatta bunun için anlaşma yapıldığı da belirtildi. İşte Oldboy dizisi ile ilgili ayrıntılar… Oldboy dizisi yolda. Bilmeyenler için yapımcılığını Park Chan-wook'un üstlendiği Oldboy filmi, Oh Dae-su adında bir adamın hikayesini anlatır. Sebepsiz yere 15 yıl boyunca bir hücreye hapsedilen Dae-su, hapishaneden kaçtıktan sonra intikam arayışına girer. 20 yıl sonra Oldboy hayranlarını sevindirecek bir haber geldi. Orijinal filmin yapımcısı Park Chan-wook, yapımın dizi versiyonu için kolları sıvadığını duyurdu. Bunun için Lionsgate Television firmasıyla anlaştığını açıklayan Chan-wook, dizi dilinin İngilizce olacağını bildirdi. Bununla birlikte yeni yapımın tıpkı filmde olduğu gibi yoğun duygusal derinlik taşıyacağı ve ikonik dövüş sahneleriyle de adından söz ettireceği belirtildi. Oldboy dizisi için çekimlerin ne zaman başlayacağı ve yapımın ne zaman yayımlanacağı şimdilik belirsizliğini koruyor. Önümüzdeki aylarda yeni detaylar belli olacaktır. Nasıl bir dizi ile karşılaşacağımızı hep birlikte göreceğiz. Şimdilik yeni bir açıklama beklemekten başka yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Peki ya siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Oldboy dizisinden beklentileriniz neler? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

  • Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyon yeni abone kazandı
    15:10 Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyon yeni abone kazandı

    Netflix'in yayımladığı mali rapora göre, 2024'ün ilk çeyreğinde 9.33 milyar dolar gelir elde ederek 10 milyon yeni abone kazandığı açıklandı. Şirketin beklentileri aşması ve reklamlı plan tercih eden abonelerin yüzde 40'ının gelir kaynağı olması dikkat çekti.

  • vivo V30e 5G lansman tarihi ve beklenen özellikleri
    15:10 vivo V30e 5G lansman tarihi ve beklenen özellikleri

    Android telefon piyasasına yeni bir seçenek olarak eklenen vivo V30e 5G'nin lansman tarihi ve beklenen özellikleri açıklandı. Hindistan'da 2 Mayıs'ta piyasaya sürülecek olan telefon, en ince telefon olarak tanıtılacak. 7.69 mm kalınlığı ve 5,500 mAh bataryası ile dikkat çeken V30e 5G, kullanıcılara iyi bir deneyim sunacak. Ayrıca, 6.78 inçlik Full HD+ AMOLED ekran, Snapdragon 6 Gen 1 işlemci, 16GB RAM, 128GB ve 256GB depolama seçenekleri gibi özelliklere sahip olacak.

  • Antalya'nın Finike ilçesinde Turizm Haftası etkinlikle kutlandı
    15:10 Antalya'nın Finike ilçesinde Turizm Haftası etkinlikle kutlandı

    Canan Yavuz Gürkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen etkinlikte, müzik dinletisi yapıldı, yöresel yemekler ikram edildi ve ilçenin tanıtımı yapıldı. Finike Mili Eğitim müdürü Mehtap Gökdemir, etkinlikte Finike'nin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımı yapıldığını belirtti. Etkinliğe okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi'nde kıldı
    15:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi'nde kıldı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar'daki Hz. Ali Camisi'nde cuma namazını kıldı. Erdoğan, camiden çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Valisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı, İstanbul İl Başkanı ve Emniyet Müdürü ile birlikte ayrıldı.

  • Razer, mobil oyunculuğa odaklanan yeni gamepad modelini tanıttı
    15:09 Razer, mobil oyunculuğa odaklanan yeni gamepad modelini tanıttı

    Razer Kishi Ultra adlı yeni mobil oyun kontrolcüsü, Android/iOS/PC için kullanılabiliyor. Ergonomik tasarımı ve ışıklandırma detayıyla dikkat çekiyor. Kishi Ultra, konsol ve PC gamepad'lerine benzer özelliklere sahip. Android telefon, iPhone ve iPad mini gibi 8 inç'e kadar tabletlerle uyumlu olacak. Ayrıca Razer'ın HD haptics özelliğini de destekliyor. Kishi Ultra fiyatı 149,99 dolar olarak belirlendi.

  • İnegöl'de seyir halindeki otomobilde çıkan yangın hasara yol açtı
    15:08 İnegöl'de seyir halindeki otomobilde çıkan yangın hasara yol açtı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde seyir halindeki 16 Y 3879 plakalı otomobilde çıkan yangın, sürücü tarafından yangın tüpüyle müdahale edilerek söndürüldü. İtfaiye ekiplerinin de müdahalesiyle yangın tamamen kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

  • Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı
    15:07 Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Batman Havalimanında Mart ayında 45 bin 466 yolcunun havayolunu kullandığını açıkladı. Ayrıca, Mart ayında Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 322, yük trafiği ise 479 ton olarak gerçekleşti. Ocak ve Mart aylarında ise toplamda Batman Havalimanında 151 bin 998 yolcu, 986 uçak ve bin 620 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Burhaniye Belediyespor U-18 Futbol Takımı Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı
    15:06 Burhaniye Belediyespor U-18 Futbol Takımı Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı

    Burhaniye Belediyespor U-18 Futbol Takımı, Balıkesir İl Şampiyonası'nda gösterdiği başarılı sonuçlarla üst üste 2. kez Türkiye Şampiyonası'na katılma hakkı kazandı. Şampiyona 25-28 Nisan tarihlerinde Çanakkale Ezine 22 Eylül Stadı'nda oynanacak.


Advertisement