Aktaş Barajı, Sulama Sezonunu Açıyor - Son Dakika
Güncel

Aktaş Barajı, Sulama Sezonunu Açıyor

Ödemiş'te yapımı tamamlanan Aktaş Barajı'ndan bu yıl ilk defa 15 bin 800 dekar araziye su verilecek.

15.05.2018 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödemiş'te yapımı tamamlanan Aktaş Barajı'ndan bu yıl ilk defa 15 bin 800 dekar araziye su verilecek.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl kasım ayında tamamlanan ve 6 milyon metreküp su biriken Aktaş Barajı ilk sulama sezonuna hazırlanıyor.

15 bin 800 dekar araziye can suyu verecek olan Aktaş Barajı ile üreticilerin 13 milyon 200 bin lira ek gelir sağlaması hedefleniyor.

DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, barajda su tutma işlemlerinin tamamlandığını ve 15 bin 800 dekar arazinin bu yaz modern sulama ile tanışacağını belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Küçük Menderes havzasına ayrı bir önem verdiğini aktaran Eker, "Tarlalara bu yaz Aktaş Barajı'ndan su verilmesi yönündeki talimatını daha kasım ayında verdi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. 2018 sulama sezonunda barajda biriken suyu çiftçilerin kullanımına açmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Eker, sulama şebekesi ile baraj inşaatının tamamen bittiğini vana odasında ise inşaatın devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:

"İnşaat çalışmaları bitmese bile basınç kırıcıları devreye sokarak barajdan direk sulama şebekesine su vermeyi planlıyoruz. Amacımız Aktaş Barajı'nın bir an evvel devreye sokarak çiftçimizin yüzünü güldürebilmek. Bu yaz Aktaş'tan tarlalara bereket akacak."

Ödemiş'in Karaköy beldesi yakınlarındaki Aktaş Çayı üzerinde kurulan barajın gövdesi kil çekirdekli yarı geçirimli dolgu tipinde inşa edildi. 2013 yılında başlanan gövde inşaatı kapsamında 4.79 milyon metreküplük dolgu gerçekleştirildi. Temelden yüksekliği 105 metre olan barajda 44.38 milyon metreküp depolanabilecek.

Aktaş Barajı ile Ödemiş ilçesinin İlkkurşun Bülbüldere, Yusufdere, Sekikköy ve Yeniköy mahalleleri ile Kayaköy beldesindeki toplam 15 bin 800 dekar araziyi modern sulama ile tanıştıracak. Dekar başına 959 liralık ek gelir artışı sağlayacak proje ile çiftçilerin tarlalarından ortalama yüzde 40 ile 60 arasında verim artışı sağlaması bekleniyor. Proje sayesinde çiftçiler birden fazla ürün yetiştirme imkanına da kavuşacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aktaş Barajı, Sulama Sezonunu Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement