Alahan Manastırı Restoresyon Çalışmaları Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Alahan Manastırı Restoresyon Çalışmaları Devam Ediyor

Alahan Manastırı Restoresyon Çalışmaları Devam Ediyor

Mersin'in Mut ilçesinde restorasyon ve çevre düzenlemesi devam eden Alahan Manastırını İlçe Kaymakam'ı Mustafa Şahin yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

27.07.2013 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Mut ilçesinde restorasyon ve çevre düzenlemesi devam eden Alahan Manastırını İlçe Kaymakam'ı Mustafa Şahin yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Unesco'ya Dünya Tarih Mirası Listesi'ne girmesi amacıyla başvuruda bulunulan inanç ve doğa turizmi açısından büyük öneme sahip Alahan Manastırı'nın restorasyon çalışmalarını ilçe Kaymakam'ı Mustafa Şahin yerinde inceledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ayrılan ödenek ve İl Özel İdaresi tarafından 16 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihale neticesinde, Mut ilçesinin tarihi ve turistik yerlerinden birisi olan Alahan Manastırı'nın Restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. TUBA İnşaat'ın yüklenici olarak Mayıs ayında başladığı çalışmaların 2013 yılı sonuna tamamlanması planlanıyor. Restorasyon için toplam 1 milyon 497 bin 296 TL bütçe ayrıldı.

İlçe Kaymakamı Mustafa Şahin, restorasyon sorumlusundan çalışmalar hakkında bilgi aldı ve kısa sürede Alahan Manastırı'nın mimari yapının tamamlanması temennisinde bulunarak başarılar diledi.

Manastırın yenileme ve çevre düzenlemesi kapsamında, Doğu ve Batı kilise duvarlarının güçlendirilmesi, eksik malzemelerin tamamlanması, derzlerin onarımı, duvar resimlerinin onarımı, Doğu kiliseye koruyucu çatı yapılması, ahşap yürüyüş yolları ve çelik merdiven yapılması, kilise içi ve çevre aydınlatması, yeşil alan çalışması, otopark ve çevre düzenlemesi, bekçi kulübesi, danışma ve tuvalet yapımı, sütunlu yolun onarımı, duvar tamiratı ile kiliseler içerisindeki bezemelerin tamiratı yer alıyor.

ALAHAN MANASTIRI

Alahan manastırı Mersin'in Mut ilçesinde yer almaktadır. Mut ilçesinin 20 kilometre kuzeyindedir. M.Ö 5 yy başlarında yapıldığı bilinen Alahan manastırı, Bizans dönemi dini mimarisine ışık tutan yapı malzeme, tasarımdaki süslemeler ile ender örneklerden birisidir. Doğal yapı ile bütünleşmiş yapı bir manastır ve ona bağlı kilise ile müştemilat yapılarından oluşmaktadır. Alahan manastırı kaynaklarda alaca han manastırı ismi ile geçmektedir. Alahan Manastırı'nın yapımı ile ilgili birbirinden farklı tarihler ileri sürülmüştür. Kiliseye giden yolun sonundaki kayalara oyulmuş mezarlardan biri üzerindeki 462 tarihine dayanılarak MS. V.yüzyıldan önce manastırın yapıldığı ileri sürülmüştür. Ancak, manastırdaki sütun başlıklarının MS. VI.yüzyıla ait oldukları da görülmektedir. Bunlara dayanılarak manastırın 450–550 yılları arasında yapılmış olması muhtemeldir.

Evliya çelebinin ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor diye anlatılan Alahan manastırı karaman karayolu üzerindedir. Tarsus'ta yaşamış Hıristiyan öncülerinden barnabas 441 yılında Hıristiyanlığı yaymak için Konya- Kapadokya ve Antalya -Antakyaya kadar maceralı yolculuklar yapmıştır. Kilisenin doğusundaki geniş avlunun dinsel törenlerin yapıldığı dehliz 11 metre uzunluğunda kemerli ve sütunlar bir galeri şeklindedir. Manastırın külliyesi,batı kilisesi, manastır, doğu kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Alahan Manastırı Restoresyon Çalışmaları Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement