Alan bebeğin ölümünün beşinci yılı - Son Dakika
Güncel

Alan bebeğin ölümünün beşinci yılı

Ailesiyle savaştan kaçıp daha iyi bir hayat umuduyla çıktığı yolda bindikleri teknenin Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında batması sonucu cansız bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Alan bebeğin ölümünün üzerinden beş yıl geçti.

02.09.2020 13:09  Güncelleme: 19:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ailesiyle savaştan kaçıp daha iyi bir hayat umuduyla çıktığı yolda bindikleri teknenin Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında batması sonucu cansız bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Alan bebeğin ölümünün üzerinden beş yıl geçti.

Bodrum'da 14 kişinin bulunduğu fiber teknenin 2 Eylül 2015'te batması sonucu Suriyeli Alan bebeğin de arasında olduğu 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayda, minik Alan'ın cansız bedeni Akyarlar Mahallesi'ndeki Fenerburnu sahiline vurdu.

Kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyayı derinden sarsan Alan bebeğin ölümünün üzerinden beş yıl geçse de acısı yüreklerdeki tazeliğini koruyor.

Üzücü olayın ardından basına ve kamuoyuna adı "Aylan bebek" olarak yansıyan Alan bebek, her yıl 2 Eylül'de Fenerburnu sahilinde anılıyor.

Caz sanatçısı Karsu Dönmez, Alan bebeğin öldüğü sahilde

Amsterdam'da yaşamını sürdüren ve konserler için Türkiye'de bulunan şarkıcı, şarkı yazarı, piyanist ve aranjör Karsu Dönmez de Suriyeli göçmenlerin dramında sembolleşen Alan Kurdi'nin boğularak yaşamını yitirdiği Akyarlar Fenerburnu sahiline geldi.

Alan Kurdi ve göçmenlerinin dramının fotoğraf karesine yansıdığı sahilde duygusal anlar yaşayan ödüllü piyanist, bebeğin cansız bedeninin bulunduğu kumsala bıraktığı karanfilin etrafına kalp çizip bebeğin ismini yazdı.

Ailesi Hataylı olan ve Amsterdam'da doğup büyüyen Dönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir evladı kaybetmenin anne ve baba için en acı olay olduğunu söyledi.

Dönmez, çocukların ölümünün kendisinde derin yaralar açtığını dile getirdi. Çocukların bir hiç uğruna öldüğünü, Alan bebeğin de bunlardan biri olduğunu ifade eden Dönmez, "Ben bugün bu sahilde olmamalıydım. Bence bu dünyaya yeniden bir ders olsun. Hiçbir çocuk bunu hak etmiyor." dedi.

"O fotoğrafı görünce 2-3 gün kendime gelemedim"

İnsanların yok yere evini, ailesini, işini, doğduğu yeri terk etmeyeceğini anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

"Onlar daha iyi bir hayat için kaçtılar. Kendileri için değil, çocukları için kaçtılar. O fotoğrafı görünce 2-3 gün kendime gelemedim. Ben 'Alan gibi bir çocuğun hayatını değiştirebilirsem ne mutlu bana.' dedim. Birkaç yıl önce Amsterdam'da tren istasyonunda mülteci çocuklara yardım ettim. Alan'a benzeyen bir çocuk da gördüm. Dedim ki 'Siz çok şanslısınız'. Maalesef Alan'ın şansı olmadı."

Tramvayda karşılaştığı çocukların oldukça şanslı olduğunu yineleyen Dönmez, "Her çocuk şansı hak ediyor. Alan yaşasaydı belki de bir gün doktor olabilirdi, sizin hayatınızı kurtarabilirdi. Sadece küçük Suriyeli bir çocuk kaybetmedik, dünyanın güzel bir insanını kaybettik." diye konuştu.

Amsterdam'da tren istasyonunda karşılaştığı çocuklarla hala görüştüğünü ve okula gittiklerini öğrendiğini anlatan Dönmez, Yunanistan'da mülteci çocuklar için okul açtığını söyledi.

Annesi ve kardeşi de Ege'nin serin sularında boğulmuştu

Bodrum'da, 2 Eylül 2015'te Yunanistan'a geçmek isterken bindikleri lastik botun batması sonucu Suriyeli 3 yaşındaki Alan Kurdi'nin yanı sıra ağabeyi ve annesinin de aralarında bulunduğu 5 kişi yaşamını yitirmişti. Alan bebeğin sahile vuran cansız bedeninin görüntüleri, Suriye'deki savaşın korkunç yüzünü bir kez daha ortaya koymuş, uluslararası toplumun da mülteci sorununa dikkatini çekmişti.

Olayla ilgili tutuklu bulunan Suriye uyruklu Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad'ın yargılanmasına 11 Şubat 2015'te başlanmış, 2 sanığa "Göçmen kaçakçılığı yapmak" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verilmişti.

Olayı organizatör düzeyinde planlayan ve geçişi sağlayan asıl firari sorumlularla ilgili Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, güvenlik güçlerince firari üç sanık daha 14 Haziran'da Adana'da yakalanmıştı.

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesince Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracığıyla yapılan yargılama sonucu 5 sanığa, "olası kasıtla öldürme" suçundan 125'er yıl hapis cezası verilmişti.

Alan bebeğin ölümünün beşinci yılı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alan bebeğin ölümünün beşinci yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement