Alaşehir Belediyesinin jeotermal projesi dünya birincisi oldu - Son Dakika
Ekonomi

Alaşehir Belediyesinin jeotermal projesi dünya birincisi oldu

Alaşehir Belediyesinin jeotermal projesi dünya birincisi oldu

Alaşehir Belediyesinin hazırladığı "Sürdürülebilir Jeotermal Enerji ile Meyve ve Sebze Dehidrasyonu (kurutma)" projesi, ABD'de de düzenlenen, 20 ülkeden 200 projenin katıldığı yarışmada dünya birincisi seçildi.

21.06.2019 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alaşehir Belediyesinin hazırladığı "Sürdürülebilir Jeotermal Enerji ile Meyve ve Sebze Dehidrasyonu (kurutma)" projesi, ABD'de de düzenlenen, 20 ülkeden 200 projenin katıldığı yarışmada dünya birincisi seçildi. Alaşehir'e 5 milyon dolarlık yatırım kazandıracak projeyle, başta Alaşehir üzümü olmak üzere meyve ve sebzelerin kurutma işlemi jeotermal enerji ile yapılabilecek.

Verimli ovalarında, becerikli çiftçileriyle her yıl ürettiği üzümleri dünyanın birçok noktasına ihraç ederek, ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık katkı sağlayan Manisa'nın Alaşehir ilçesi, Türkiye'nin en sıcak dünyanın ise 4'üncü sıcak suyuna sahip bir kent olarak da dikkat çekiyor. Tüm bu bileşenleri bir araya getiren Alaşehir Belediyesi, "Sürdürülebilir Jeotermal Enerji ile Meyve ve Sebze Dehidrasyonu (kurutma)" adı altında bir proje hazırladı. Proje kapsamında başta Alaşehir üzümü olmak üzere meyve ve sebzelerin kurutma işlemi jeotermal enerji ile yapılabilecek. Bu projeyle ABD'de düzenlenen yarışmaya katılan Alaşehir Belediyesi, 20 ülkeden 200 projesi arasında; Texas Thc Üniversitesi, Texas A/M Commerce Üniversitesi, Amerikan Mimarlar Enstitüsü, ABD Yeşil Binalar Konseyi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile Amerika Kent Uzmanlarının oluşturduğu komisyon tarafından dünya birincisi seçildi. 5 milyon dolar maliyetli projenin ödülü 19 Temmuz günü Teksas Dallas'ta Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu'na verilecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "İlçemiz dünyaca ünlü Sultaniye üzümün başkenti. Son yıllarda ilçemizde tarıma dayalı bir bölge olmamıza rağmen sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla tanıştık. Biz enerjinin gerekli olduğu kadar sürdürülebilir tarımın da gerekli olduğuna inanıyoruz. Hem enerji kaynaklarının devamlılığı açısından hem de tarımın sürdürülebilir olması açısından bir proje hazırladık. Bu projemizi Amerika'da bir yarışmaya sunduk. Bu yarışmadaki komisyon projemizi birinci olarak seçtik. Biz bu projeyle beraber Alaşehir'de jeotermal kaynakların tarıma dayalı sürdürülebilirlik açısından kullanılmasını hedefliyoruz. Biz seçim meydanlarında şu sözü vermiştik; 'Biz kendimizi marka yapmak için değil, Alaşehir'i ve Alaşehir'in Sultaniye üzümünü marka yapmak istiyoruz' demiştik. Hala sözümüzün arkasındayız. İnşallah ilerleyen yıllarda Alaşehir'imiz ismine yakışır Ala bir şehir haline gelecektir. Proje ile ilçemize 5 milyon dolarlık bir yatırım gelecektir. Kurulacak olan tesiste Alaşehir Sultaniye üzümünü kurutmayı ve üzüm hasadından sonraki sezonda her türlü yaş meyve ve sebzeyi kurutmayı hedefliyoruz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Alaşehir Belediyesinin jeotermal projesi dünya birincisi oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement