Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Olacak - Son Dakika
Yerel

Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Olacak

Sibel Ertürk Kurtoğlu - Kültür ve Turizm Bakanlığınca yurt genelinde başlatılan "Edebiyat Müzeleri" projesi kapsamında, Topkapı Sarayı surlarına inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak düzenlendi.

09.11.2011 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sibel Ertürk Kurtoğlu - Kültür ve Turizm Bakanlığınca yurt genelinde başlatılan "Edebiyat Müzeleri" projesi kapsamında, Topkapı Sarayı surlarına inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak düzenlendi. Müze, 12 Kasımda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılacak.

Alınan bilgiye göre, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2007 yılında restore edilerek kullanımına verilen Topkapı Sarayı'nın dış suru (Sur-u Sultani) üzerinde, padişahların geçit yapan alayları seyretmesi için yaptırılan tarihi Alay Köşkü'nden nisan ayında taşındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alay Köşkü'nü yurt genelinde başlattığı

"Edebiyat Müzeleri" projesi kapsamında Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak düzenledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlıkça yurt genelinde başlatılan "Edebiyat Müzeleri" projesi kapsamında, Diyarbakır'da "Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi", Adana'da "Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi" açıldığını bildirdi.

Ankara'daki "Mehmet Akif Ersoy Müze Kütüphanesi'nin içeriğinin genişletilerek, yeniden düzenlendiğini, Kütahya'da "Evliya Çelebi Müze Kütüphane" ve Erzurum'da "Erzurumlu Emrah Müze Kütüphane" açma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Kula, İzmir'de de Attila İlhan adına bir müze kütüphane açmak için de uygun yer aradıklarını kaydetti.

İstanbul'da Alay Köşkü'nde tanzim edilen "Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi"nin 12 Kasım'da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılacağını ifade eden Kula, şöyle konuştu:

"Açılan kütüphanelerde, kurulan iller ve çevresiyle özdeşleşen yazarlar, yaşamıyorlarsa onlara ilişkin, onları hatırlatarak önemli objeler, o illerde yazılmış el yazması orijinal eserlerin tıpkı basımları yer alıyor. Anadolu'da edebiyat dergiciliği, Osmanlı döneminden başlayarak estetik sanat konularında yayımlanan dergiler, edebiyat ödülü alan kitaplar, Türkiye'de edebiyat konusunda verilen ilk ödüllerden günümüzde kadar ödülü alan eserleri sergileyeceğiz. Bunların dışında Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) programı kapsamında Türk dilinden yabancı dillere çevrilen eserler de sergilenecek."

-"Bütün kaynaklar var"-

Kula, kütüphanede, edebiyatın çeşitli alanlarına ilişkin Türkiye'de yayımlanan belli başlı eserlerin tümünün birarada yer alacağını belirterek, estetik ve edebiyat konusunda başvuru niteliğindeki bütün kaynakların kütüphanede bulunacağını söyledi.

Prof. Dr. Onur Bilge Kula, kütüphanede aralarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk, Nazım Hikmet'in büstleri ve özgeçmişlerini anlatan köşeler yer alacağını belirtti.

Edebiyat kuruluşlarının yetkililerini çağırdıklarını, görüş ve önerilerini aldıklarını da anlatan Kula, kütüphanede, yazar, yayınevi, çevirmen, yayıncı, telif ajansı gibi akla gelebilecek edebiyatla ilgili bütün kurum ve kuruluşların her türlü etkinliğine açık olacağını ifade etti.

Kula, şöyle dedi:

"Edebiyat kuruluşlarının yetkilerini biraraya getirip, kendi programlarını birlikte yapmalarını ve böylece çeşitli edebiyat kuruluşları arasındaki diyaloğun da gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz. O programları eşgüdüm içinde kütüphanede geliştirmeleri en büyük dileğimiz."

Edebiyat müze kütüphanelerinin, işleyiş ve çalışma açısından bir uzmanlık kütüphanesi olarak il halk kütüphanesine bağlı olarak çalışacağını vurgulayan Kula, şöyle devam etti:

"Amacımız, Türkiye'de edebiyatın bütün alanlarında edebiyat üretimini özendirmek, geliştirmek, edebiyat üretimi için yazarlara, yayıncılara, çevirmenlere yakışır mekanlar yaratmak. Çünkü bir ülkenin, bir ulusun dışarıdaki saygınlığı özellikle de estetik kültür alanındaki başarı ve ürünleriyle olmaktadır. Orhan Pamuk'un Nobel Edebiyat Ödülü almasıyla Türk edebiyatının yurt dışındaki tanıtımına yaptığı katkı her türlü övgünün üzerindedir. Bu örneklerin artması da en büyük dileğimizdir."

Kütüphanede 7 binden fazla kitap, yüzden fazla süreli edebiyat ve estetik konulu dergi bulunacağını bildiren Kula, iki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak hizmet verirken, giriş katın edebiyatçılar kahvesi olacağını söyledi.

Binada, Kültür ve Turizm Bakanlığının yayımladığı kitapların satış bölümünün de olacağını kaydeden Kula, bu tür müzeleri ülke çapında yaygınlaştıracaklarını anlattı.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement