Alevi Kurumları: Aşure Günü Resmi Tatil Olsun - Son Dakika
Güncel

Alevi Kurumları: Aşure Günü Resmi Tatil Olsun

Alevi Kurumları: Aşure Günü Resmi Tatil Olsun

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür-Sanat Etkinlikleri çerçevesinde Alevi kurumlarının yıllık değerlerlendirme toplantısında Aşure Günü'nün resmi tatil olması istendi.

16.08.2016 11:01  Güncelleme: 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür-Sanat Etkinlikleri çerçevesinde Alevi kurumlarının yıllık değerlerlendirme toplantısı Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapıldı. Toplantının sonuç bildirisinde, Muharrem ayındaki Aşure Günü'nün resmi tatil olması istendi.

ÇOK SAYIDA KANAAT ÖNDERLERİ, ALEVİ DEDE VE YÖNETİCİLER KATILDI

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu önderliğinde Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Divan Başkanlığını İsmail Saçlı'nın yaptığı yıllık değerlendirme toplansıtına Alevi, Bektaşi sivil toplum kuruluşlarının ve kanaat önderleri, ocak örnekleri, alevi dede ve babaları ile Alevi Bektaşi dernekleri, vakıfları ve federasyon yöreticileri katıldı. Toplantı sonrası Alevi kurumlarının istekleri 12 maddelik bir bildiriyle açıklandı. Bildiride alevi yerleşimlerine sığınmacı kampları yapılmasından vazgeçilmesi istenerek şöyle denildi:

"AİHM KARARLARI UYGULANMALIDIR"

"Cemevlerimiz ibadethanemizdir. Bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. AİHM kararları uygulanmalıdır. Alevi inancının ihtiyaçlarını karşılamak için genel bütçeden pay ayrılması ve tüm inançlara eşit davranılmalıdır. Devlet, zorunlu din dersleri adı altında verdiği eğitimle asimilasyon politikalarından vazgeçmeli, Alevi köylerine cami yapma politikasından vazgeçmelidir.

"DEVLET TÜM İNANÇLARA EŞİT MESAFEDE DURMALI"

Kamuda personel alımlarında ayrımcılık yapılmamalı, liyakate göre işlem yapılmalıdır. Devlet mezhep ve cemaat anlayışına göre değil, laik demokratik bir anayasaya göre yönetilmelidir. Devlet tüm inançlara eşit mesafede durmalı, inançları ve inanç merkezlerini tarif etmemeli. Bizler alevi kurumları olarak her türlü darbeye ve teröre karşıyız. Alevilerin dergahları sahiplerine iade edilmelidir.

"AŞURE GÜNÜ RESMİ TATİL OLMALIDIR"

Ancak tekke ve zaviyeleri kaldıran yasa korunmalıdır. Alevi yerleşkelerine mülteci kampları yapmaktan vazgeçilmeli. Devlet televizyonlarında alevi inançlarına yer verilmelidir. Muharrem ayında Aşure Günü resmi tatil olmalıdır."

CHP'DEN TEKLİF

CHP, cemevlerinin de ibadethane sayılması, 2 Temmuz gününün "Sevgi ve Hoşgörü Günü" ilan edilmesi ve din derslerinin seçmeli olmasını öngören kanun teklifi hazırladı.

TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULDU

CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin tarafından hazırlanan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklifin gerekçesinde din ve vicdan hürriyetinin anayasa güvencesi altında olduğuna işaret edilerek, bu hürriyetin Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerce de korunduğu belirtildi.

"ALEVİ VATANDAŞLARIN İNANÇLARI YOK SAYILIYOR"

Ancak Türkiye'de Sünni İslam inancı dışındaki inançlara sahip yurttaşlar için herhangi bir koruma sağlanmadığı ifade edilen gerekçede, özellile Alevi vatandaşların inançlarının yok sayıldığı ileri sürüldü.

Gerekçede, teklifteki düzenlemelerin ayrımcılığa son vereceği, Anayasadaki din ve vicdan hürriyeti konusunda eşitlik ilkesine de uyulacağı belirtildi.

"2 TEMMUZ GÜNÜ, SEVGİ VE HOŞGÖRÜ GÜNÜ İLAN EDİLSİN"

Teklife göre, Sivas olaylarının yaşandığı 2 Temmuz günü "Sevgi ve Hoşgörü Günü" ilan edilerek, her yıl anma törenleri düzenlenecek. Madımak Oteli müzeye dönüştürülecek ve bir anıt yapılacak. Alevi yurttaşların kutladığı Gadir Hum Bayramı dini bayramlar arasına alınarak, resmi tatil kabul edilecek. Hızır Orucu Günü de resmi tatil ilan edilecek.

NÜFUS CÜZDANLARINDA DİN HANESİ BULUNMAYACAK

Mevcut mevzuattaki ibadethane tanımı "Cami, Cemevi, Mescid, Kilise, Sinagog, Havra" şeklinde düzenlenecek. İbadet yerlerine ilişkin uygulamalara bu yerler de dahil edilecek. Zorunlu din dersleri seçmeli ders haline getirilecek. Nüfus cüzdanlarında din hanesi bulunmayacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alevi Kurumları: Aşure Günü Resmi Tatil Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement