Ali Babacan'dan Meclis Kürsüsünde Üç Önemli Söz - Son Dakika
Ekonomi

Ali Babacan'dan Meclis Kürsüsünde Üç Önemli Söz

Ali Babacan, "Hukukun üstünlüğü ilkesinin tavizsiz bir şekilde uygulanması hem demokrasimizin ilerlemesi hem de ekonomimizin güçlenmesi için elzemdir."dedi.

09.03.2016 20:02  Güncelleme: 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2016 bütçesi Meclis Genel Kurulu'nda onaylandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kararlılık ve "AB referansına" bağlılık vurgusu yaparken, olumsuz propagandaya karşı Türkiye'de ekonomik temellerin sağlam olduğunu belirtti. Şimşek "Demokrasi ve ekonomi at başı gider" dedi. Bütçeyi AK Parti adına ise Ankara Milletvekili Ali Babacan savundu. Babacan konuşmasında uyarı mesajları da vererek şunları söyledi:

"EKONOMİDE BAŞARININ KİLİDİ GÜVEN VE İSTİKRAR"

"Ekonomide başarının kilidi güven ve istikrar ortamının sağlanmasıdır. Bizim istikrarımızın kaynağı millî iradeye dayalı bir demokrasidir, ancak demokratik bir istikrar güçlü olur, kalıcı olur. Öte yandan, hukukun üstünlüğü ilkesinin tavizsiz bir şekilde uygulanması hem demokrasimizin ilerlemesi hem de ekonomimizin güçlenmesi için elzemdir. Önümüzdeki dönemde, Türkiye hem demokraside hem hukukta hem de ekonomide eş zamanlı olarak ilerlemelidir."

"ÜÇLÜ SAÇ AYAĞI"

Babacan bu üçlü sac ayağından yani demokrasi, hukuk ve ekonomiden hangisi zayıf kalırsa, herhangi birisi geride kalırsa ülkenin arzu ettiği hedeflere ulaşması mümkün olmayacağını vurguladı.

KESİN RAKAM BAÇIKLANACAK

Türkiye ekonomisinin 2015 yılının ilk 3 çeyreğinde yüzde 3,4 oranında bir büyüme kaydettiğini hatırlatan Babacan, "Yılın tamamında ise yüzde 4 civarında bir büyümenin olmasını bekliyoruz. Mart sonunda, bildiğiniz gibi, kesin rakamlar açıklanacak. Bu oranların birçok gelişmekte olan ekonominin 2015 yılı için beklenen büyüme oranından çok daha yüksek olduğunun da özellikle altını çizerek vurgulamak istiyorum.



2016 yılında büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklemekteyiz. Gelirler politikasının desteğiyle yurt içi talepte beklenen canlanma ve önümüzdeki süreçte dış ekonomik konjonktürün ılımlı iyileşmesi bu yılki büyümeyi olumlu etkileyecektir. Küresel krizden beri diğer birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler halen istihdam oluşturmakta zorlanırken ülkemizde istihdam artmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisi 2009 yılından bu yana toplam 6 milyon kişiye ilave istihdam sağlamıştır yani Türkiye'de çalışan insanların sayısı tam 6 milyon kişi artmıştır üstelik küresel kriz ortamında. Bununla birlikte, iş gücüne katılım oranının özellikle gençlerimiz ve kadınlarımız öncülüğünde artması işsizlik oranının yüksek seyretmesine sebep olmaktadır" şeklinde konuştu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da, geçen Temmuz'dan beri 300'den fazla şehit verdiklerini hatırlatarak, Diyarbakır, Suruç, Ankara'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Öztrak, " Reyhanlı'dan, Diyarbakır'da, Suruç'ta, Ankara'da ve İstanbul'da kalleşçe bombalandı. Sur, Cizre'de Hendek kazıp, okullarımızı, camilerimizi yakan teröristler ve onlara vekalet verenler açıkça bilmelidirler; elde edeceğiniz tek sonuç, milletimizin teröre karşı büyüyen öfkesi, artan nefreti ve çelikleşen mücadele azmi olacaktır. Milletimizin terörle mücadelesi mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bu milletin Türkiye Cumhuriyeti'nden başka hamisi yoktur. Bu ülke hepimize yeter" diye konuştu.

"ÖFKE VE NEFRET DİLİNİN, AYRIŞTIRICI SİYASETİN TOPLUMU GETİRDİĞİ NOKTA BU SAYIN MİLLETVEKİLLERİ"

Öztrak, Türkiye'de yapılan bir araştırma kutuplaşmanın ulaştığı vahim boyutları ulaştığını söyleyerek, "Bu araştırmaya göre ülkede yaşayan her 10 vatandaştan 8'i farklı partiden biriyle komşu olmak istemiyor. Yine her 10 vatandaştan 8'i 'Kızımı rakip partiden birine vermem' diyor. Her 10 vatandaştan 7'si ise çocuğunun rakip partiyi tutanların çocuklarıyla arkadaşlık dahi etmesini istemiyor. Geldiğimiz nokta bu. Bir de uluslararası göstergeyi sizlerle paylaşayım. Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'ye göre Türkiye, 155 ülke içinde sosyal uyum bakımından 120'nci sırada. Bu, ülkemizde nasıl yaman bir ayrışmanın olduğunu, huzurun ve güvenin kaybolduğunu rakamlarla yüzümüze vuruyor. Öfke ve nefret dilinin, ayrıştırıcı siyasetin toplumu getirdiği nokta bu sayın milletvekilleri. Anayasa'da güvence altına alınan özgürlükleri bile kullanamaz hale geldik. İşte, basın özgürlüğünün hali ortada. Önce işe gazeteci ve yazarları hapse atarak başladınız, şimdi kayyum eliyle gazete kapatıyorsunuz. Ülkede kutuplaşma arttıkça özgürlük alanları da daralıyor. Bunu Dünya Özgürlük Evinin verileri söylüyor. Dünya üzerindeki 195 ülkenin 86'sı özgür. Biz bu ligde yokuz sayın milletvekilleri. Biz, özgürlüklerin kısmen yaşandığı, kısıtlı olduğu 59 ülkenin arasındayız, yani ikinci ligdeyiz. Ancak korkarım, mevcut eğilim değişmezse birkaç yıl sonra yerimiz özgürlüklerin olmadığı Mısır'ın, İran'ın, Libya'nın ve Rusya'nın bulunduğu en sondaki 50 ülkenin yanı olacak" ifadelerini kullandı.



Ali Babacan\'dan Meclis Kürsüsünde Üç Önemli Söz
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ali Babacan'dan Meclis Kürsüsünde Üç Önemli Söz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • şerif: türkiyenin asıl başbakanı babacan olmalıdır. 17 3 Yanıtla
  • CUMHURİYET: bence ALİ BABACAN başbakan olmalıydı geçmişi çok parlak bilgili efendi tam örnek alınacak bir adam 17 2 Yanıtla
  • maho: SEN OLSAN BAŞTA MİLYONLARCA DAHA FAZLA OY ALIRSINIZ KURUN PARTİYİ BARİ 14 3 Yanıtla
  • maho: ADAM GİBİ ADAM VAR MI BAŞKA 14 2 Yanıtla
  • büyük TÜRKİYELİ: DÜNYA da önümüzdeki yıllarda neler olacak-2019 AVRUPA birliği dağılacak..2021 RUSYA dağılacak..2029 ABD de 11 eyalet bağımsızlık ilan edecek..2020 BM yi içinde ALMANYA ve TÜRKİYENİN de olduğu en az 12 büyük ülke boykot edecek ve tanımıcak..2027 de İSKOÇYA İNGİLTERE den ayrılacak 2019..da BELÇİKA ikiye bölünecek..2023 de TÜRKİYE önderliğinde büyük bir AVRUPA birliği benzeri oluşum gelişecek 3 10 Yanıtla
  • real: sabah 8de işe gidiyorum akşama kadar çalışıp 100 çeşit vergi ödüyorum .yine yok yine yok alın terimle kazandıgım parayı çar çur edenlere helal etmiyorum öbür tarafta görüşecegiz. bu dünyada zor... 4 0 Yanıtla
  • enusta: Ayrımcılık diyor sayın vekil ,olmasınmı ,nasıl olmaz 300 şehit binlerce yetim yüregimiz yanıyor ,her gün 1 şehit yazık değilmi bunlara,,,kısaca onlarda kuyruk acısı bizde evlat acısı oldukça bu birliktelik olmaz... kesildiği yerden kopsun artık ,doğuluları görünce artık şeytanı görmüş gibi oluyorum 1 1 Yanıtla
  • yusuf: turkiyede hukuk her zaman ustundur ustun olmuştur.burada sıkınti hukuk tarafsız bağimsiz adil olmasi dir bunu nasıl yapacaksanız bunu konuşun 1 0 Yanıtla
  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta düzenleyecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta düzenleyecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.


Advertisement