Ali Coşkun'un Almanya Temasları - Son Dakika
Dünya

Ali Coşkun'un Almanya Temasları

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, AB'nin Türkiye'yi Önce Yurt Dışında Yaşayan Türkler Sayesinde Tanıdığını Söyledi.

19.03.2007 05:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, AB'nin Türkiye'yi önce yurt dışında yaşayan Türkler sayesinde tanıdığını söyledi. Almanya'nın başkenti Berlin'de, Türkiye'nin ekonomik durumu ve Türk sanayisinin AB sürecinde uyum şartları hakkında bir konferans veren Coşkun, Türkiye'nin böyle tanınmasından memnun olduğunu kaydetti. Coşkun, ayrıca MÜSİAD'ın genel kuruluna da katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Türk sanayisinin AB sürecinde uyum şartlarıyla şimdi yeni programlarla tanıtmaya çalışıyoruz. Sadece turizm pazarı açısından değil,. Türkiye'nin ekonomik bakımdan güçlü olduğunu, dünyayı sarsan enerji politikaları yönünden Türkiye'nin enerji terimleri haline geldiğini söylüyoruz. Çünkü aynı zamanda stratejik bir duruma gelen doğal gazın ve hammadenin yüzde 65'i Türkiye'nin çevresinde. İnanıyoruz ki Türkiye'de de doğal gaz ve petrol var. Özellikle Güney Karadeniz ve Kuzey Akdeniz'de petrol yatakları araştımalarda ortaya çıktı. Dolayısıyla Türkiye'nin stratejik konumu buralarda giderek artıyor. Türkiye bugüne kadar tam olarak tanıtılmamış. Bir de önyargıyla tanımak istememişler. Bunları hep beraber aşacağız.Doğu Anadolu'yu kalkındıracağız" dedi.

Coşkun, hükümet olarak programlarında, dostluk kapılarını açmak olduğuna da vurguladı. Coşkun, "Bu kapıdan işadamlarının geçerek ikili ilişkileri dış ticaretimiz başta olmak üzere ilişkileri sağlamak yünündedir. Dolayısıyla Almanya bizim dış ticarette ve yatırımlarda bir numaralı strateji ortağımız. İş adamlarımız da çok başarılı çalışmalar yapıyorlar. Türkiye'nin gerek döviz rezervi gerek yatırımlar açısından döviz ihiyacı döviz kazancıyla oluyor. Yurt dışındaki işadamlarımız girişimcilerimiz hem ihracaatı geliştirme hem de yatırımları teşvik bakımından önemli yatırımlar yapıyorlar. Ayrıca Türkiye'ye duyulan güven ortamı örnek olarak dost Almanya'da Türk insanının Alman ekonomisine destekleri burada yatırım yapan girişimcilerimizle daha çok anlaşılır oldu.330 binden fazla işnsan çalıştırıyor ve yaklaşık 40 milyar Euro yılda ciro sağlıyorlar. Dolayısıyla işveren olarakta Alman ekonomisiinde vazğeçilmez bir hale geldi Türkler. O bakımdan da Türkiye'nin tanıtılması gücü bakımından iftihar ettiğimiz bir tablo" açıklamasında bulundu. Ayrıca vize konusunda da görüş belirten bakan Coşkun, bunun değişimi için çaba harcadıklarını ileri sürdü. Coşkun, " Türk insanına uyğulanan vize uygulamalarına hükümet olarak yapacaklarımızın başında hükümetimizin dış temaslarda gündeminin birinci maddesi vize konusu. Vize konusunda ipleri fazla germeden vize çözümü için başta başbakanımız olmak üzere bütün bakan arkadaşlar bürokrat arkadaşlar ve özel hizmet temsiilcileri özel çaba sarfediyoruz. Eskiden kalma bu yanlış anlaşılmayı ve Türklere karşı uygulanan bu çifte standardı kaldırmaya çalışıyoruz" dedi.

- TIR ŞOFÖRLERİNE UYGULANAN VİZE

Coşkun TIR şoförlerine uygulanan vize konusunu da ele aldı. Bakan Coşkun, "Dış ticaretimiz yüzde 65 Avrupa'yala yapıldığına göre bu konu bizim dış ticaretimize indirilmek istenen bir darbedir. Bir talihsiz karar olarak nitelendiriyorum Ve de 15 Nisan'da Almanya'ya gelecek olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın şansolye Angela Merkel'le görüşeceği konulardan birisi de bu. AB ile 40 yıldır yürümeyen ilişkiler şimdi yürüyen halde. Bunu kendilerini de kabul eder hale geldiler. Onun için biz de sabırla ilişkilermizi sürdüryoruz. Çünkü AB Türkiye'siz yürüyemeyeceğini kendileri de anladılar. Onun için ben bir endişe duymuyorum. Gerçekleri onlara anlatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

- TÜRKİYE'DE ENFLASYONU DÜŞÜRDÜK

AK Partinin icraatlarına da değinen Coşkun, "Enflasyon ekonomide yaya benzer. Bir sebest yayı düşünün. Ve elinice aşağı doğru bastırmaya başlayın. Önceleri çok rahat iner. Gittikçe sıkışır ve zorlanmaya başlar.Öyle bir noktaya gelir ki yan tedbirler almaz iseniz fırlar. Enflasyonun yüksek oldğu dönemlerde bu oldu.Enflasyonu aşağıya çekmek için çok iyi tahlil etmek lazım. Biz AK Parti olarak bunu çok iyi yaptık. Burada çok faktör var. Biz yan tedbirleri alarak maliye politikaları ile destekleyip denğede tutmak oldu. İstihdam da değişim yaşandı. 3 milyon kişi bizim hükümetimiz döneminde resmen işe başladı. Yaklaşık 800 bin gencimiz nüfus artışı nedeniyle iş piyasınına atılıyor. Kredi kefalet fonları benzeri işsizlik konusunda tedbirler alıyoruz. Biz ortalama 1,2 katrilyon kredi verdik. Yılların birikimini bir kaç yılda halletmek güç. Onun için işsizlik halen sorun. Tedbirlerimiz devam ediyor. GSMH 5 bin 500 doları geçti" dedi.

- TÜRK PARASI KENDİ DEĞERİNİ KORUYABİLİYOR

Sıcak para bütün ekonomilerde önemli gibi gözüküyor. Bütün ekonomilerde borsa önemli rol oynuyor. Borsadaki dalğalanmalar öncelikel oraya hisselerini aktarmış olan şirketler, o hisseleri almış kişileri ilğilendirir. Sıcak paranın çok ani olarak siyasi istikara ve güven ortamı bozulmadan çıktığı bir yer görülmemiş Ama Türkiye'de siyasi kaprisler dengeleri bozabilir. Ama sıcak parayı tehlike olarak görmüzyouz. Ama hükümet olarak sıkı takip ediyoruz. Biz hükümet olarak yabancı sermaya gelsin nasıl olursa olsun demiyoruz. Şu anda tehlike yok" açıklamasında bulundu..

- KIBRIS'TAN TAVİZ VERMEYE NİYETLİ DEĞİLİZ

Coşkun, "Tarihin derinliklerinden gelen dostluğumuz yanısıra gördüğünüz gibi dış ticaretimizde önemli bir ortağımız Almanya. Dolayısı ile bu ilişkilerin ışığı altında Almanya'nın dönem başkanı olması bizim için olumlu bir durum olarak nitelendiriyorum. 15 Nisan'da Türkiye Hannover'de partner ülke. Açılışına başbakanımızla birlikte geleceğiz. Merkel'le görüşmesinde ağırlıklı olarak AB'de gündeme gelecek. Şu ana kadar dışişleri baknımız Abdullah Gül'ün yaptığı temaslarda başmüzakereci Ali Babacan'ın yaptığı temaslarda bundan üç dört ay önce basına yandığı gibi bir duraklama ya da büyük bir sorun gözükmüyor. Kıbrıs'ın cileri özel çaba sönde tutulması bizi üzen bir olay. Kıbrıs konusunda kazanılmış haklar yönünde herhanği bir taviz verecek durumda değiliz. Çünkü aslında başta bütün meseleler görüşüldü. Anlaşmalara göre garantör devlet olan Yunanistan ve Türkiye'nin üye olmadığı herhanği bir uluslararası kuruluşa Kıbrıs'ın üye olma imkanı yoktu. Fakat Annan planından sonra Türkiye üye olmadan Kıbrıs Rum kesimini üye yapmayı kabul ettiler ve Türkiye'de buna istinadan Kıbrıs'ın tümünü temsil ettiği iddiası içine girdi. Biz hukuki çerçevenin dışına çıkmadık ve bundan sonra da taviz verecek değiliz" dedi. Coşkun Köln'de Türk Alman sanayii ve Ticaaret Odası'nın yeni binasının açılışını yapacak. Buraya Türkieye Odalar ve Sanayii Odalar Birliği'de katılacak. Coşkun, yeni başkanla ve yönetimle Türkiye Almanya arasındaki ticari sınayii ve yatırım fonlarını görüşecek.

(SE-KK-KK-D)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ali Coşkun'un Almanya Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement