Ali Emiri Efendi doğduğu Diyarbakır'da anıldı - Son Dakika
Güncel

Ali Emiri Efendi doğduğu Diyarbakır'da anıldı

Ali Emiri Efendi doğduğu Diyarbakır\'da anıldı

Kaşgarlı Mahmud'un "Divanu Lügati't-Türk" isimli eserini Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi vefatının 164'üncü yılında doğduğu Diyarbakır'da anıldı.

16.11.2021 16:58  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaşgarlı Mahmud'un "Divanu Lügati't-Türk" isimli eserini Türk kültür hayatına kazandıran Ali Emiri Efendi vefatının 164'üncü yılında doğduğu Diyarbakır'da anıldı.

Dicle Üniversitesi'nden (DÜ) yapılan açıklamaya göre, DÜ 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde "Ali Emiri Doğduğu Topraklarda" adlı panel ve sergi programı düzenledi.

Panel öncesi "Ali Emiri Efendi Doğduğu Topraklarda" adı ile fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı, çocukluğundan itibaren kitap okumaya meraklı olan Ali Emiri Efendi'nin, güçlü bir hafızaya sahip olduğunu belirterek, 8-10 yaşlarında eski yapılar üzerindeki yazıları okumaya çalıştığını ifade etti.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Ali Emiri Efendi'nin Diyarbakır'ın yetiştirdiği Osmanlı'nın son döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşamış önemli şahsiyetlerden biri olduğunu aktardı.

Karakoç, DÜ olarak yeni kuşaklara, geçmiş dönemde kültüre, insanlara hizmet eden kişileri tanıtmak ve aktarmak açısından "Diyarbakır Değerlerini Anıyor" etkinliklerini düzenlediklerini ifade ederek, "Ali Emiri Doğduğu Topraklarda" paneli kapsamında Ali Emiri Efendiyi andıklarını kaydetti.

Daha sonra moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız'ın yaptığı, Prof. Dr. Sadık Yazar, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, Millet Yazma Eser Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacı'nın konuşmacı olarak katıldığı "Ali Emiri Doğduğu Topraklarda" paneli yapıldı.

Programa, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Rektör yardımcıları, genel sekreter, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ali Emiri Efendi doğduğu Diyarbakır'da anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement