Ali Erbaş: "Deprem bize dünya ve ahiret için uyarıda bulunuyor" - Son Dakika
Güncel

Ali Erbaş: "Deprem bize dünya ve ahiret için uyarıda bulunuyor"

Ali Erbaş: "Deprem bize dünya ve ahiret için uyarıda bulunuyor"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ulucami'de verdiği hutbede, Türkiye'de peş peşe gelen depremlerle alakalı konuşarak, "Müminler olarak hem dünya için, hem ahiret için tedbirimizi almak zorundayız. Esasında deprem afeti bize hem dünya için, hem de ahiret için bir uyarıda bulunuyor.

31.01.2020 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ulucami'de verdiği hutbede, Türkiye'de peş peşe gelen depremlerle alakalı konuşarak, "Müminler olarak hem dünya için, hem ahiret için tedbirimizi almak zorundayız. Esasında deprem afeti bize hem dünya için, hem de ahiret için bir uyarıda bulunuyor. Diyor ki, 'evlerinizi, binalarınızı sağlam yapın. Her an gelebilirim', ahiret için de, işte kıyamet de böyle kopacaktır. Deprem, kıyametin bir örneğidir, alıştırmasıdır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bursa Ulucami'de cuma hutbesi okudu. Hutbede Müslümanlara seslenen Erbaş, "Ülkemiz geçen hafta büyük bir depremle sarsıldı. Hüzün ve keder yüreklerimizi dağladı. Onlarca kardeşimizi ahiret yolculuğuna uğurladık. Yaralılarımız ve evini barkını yitiren insanlarımız için seferber olduk. Afet gerçeğiyle bir kere daha yüzleştik. Bu elim hadisede vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve sevdiklerine sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Rabbim, yaralılarımıza şifalar ihsan eylesin. Depremden zarar görenlere en kısa zamanda toparlanmayı, yaralarını sarmayı, hayata tutunmayı nasip etsin. Milletimizi bu tür afetlerden muhafaza buyursun" dedi.

"İNSANOĞLU KAİNATIN DENGESİNİ BİLEREK YAŞAMALI"

"Kainatın düzeni ve işleyişi sünnetullah denilen ilahi kanunlara göre cereyan eder" diyen Erbaş, "Cenab-ı Hak bu kanunları sonsuz kudretiyle ve ilmiyle belirlemiştir. Toprağın, rüzgarın, suyun ya da ateşin kendine has bir yapısı ve dengesi vardır. İnsanoğlu bu yapıyı bilerek ve bu dengeyi koruyarak yaşamak durumundadır. Deprem de ilahi kurallara uygun biçimde meydana gelir. İnsanoğlu depreme engel olamaz; depremin zamanına ve şiddetine müdahale edemez. Ama depremde zarar görmemek için çeşitli önlemler alabilir. Zira deprem, sel, yangın gibi doğal afetler karşısında can ve mal kaybının en aza indirilmesi ancak gerekli tedbirleri almakla mümkündür" diye konuştu.

"MÜMİN, İMTİHAN DÜNYASINDA FARKLI SIKINTILARLA KARŞILAŞACAĞINI BİLEREK YAŞAR"

Kur'an-ı Kerim'de 'Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız, sabredenleri müjdele' diye buyrulduğunu dile getiren Erbaş, "Mümin, imtihan dünyasında farklı sıkıntılarla karşılaşacağını bilerek yaşar. Sınırlı ve aciz bir varlık olduğunun, kul olarak Rabbine muhtaçlığının farkındadır. Sıkıntılar karşısında elinden geldiği ve gücü yettiği kadar mücadele eder. Aklını, bilgisini, tecrübesini kullanarak tedbirini alır. Sonrasında ise imanı gereği, teslimiyet ve tevekkül ile hareket eder. Uğradığı musibetten sabrederek ve güçlenerek çıkar. Nimete şükür, mihnete sabır göstererek ilahi imtihanı kazanır. Peygamber Efendimiz müminin bu halini, 'Müminin durumu ne hoştur. Her hali kendisi için hayırlıdır. Bu durum sadece mümine hastır. Bir nimetle karşılaştığında şükreder, bu onun için hayır olur. Bir musibetle karşılaştığında ise sabreder; bu da onun için hayır olur' diye buyurur" açıklamasını yaptı.

"HEM DÜNYALIK, HEM AHİRETLİK TEDBİRLERİNİZİ ALIN"

Müminlere seslenen Erbaş, "Müminler olarak hem dünya için, hem ahiret için tedbirimizi almak zorundayız. Esasında deprem afeti bize hem dünya için, hem de ahiret için bir uyarıda bulunuyor. Diyor ki, 'evlerinizi, binalarınızı sağlam yapın. Her an gelebilirim', ahiret için de, işte kıyamet de böyle kopacaktır. Deprem, kıyametin bir örneğidir, alıştırmasıdır. Ölüm gibi ne ne zaman geleceği belli değil. Ey insanlar, hazır olun, ölüme hazır olun. Tedbirinizi alın, ibadetlerinizi ihmal etmeyin. Her an deprem vesilesiyle ya da başka türlü sebeplerle ölüm bizi bulabilir. Onun için hem dünyalık, hem ahiretlik tedbirlerinizi alın. Onun için depremden alacağımız ders budur" açıklamasında bulundu.

"ACI TECRÜBELERDEN DERS ALALIM"

Afetlere karşı sorumluluğunun şuurunda olmanın mümince bir duruşun gereği olduğunu vurgulayan Erbaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Takdir Allah'ındır, bizlere düşen ise önce tedbir almak, sonra Rabbimize tevekkül etmektir. Nitekim Resül-i Ekrem efendimiz musibetler karşısında tavrımızın nasıl olması gerektiğini, 'Allah ihmalkarlık ve gevşeklikten hoşlanmaz. Senin akıllı davranman gerekir. Fakat artık yapabileceğin bir şey kalmadığı zaman, Allah bana yeter. O, ne güzel vekildir' de diye buyurdu. Öyleyse acı tecrübelerden ders alalım. Güvenli bir hayat için afetlere karşı hazırlıklı olalım. Tabiatın dengelerine ve yaşadığımız bölgenin gerçeklerine uygun, doğru ve sağlam adımlar atalım. Ailemizi afet ve acil durumlar hakkında bilgilendirelim. Hamdolsun ki dün olduğu gibi bugün de inancı, mezhebi, etnik kökeni ve düşüncesi ne olursa olsun milletçe el birliğiyle yaralarımızı sarıyoruz. Devletimizin desteği ve milletimizin dayanışması her türlü takdirin üzerindedir. Sevgili Peygamberimizin müjdesi ise bu aziz, fedakar ve cömert milleti beklemektedir: 'Bir kul, kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da o kulun yardımcısıdır.'"

Erbaş, hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı.

(Ahmet Faruk Çabuk - Abdullah Çibir/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ali Erbaş: 'Deprem bize dünya ve ahiret için uyarıda bulunuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi
    13:14 Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi

    Kars'ta etkili olan yoğun kar, yaban hayatını olumsuz etkiledi. Karla kaplanan arazide yiyecek bulamayan çil keklikler, yerleşim yerlerine kadar iniyor. Borluk köyü yakınlarında görüntülenen çil keklikler, tohumlar, böcekler ve bitkilerle besleniyor.

  • Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı
    13:13 Erzurum, Türkiye'de patent başvurularında 17. sırada yer aldı

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 4 patent başvurusu gerçekleştirerek Türkiye illeri sıralamasında 17. sırada yer aldı. Doğu Anadolu Bölgesi illeri arasında ise birinci sırada yer alan Erzurum, bölge patent başvurularının yüzde 29'unu oluşturdu.

  • Samsun'da Firari Şahıs PTS Sayesinde Yakalandı
    13:13 Samsun'da Firari Şahıs PTS Sayesinde Yakalandı

    Samsun Havza İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, hakkında 9 yıl 3 ay 20 gün hapis cezası bulunan ve yarı açık cezaevi firarisi olan C.U.'yu Plaka Tanıma Sistemi (PTS) sayesinde yakaladı. Şahsın sahte kimlik kullandığı ve başkasına ait kimliği kullanmak suçundan da soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı
    13:13 Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı

    Muğla'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan zanlı, cezaevine gönderildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen şüpheliler yakalandı. Operasyonlarda uyuşturucu, hassas terazi ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 11 bin 400 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı. Ayrıca, soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında da uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçlarından adli işlem başlatıldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.

  • Düzce'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    13:12 Düzce'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Düzce Valisi Selçuk Aslan başkanlığında gerçekleştirilen seçim güvenliği toplantısında, 31 Mart günü yapılacak seçimlerde bin 835 güvenlik görevlisi görev yapacak. Toplantıda, seçim öncesi, seçim günü ve seçim sonrasına yönelik alınması gereken tedbirler görüşüldü. Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen bin 65 sandıkta, 299 bin 466 seçmenin oy kullanacağı ifade edildi. Ayrıca il genelinde 736 jandarma, bin 92 polis ve 7 sahil güvenlik personelinin seçim güvenliği için görevlendirildiği bildirildi.

  • SUBÜ Flora ve Fauna Topluluğu, Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda Gözlem Yaptı
    13:11 SUBÜ Flora ve Fauna Topluluğu, Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nda Gözlem Yaptı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Flora ve Fauna Topluluğu öğrencileri, Kocaeli Kartepe'de bulunan Ormanya Doğal Yaşam Parkı'nı gezerek vahşi yaşam alanlarına yönelik gözlem yaptı. Parkta bulunan birçok bitki ve hayvan türü doğanın zenginliğini sunarken, Ormanya aynı zamanda doğal yaşamın korunmasına yönelik çalışmaları da destekliyor.

  • Sivas'ın Akıncılar ilçesinde kitap okuyan öğrencilere hediyeler verildi
    13:11 Sivas'ın Akıncılar ilçesinde kitap okuyan öğrencilere hediyeler verildi

    Sivas'ın Akıncılar ilçesinde Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş, İlçe Halk Kütüphanesini ziyaret ederek öğrenciler ile sohbet etti ve kitap okudu. Daha sonra çok kitap okuyan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. İmranlı ilçesinde ise Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, çeşitli incelemelerde bulundu. Vali Şimşek, İmranlı Kaymakamlığı ziyaretinde ilçede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

  • Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    13:10 Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Osmangazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Başkan Adayı Mustafa Dündar, ilçeyi adım adım gezip projelerini anlatarak destek istiyor.

  • Batman'ın İkiköprü beldesi lale motifli aydınlatmalarla ışıklandırıldı
    13:09 Batman'ın İkiköprü beldesi lale motifli aydınlatmalarla ışıklandırıldı

    Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü beldesinde, belediye tarafından yapılan çalışmalar sonucunda caddeler lale motifli aydınlatmalarla ışıklandırıldı. Beşiri Kaymakamı ve İkiköprü Belde Belediye Başkan vekili Muhammed Yılmaz, yapılan çalışmaların beldeye büyük bir değişim getirdiğini ve İkiköprü'yü mutlu insanların yaşadığı bir belde haline getirmek için çalıştıklarını belirtti.


Advertisement