Aliyev: Türkiye ile Transit Gaz Anlaşması Yapılacak - Son Dakika
Güncel

Aliyev: Türkiye ile Transit Gaz Anlaşması Yapılacak

İlham Aliyev, yakın zamanda Türkiye ile transit gaz anlaşması yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

07.06.2011 17:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yakın zamanda Türkiye ile transit gaz anlaşması yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

18. Uluslararası Hazar Petrol ve Gaz Fuarı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Bakü Expo Fuar alanında düzenlenen açılış törenine, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi milletvekili Mihriban Aliyeva, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morninsgsatr, Avrupa Birliğinin Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger, Norveç Krallığının Veliaht Prensi Haakon, Gürcistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alexander Khetaguri, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç ve Azerbaycan'da bulunan yabancı ülke büyükelçileri katıldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından imzalanan "Yüzyılın Anlaşması" nın önemine değinerek, Haydar Aliyev'in imzaladığı anlaşmayla ülkeye yabancı yatırımcının çekildiğini ifade etti.

Aliyev, Azerbaycan petrolünün üç yoldan ülke dışına çıkarılığını hatırlatarak, Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattının ekonomiye büyük katkı sağladığını söyledi.

"Güney Gaz Koridoru" projesine inandığını ifade eden Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında transit gaz geçişi ile ilgili görüşmelerin yapıldığını belirterek, "Artık görüşmeler son aşamada, yakın zamanda Türkiye ile transit gaz anlaşması yapılması öngörülüyor" dedi.

Azerbaycan'ın daha önce petrol ülkesi gibi anıldığını, son zamanlarda bulunan gaz yatakları ile Azerbaycan'ın gaz ülkesi olduğunu belirten Aliyev, Azerbaycan gazının ülkeye ve tüketici ülkelere 100 yıl yeteceğini söyledi.

SOCAR Turcas Grup Şirketleri Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, petrol ve gaz fuarına üçüncü defa katıldıklarını söyledi. Petkim'e yapacakları yatırımlar hakkında da bilgi veren Yavuz, 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri inşa edeceklerini, rafinerinin maliyetinin 4, 5 milyar dolar civarında olacağını belirtti.

Petkim'e yapılacak rafineri sonucunda Petkim'in dışarıya bağımlı olmaktan kurtulacağını anlatan Yavuz, "Bu rafineri sayesinde PETKİM'in rekabet gücü artacak" diye konuştu.

27 ülkeden 285 firmanın katıldığı fuarda Türkiye'den beş şirketin yer aldığı ifade edildi. - BAKÜ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aliyev: Türkiye ile Transit Gaz Anlaşması Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement