Alman Arkeolog Schmidt İçin Şanlıurfa'da 'Anı Evi' - Son Dakika
Güncel

Alman Arkeolog Schmidt İçin Şanlıurfa'da 'Anı Evi'

Alman Arkeolog Schmidt İçin Şanlıurfa\'da \'Anı Evi\'

ŞANLIURFA'da yer alan ve dünya çapında bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe'nin kazı başlatıcısı olan ve 20 yıl boyunca kazıları yürüterek bölgenin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini sağlayan Alman arkeolog Klaus Schmidt'in anısını, eşi Çiğdem Schmidt yaşatıyor.

23.09.2018 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞANLIURFA'da yer alan ve dünya çapında bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe'nin kazı başlatıcısı olan ve 20 yıl boyunca kazıları yürüterek bölgenin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini sağlayan Alman arkeolog Klaus Schmidt'in anısını, eşi Çiğdem Schmidt yaşatıyor. Çiğdem Schmidt, eşinin ve kazı ekibinin konakladığı yöresel mimariyle yapılmış taş konağı, 'Anı evi'ne dönüştürdü.

Tarihin başlangıç noktası olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de 15 mega anıtsal tapınak ile 200'den fazla dikili taşın gün yüzüne çıkması için 20 yıldır bölgede kazı çalışması yürütüp, 2014 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman arkeolog Klaus Schmidt'in 1994-2014 yılları arasında Şanlıurfa'da kullandığı yöresel beyaz taş mimarili evi, eşi Çiğdem Köksal Schmidt tarafından 'Anı evi' olarak hazırlandı.

200 yıllık geçmişi olan Urfa'nın eski mimarisi ile yapılan taş evin 20 yıl boyunca Göbeklitepe kazı ve araştırma çalışmalarının merkezi olduğunu belirten Çiğdem Schmidt, 1994 yılında eşi Klaus Schmidt'in kazı ekibinin konaklaması için bu evi satın aldığını söyledi. Eşinin Şanlıurfa hayranı olduğunu, hayatının en önemli yıllarını bu topraklarda geçirdiğini anlatan Çiğdem Schmidt, her yıl olduğu gibi kazı dönemlerinde Almanya'dan Türkiye'ye geldiklerini ancak bu yıl uzun süren bir çalışmanın ardından konakladıkları evde Klaus'un hatıralarını yaşatmak ve onu anlamak için anı evinin kapılarını ziyaretçilere açtığını belirtti.

Geleneksel Urfa taş mimarisinin izlerinin taşındığı avlulu konak evinin kapılarını ziyaretçilere açtığını belirten Çiğdem Schmidt, Göbeklitepe'yi anlamak isteyen herkesin bu evi ziyaret edebileceğini ifade ederek şunları söyledi:

"1994 yılında Göbeklitepe'deki kazı çalışmaları için çoğunluğu Almanya'dan olmak üzere kalabalık bir ekip olarak Şanlıurfa'ya gelmiştik. O dönemler bölgede uzun konaklayacağımız için 5 yıldızlı bir otelde konaklama imkanımız varken bizler, kazı ekibine uygun olan bu evi görüp Klaus Schmidt burayı satın aldıktan sonra ekip olarak burada kaldık. Oldukça güzel zamanlar geçirdik. Çok uzun yıllar bu evi kazı evi olarak kullandık. 20 yıl boyunca kazı alanında ve bu evde çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi açıp avluyu bu fotoğraflarla süsledik. Eşim Klaus Schmidt'in hayatı ve Göbeklitepe kazı çalışmalarını anlatan resim ve enstalasyonları bu evde sergilemeye başladım. Göbeklitepe'nin UNESCO'ya girmesi için mücadele veren Schmidt'in hatırasını yaşatmak onu anlamak için böyle bir projeyi hayattı geçirdim. Artık herkes bu anı evini ziyaret edebilecek. Her gün 10.00 ile 18.00 arası Anı Evi'nin kapısı açık olacak. Ben burada olmasam dahi bu sergi sürekli gezilebilecek. Burası Urfa'nın çok karakteristik eski taş evlerinden biri. Büyük bir avlusu var. Avlu içinde fotoğraf ve resim sergisi gezilebilir. Fotoğraf sergisinde 3 farklı tema var. Biri eşim Klaus'un çocukluğu. Arkeoloji eğitiminden Göbekli Tepe'ye gelen yolunu anlatıyor. Bir diğeri Göbekli Tepe kazı çalışmalarından fotoğrafların olduğu bölüm. Bir de evin kendi hikayesine ait bir kaç fotoğraf olacak. Bu ev 20'nci yüzyılın başlarında hastane olarak kullanılmış. O zamandan elimize ulaşan bazı görseller var."

UNESCO 'DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE

Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesinin, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen ören yerindeki kazılar yıllardır devam ediyor. Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesince 1995'ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarda, Neolitik döneme ait boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40-60 ton olan, yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar bulundu.Kazılarda aynı zamanda, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi çeşitli tarihi eserler de gün yüzüne çıkarıldı. Göbeklitepe, yaklaşık 6 yıl önce UNESCO Dünya Miras geçici listesine, 1 Temmuz 2018'de düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda ise Dünya Miras listesine alındı.

- Şanlıurfa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Arkeolog Schmidt İçin Şanlıurfa'da 'Anı Evi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:27 Kars'ta Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Kars'ta Vali/Belediye Başkan Vekili Ziya Polat'ın başkanlığında yapılan Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, 31 Mart günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için alınacak tedbirler ve kurumlar arası koordinasyon konuları görüşüldü.

  • Alanya'da jandarma operasyonunda uyuşturucu ele geçirildi
    17:25 Alanya'da jandarma operasyonunda uyuşturucu ele geçirildi

    Antalya'nın Alanya ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan araçta yapılan aramada 142 gram metamfetamin, 3 uyuşturucu hap, 1 tabanca ve uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Araçta bulunan iki şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama
    17:25 Afyonkarahisar'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Tutuklama

    Afyonkarahisar'da yapılan uyuşturucu operasyonunda 3 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda 20 uyuşturucu hap, bir miktar uyuşturucu, 2 hassas terazi ve 9 bin 570 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlılardan birine 'uyuşturucu madde kullanmak' suçundan adli işlem uygulanırken, diğer iki zanlı tutuklandı.

  • AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi
    17:24 AK Parti Van'ın Gürpınar ilçesinde miting düzenledi

    AK Parti Van Milletvekilleri ve belediye başkan adayları, Gürpınar ilçesinde düzenlenen mitingde partililere hitap etti. AK Parti'nin belediyecilik anlayışını vurgulayan konuşmalarda, Gürpınar'ın geçmişi, yapılan hizmetler ve gelecek projeler üzerinde duruldu. AK Parti yetkilileri, Gürpınar'ın AK Parti belediyeciliği ile daha da ilerleyeceğini vurguladı.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi
    17:24 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Otobüs Turu Yaparak Vatandaşlara Seslendi

    AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, otobüsle şehir turu yaparak vatandaşlara seslendi. Kurum, vatandaşlara hitaben konuşma yaparak İstanbul için çalışacaklarını ve 1 Nisan'da İstanbul'un yeniden dirilişinin başlayacağını belirtti.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı
    17:23 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntülerine İlişkin Soruşturmada Turgay Özcan'ın İfadesi Ortaya Çıktı

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, CHP Parti Meclisi üyesi Turgay Özcan'ın savcılıkta verdiği ifadesi ortaya çıktı. Özcan, şüpheli Serkan Çebi'nin dostu olduğunu ve bağışların bir kısmına makbuz kesildiğini ancak hangi bağış karşılığında, kime ne kadar bağış makbuzu verildiğini bilmediğini belirtti. Ayrıca, kendisinin bağışı parti adına aldığı için bu bağışlara karşılık makbuz verilip verilmemesi gerektiğini bilmediğini öne sürdü.

  • Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi
    17:23 Milli Sporcu Buket Kaya'nın Hayatını Kaybettiği Trafik Kazasında Sanık Tahliye Edildi

    Kayseri'de milli sporcu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin hakkında dava açılan otomobil sürücüsü ilk duruşmada tahliye edildi. Sanık, olay günü alkol aldıklarını ve Buket'in aracı kullanamayacağını söylemesi üzerine direksiyona geçtiğini iddia etti. Kazada yaralanan müşteki, R.Ö'den şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    17:21 Hizan'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Bitlis'in Hizan ilçesinde Kaymakam Nurhalil Özçelik Başkanlığında düzenlenen 'İlçe Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçim süresince güvenlik tedbirlerinin alınacağı belirtildi. Toplantıya, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burhan Çolak, İlçe Emniyet Müdürü İlker Çınar ve kurum amirleri katıldı.

  • Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı
    17:21 Reyhanlı'da 18 Yıl Önce İşlenen Cinayetin Zanlısı Yakalandı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 18 yıl önce bir kişinin öldürülmesiyle ilgili aranan zanlı, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, cinayetin zanlısının İ.Y. olduğunu tespit etti ve zanlı, Kırıkhan ilçesindeki konteynerde yakalandı. Zanlı, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı
    17:18 Arnavutköy'de 15 aylık oğlunu döverek öldüren baba müebbet hapis cezasına çarptırıldı

    Arnavutköy'de 2003 yılında 15 aylık oğlu Armağan'ı döverek ölümüne neden olduktan sonra gizlice gömdüğü iddia edilen baba, 20 yıl sonra hakkında açılan dava sonucunda müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın savunması ve müşteki avukatının talepleri de duruşmada yer aldı.


Advertisement