Alman Koleksiyoncu, Müzik Müzesine 250 Enstrüman Bağışladı - Son Dakika
Güncel

Alman Koleksiyoncu, Müzik Müzesine 250 Enstrüman Bağışladı

Alman koleksiyoncu Dr. Wolfgang Ott, 5 kıtanın kültürel özelliklerini yansıtan koleksiyonundaki 250 enstrümanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'ne bağışladı.

26.04.2014 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman koleksiyoncu Dr. Wolfgang Ott, 5 kıtanın kültürel özelliklerini yansıtan koleksiyonundaki 250 enstrümanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'ne bağışladı.

Afyonkarahisarlı işadamı İbrahim Alimoğlu'nun, mermer ihracatı yaptığı ülkelerden aldığı müzik aletlerini bağışlamasıyla, yaklaşık 6 ay önce AKÜ Devlet Konservatuvarı bünyesinde İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi kuruldu. Türkiye'deki sayılı müzik müzelerinden biri olan İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi'ne, işadamının bağışladığı enstrümanların yanı sıra bugüne kadar 100'e yakın alet bağışlandı. Müzeden, Türkiye'deki bir tanıdığı vasıtasıyla haberdar olan Alman Koleksiyoncu Dr. Wolgfang Ott da müze yönetimiyle irtibata geçerek kendi koleksiyonundan bağış yapabileceğini belirtti.

250 ENSTRÜMAN BAĞIŞLADI

Yapılan görüşmeler sonrasında Dr. Ott, koleksiyonunda yer alan Asya, Avrupa, Afrika, Amerika ve Avustralya kıtalarından derlenen üflemeli, vurmalı, telli ve yaylı müzik aletlerinden oluşan yaklaşık 250 enstrümanı müzeye bağışladı. Almanya'dan özel kargoyla getirilen müzik aletleri müzedeki yerlerine özenle yerleştirildi. Yeni bağışlarla müzedeki enstrüman sayısı 540'e ulaştı. Müzede sergilenen ve çıkardığı seslerden çok el işçilikleriyle ön plana çıkan eserler, kıtaların müzik kültürlerini yansıtıyor.

ARKADAŞININ HEDİYESİYLE KOLEKSİYONCU OLDU

Müzik aletlerin sergilenmesiyle birlikte, müzede bağış töreni yapıldı. Törende konuşan Dr. Wolfgang Ott, Afyonkarahisar'ın tarihi ve kültürel yapısının kendisini çok etkilediğini, müzeye katkı yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Müzik aletlerinin özelliklerini tek tek anlatan Ott, enstrümanları, 'çocuklarım' diye tanımladı.

Ott, koleksiyonculuğa, doğum gününde bir arkadaşının Fas kültürüne ait 'Rötar' isimli telli bir çalgı hediye etmesiyle başladığını aktardı. Alman etnomüzikolog Gustacs'ın 1923 yılında yazdığı 'Müzik Enstrümanları Kültürün Dışavurumudur' adlı kitaptan çok etkilendiğini söyleyen Dr. Ott, şunları kaydetti:

"Bu kitabı okuduktan sonra her gittiğim seyahatte anı olarak enstrüman toplamaya başladım. Koleksiyonum giderek büyüdü. Bu bir koleksiyondan öte anlam taşıyor. Bu koleksiyon bize tarihi, ilişkileri ve daha pek çok şeyi anlatıyor. Sonrasında ise bu koleksiyonun küçük odalarda saklı olmaması ve başka insanlar tarafından görülmesi gerektiğini düşünerek müzeye bağışlamaya karar verdim. Böyle güzel gelenek ve göreneklere kıymet veren, bu kadar değerli bir kente, müzik aletlerini getirip teslim ettiğim için çok mutluyum. "

500'DEN FAZLA ESER

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise konservatuvarın, İbrahim Alimoğlu'nun katkılarıyla çok güzel bir müzik müzesine kavuştuğunu kaydetti. Müzedeki müzik aletlerinin sayısının 500'den fazla olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Solak, "Böyle bir müzenin üniversitemizde tesis edilmesi, bizi fazlasıyla memnun etti. Ülkemizde eşi ve benzeri bulunmayan bir müzeye kavuştuk. Eğitim yapacaklara, genel değerlendirme yapacaklara da güzel bir müze olarak karşımıza çıktı" dedi.

EN YENİSİ 30 YILLIK

İşadamı İbrahim Alimoğlu da ilk olarak müzik aletlerini fabrikasında toplamaya başladığını, biriken eserlerini, üniversitenin imkanlarıyla sergilediklerini dile getirdi. Ott'un da katkısıyla çok güzel bir müze ortaya çıktığını vurgulayan Alimoğlu, "Burası Türkiye'nin en büyük müzesi oldu. Afyonkarahisar'a yaraşır bir müze oldu. Daha da gelişeceğine inanıyorum. 3- 5 müzik aletiyle başlamıştım. Şimdi Almanya'dan gelenlerle 540'ı bulduk. Müzedeki aletler 30 ile 100 yıllık" diye konuştu.

Tören sonrasında Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Dr. Wolfgang Ott'a Afyonkarahisar Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban ise İbrahim Alimoğlu'na teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verdi. Tören, müzik dinletisiyle sona erdi. - Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Koleksiyoncu, Müzik Müzesine 250 Enstrüman Bağışladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement