Alman Milletvekili: AB Üyelik Görüşmelerinin Önünü Açmalı - Son Dakika
Dünya

Alman Milletvekili: AB Üyelik Görüşmelerinin Önünü Açmalı

Alman Milletvekili: AB Üyelik Görüşmelerinin Önünü Açmalı

Ankana Antlaşmasının 50'nci yıldönümde konuşan Alman Sosyal Demokrat Milletvekili Mechthild Rawert, AB'nin tıkanan üyelik görüşmelerinin önünü açmak için gerekli adımları atmasını isterken Türk kamuoyunun AB'nin değerlerini benimsediğini son...

13.09.2013 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankana Antlaşmasının 50'nci yıldönümde konuşan Alman Sosyal Demokrat Milletvekili Mechthild Rawert, AB'nin tıkanan üyelik görüşmelerinin önünü açmak için gerekli adımları atmasını isterken Türk kamuoyunun AB'nin değerlerini benimsediğini son protestolarla kanıtladığını söyledi Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında 12 Eylül 1963'te imzalanan Ankara Antlaşması'nın 50'nci yıldönümü dolayısıyla "Türkiye'nin 50 yıldır bitmeyen Avrupa macerası" gibi yorumlar yapılırken Alman Sosyal Demokrat Milletvekili Mechthild Rawert, AB'nin tıkanan üyelik görüşmelerinin önünü açmak için gerekli adımları atmasını istedi ve Türk kamuoyunun AB'nin değerlerini benimsediğini son protestolarla kanıtladığını söyledi. Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Mehmet Kılıç ise Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde son 10 yılda çok yol aldığını, ancak Başbakan Erdoğan'ın son dönemde politikalarını değiştirerek Türkiye'yi AB'den bilinçli bir şekilde uzaklaştırdığı iddiasında bulundu.

Amerika'nın Sesi, Berlin kaynaklı haberinde "Türkiye'nin yönü ve sonu bir türlü netleşemeyen Avrupa yolculuğuna 50 yıl önce başladığına" dikkat çekerken 12 Eylül 1963'te Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne "tam üye olma arzusunun tarihinde çok önemli bir nokta olarak tanımlanan Ankara Antlaşması'nı imzaladığını" da kaydetti.

Türkiye'nin AB sürecine ilişkin ayrınıtılı bilgilerin verildiği haberde 3 Ekim 2005 tarihinde Lüksemburg'da yapılan Hükümetlerarası Konferans ile Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerine başlanmasının ilişkilerin canlandırıldığı vurgulanırken "Ancak siyasi gözlemciler son üç-dört yılda sürecin yeniden durma noktasına geldiği konusunda hemfikirler" denildi.

Haberde buna örnek olarak müzakereler kapsamında açılan 14 başlığın sadece 1'inin kapanırken, 13 başlıkta müzakerelerin hala devam etmesi, 8 başlıkta ise müzakerelerin kısmen askıya alınmasının gösterildiği vurgulandıktan sonra Ankara Anlaşması'nın 50.Yıldönümü dolayısıyla Alman milletvekillerince yapılan açıklamalar da yansıtıldı.

-"PROTESTOLAR KAMUOYUNUN AB'NİN DEĞERLERİNİ BENİMSEDİĞİNİ KANITLADI"-

Alman Sosyal Demokrat Partisi SPD adına bir açıklama yapan milletvekili Mechthild Rawert, Türkiye'nin AB üyeliğinin "doğal" olarak algılanması gerektiğini söyledi ve AB'nin tıkanan üyelik görüşmelerinin önünü açmak için gerekli adımları atarak sürece yeni bir dinamik getirmesini talep etti.

Türk kamuoyunun AB'nin değerlerini benimsediğini son protestolarla kanıtladığını savunan SPD'li politikacı, Türkiye'nin şu anda her zamankinden daha çok AB üyeliği perspektifine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç ise, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde son 10 yılda çok yol aldığını, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde politikalarını değiştirerek Türkiye'yi AB'den bilinçli bir şekilde uzaklaştırdığını öne sürdü. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Alman Milletvekili: AB Üyelik Görüşmelerinin Önünü Açmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement