Alman Toplumunun Yüzde 7,5'i Yabancı Düşmanı - Son Dakika
Güncel

Alman Toplumunun Yüzde 7,5'i Yabancı Düşmanı

Friedrich Ebert Vakfı'nca hazırlanan raporda toplumun yüzde 7,5'inin yabancı, yüzde 17,5'inin de İslam düşmanlığı içerikli görüşlere sahip olduğu ifade edildi.

20.11.2014 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'daki Friedrich-Ebert Vakfı'nca hazırlanan raporda, toplumun yüzde 7,5'inin yabancı, yüzde 17,5'inin de İslam düşmanlığı içerikli görüşlere sahip olduğu belirtildi.

Friedrich-Ebert Vakfı'nca 2 bin kişiyle görüşülerek hazırlanan "Almanya'da aşırı sağcı tutumlar 2014" başlıklı rapora göre, Alman toplumunda 2012'ye göre aşırı sağcı davranış ve tutumlar, bu sene önemli ölçüde düştü.

2012'de yabancı düşmanı görüşlere sahip olanların oranı yüzde 25,1, 2010'da yüzde 24,7 olduğu, 2014'te bunun yüzde 7,5'e düştüğü belirtildi.

Ancak toplumun bir kısmının hala aşırı sağcı söylemleri onayladığı, kendilerini siyasi düşünce olarak ortada gören bazı kişilerin bile aşırı sağcı düşüncelere sahip olduğu vurgulandı.

Alman toplumunda aşırı sağcıların oranının yüzde 2,5 olduğu, aşırı sağcı düşünceye sahip olanların daha çok doğu eyaletlerinde yaşadığı kaydedildi.

Yabancı düşmanlığı içeren görüşlere sahip olanların oranı yüzde 7,5, ülkenin doğu eyaletlerinde yüzde 10,6, batı eyaletlerinde ise yüzde 6,8 olarak gerçekleşti.

Yahudi düşmanlığının ise yüzde 3,2 olduğu,  kadınların erkelere göre daha fazla yabancı ve Yahudi düşmanlığı içerikli görüşleri savunduğu belirtildi.

"Nasyonal Sosyalizm'in iyi tarafları vardı" görüşünü savunanların oranı 10,1, Almanya'da çok sayıda yabancının yaşamasından dolayı ülkenin yabancılaştığı görüşünü savunanların oranı da yüzde 17,7 olduğu ifade edildi.

Toplumun yüzde 17,5'inin İslam düşmanlığı içerikli görüşlere sahip olduğu belirtildi.

"Almanya'nın ulusalcı bir partiye ihtiyacı var" diyenlerin oranı 22,5, "Ulusal çıkarları korumak için belirli şartlarda diktatörlük iyi bir yönetim şekli" diyenlerin oranı da 7,5 oldu.

Aşırı sağ görüşe sahip olanların daha çok Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ve Almanya için Alternatif  (AfD) partisine yöneldiği ancak diğer partilerde de kayda değer oranda aşırı sağcı olduğu kaydedildi.

NPD'ye oy verenlerin büyük oranda yabancı ve Yahudi düşmanlığı ile diktatörlüğü savunduğuna dikkat çekildi.

AfD seçmeninin yüzde 15,9'nun yabancı, yüzde 9'unun da Yahudi düşmanlığı içerikli görüşleri paylaştığı, partiye gönül verenlerin yüzde 9,5'inin diktatörlüğü onayladığı ve yüzde 14,3'ünün Nazi dönemini tehlikeli bulmadığı bildirildi.

Özellikle yabancı düşmanı görüşlere sahip olan kişilerin şiddet kullanmaya hazır olduğu vurgulandı.

Yabancı düşmanlığı gençlerde fazla -

Söz konusu raporu hazırlayan heyetin başında bulunan Prof. Dr. Andreas Zick, vakfın Berlin'deki merkezinde yapılan basın toplantısında, aşırı sağcılarla ilgili konuların kamuoyu önünde daha fazla tartışılması nedeniyle halkın bu düşüncelere mesafe koyduğunu ifade etti.

Halkın yüzde 80'inin aşırı sağcı düşünceleri kabul etmediğini ve problem olarak gördüğünü belirten Zick, aşırı sağcılığın toplum tarafından da kınandığını söyledi.

Zick, yabancı düşmanlığının gençlerde, sosyal durumu düşük olanlarda, yaşlılarda ve doğu eyaletlerinde yaşayanlarda hala yüksek olduğunu belirtti.

Friedrich Ebert Vakfı'ndaki aşırı sağcılara karşı hazırlanan projeler sorumlusu Ralf Melzer de aşırı sağcı tutumların gerilemesinin sevindirici olduğunu ancak tehlikenin geçtiğini düşünmenin doğru olmayacağını bildirdi.

Prof. Dr. Beate Küpper de halkın yüzde 75'inin Avrupa Birliğine (AB) yönelik tutumunun olumlu olduğunu söyledi.

AB'ye eleştirel bakanların çoğunlukla eğitimi ve geliri düşük olanların olduğunu belirten Küpper, bu insanların Almanya'nın ekonomik ve mali krizden dolayı  zarara uğrayacağı endişesi taşıdığını kaydetti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alman Toplumunun Yüzde 7,5'i Yabancı Düşmanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement