Alman Prof Steinbach: ''Tek Devlet Hayali Kürtlere Uzak'' - Son Dakika
Güncel

Alman Prof Steinbach: ''Tek Devlet Hayali Kürtlere Uzak''

Alman Prof Steinbach: \'\'Tek Devlet Hayali Kürtlere Uzak\'\'

Alman Ortadoğu Uzmanı Prof. Dr. Uda Steinbach, "Bölgedeki Kürtler için tek devlet uzak bir ihtimal" dedi.

01.08.2013 19:32  Güncelleme: 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son gelişmeler, Ortadoğu'da bağımsız bir Kürt devleti olasılığını Alman medyasında da tartışma gündemininin ilk sıralarına taşıdı. Almanya'nın siyasi analiz dergilerinden Zenith, Temmuz-Ağustos kapağında bir Kürdistan haritası yayınlayarak, "Bu ülke hâlâ önlenebilir mi?" şeklinde bir başlık attı. Aynı şekilde Spiegel Online konuyla ilgili Kürtlerin Mücadelesi değdi" başlığı altında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile yapılmış bir röportaj yayınladı ve Suriye'deki gelişmeler ile Türkiye arasında bir paralellik olup olmadığını tartışmaya açtı.

'Bağımsızlık kapısı aralandı, ancak...'

İsveç Lund Üniversitesi Ortadoğu Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Dr. Umut Özkırımlı, PYD'nin PKK'nın içinden çıkmış bir oluşum olduğunu ve bugün itibariyle Türk hükümetinin de bu oluşumla diyalog içinde olduğunu belirterek, bunun dahi paralellik kurmak için yeterli olduğunu söylüyor. Özkırımlı, Kürtlerin bulundukları Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki durum ve ihtiyaçlarının farklı olduğunu bu nedenle bölgede kısa vadede birleşmiş bir Kürt devletinin beklenmediğini ifade ediyor. Ancak uzun vadede böyle bir olasılığın mümkün olabileceğini de şu sözlerle ifade ediyor:

"Arap devrimleriyle birlikte Kürtler yavaş yavaş kendi içlerinde bağımsızlık kurmaya başladılar. Bu hareketle Kürtlere bağımsızlık kapısı aralandı. Kürtlerin önündeki en büyük engel bu dört parça arasında çatışmalar, kavgalar olmasıydı. Bu son yapılan kongrede gördük ki bunu da aşmaya başladılar. Yani bütün Kürtler birbirleriyle konuşuyorlar ve birlikte hareket etmeye başladılar. Günün birinde bağımsız bir ulus devleti biçiminde de olabilir bu; başka bir biçimde de olabilir özerklik, konfederasyon bunu bilemiyoruz. Ama bu olacak. Bir vadede olacak, tabii yakın vadede değil."

Ortadoğu'da Kürtler ve siyasi İslam ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Viyana Üniversitesi Siyasal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Thomas Schmidinger, bağımsız Kürdistan'dan ziyade birbirleriyle ilişki içinde özerk Kürt yönetimlerinin daha muhtemel olduğunu dile getiriyor:

"Elbette farklı coğrafyalarda pek çok Kürt, uzak bir hedef dahi olsa Kürt ulusal devleti hayalini kurmaktadır. Ancak siyasi aktörler realiteyi yani bunun gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu görmekteler. Bu noktada gerçekleşebilir olan ise Kürt nüfusunun yoğun olduğu devletler içinde özerk oluşumlar ve bu özerk oluşumların işbirliği içinde olabileceği bir form."

'Kürt devleti uzak bir ihtimal'

Alman Bilim ve Politika Vakfı'ndan Ortadoğu ve İslam Bilimleri Uzmanı Guido Steinberg de farklı siyasi ve sosyoekonomik koşullar nedeniyle birleşmiş bir Kürt devleti olasılığının düşük olduğunu savunuyor:

"Bölgedeki Kürtler çok iyi biliyorlar ki bulundukları devletler böyle bir oluşuma düşmanlıkla karşılık vereceklerdir. Bu Türkiye, İran ve daha düşük düzeyde de olsa Irak için geçerlidir. Suriye'de ise ilişki yürütülebilecek bir devlet olmadığından yola çıkıyoruz. Suriye'deki Kürtler özerkliğe doğru gidiyorlar, ama ülkedeki direnç bir Kürt devleti oluşumuna müsaade etmeyecektir. Kürtler adına bu konudaki yegâne olasılık ekonomisi nispetten daha kuvvetli ve böylesi bir durumda tek hamisi Türkiye olacak olan Kuzey Irak olabilir."

Aynı şekilde Almanya'nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Prof.Dr.Udo Steinbach da bölgedeki Kürtleri içine alacak tek bir devletin uzak bir ihtimal olduğunu kaydediyor:

"Yakın bir tarihte birleşmiş bir Kürdistan ya da tek bir Kürt devletini görebileceğimizi sanmıyorum. Şu anda Suriye'de olan PYD'nin tek taraflı bir adımıdır. Kaldı ki Suriye'deki Kürt varlığı ile Kuzey Irak'taki Kürt hükümeti arasında uzun süredir devam eden bir husumet var. Bu nedenle Suriye'deki oluşumu abartmamak gerekiyor. Ama şunu da görmek lazım, Suriye'deki çatışmalar Türkiye'de çoktan etkisini göstermeye başladı."

'Türkiye dengeleri iyi kullanırsa kazanır'

Suriye'deki Kürtler ve Türkiye'deki Kürtler arasındaki yakın akrabalık ilişkilerine dikkat çeken Steinbach, Erdoğan'ın ülkede Kürtlerle yürüttüğü barış sürecinde gerekli adımları atmakta geciktiğini söylüyor. Ortadoğu uzmanı, Türkiye bu konuda harekete geçmediği takdirde bunun ülkedeki Kürtleri harekete geçirmek için başta Esad yönetimi olmak üzere dış güçler tarafından kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

Viyana Üniversitesi'nden Thomas Schmidinger ise Türkiye'nin Suriye'deki Kürt oluşumuyla hemen diyaloga geçmesini doğru bir yaklaşım olarak değerlendiriyor. Türkiye'nin böylece Kuzey Irak'ta olduğu gibi Suriye sınırında da ona bağlı ve onun desteğine ihtiyaç duyan bir müttefik elde edebileceğini belirten Thomas Schmidinger, dengeleri iyi kullandığı takdirde Türkiye'nin kazanacağını kaydediyor. Schmidinger, bununla birlikte Türkiye'nin dışarıdaki Kürtlerle diyalog ve kontrolünün, içerdeki Kürtlerle uzlaşı ve barıştan geçtiğini savunuyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Alman Prof Steinbach: ''Tek Devlet Hayali Kürtlere Uzak'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement