Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hakaret İçeren Karikatür - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hakaret İçeren Karikatür

Berlin'deki Baden Württemberg eyaleti temsilciliği önünde toplanan Türkler, olayı protesto etti UETD Berlin Başkanı Kaplan: "Ders kitaplarında hakaret içeren bir karikatürün konulmasının basın özgürlüğü ile bir alakası yoktur" UETD Berlin Teşkilatı Üyesi Özkılıç: "Düşünce özgürlüğü kisvesi altında, klişelerle.

07.11.2014 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türklere yönelik hakaret içeren karikatüre yardımcı ders kitabında yer verilmesi protesto edildi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Berlin Teşkilatı, Alperenler Ocağı Berlin Teşkilatı, Berlin Türk Cemaati, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Berlin Teşkilatı temsilcileri ve üyeleri, hakaret içerikli karikatüre yardımcı ders kitabında yer verilmesini protesto etmek üzere Tiergarten semtindeki Baden Württemberg eyaleti temsilciliği önünde toplandı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan UETD Berlin Teşkilatı Üyesi Birgül Özkılıç,  Baden Württemberg eyaletinde okutulan yardımcı ders kitabına konulan karikatürün, 2011 yılının Kasım ayında Frankfurter Allgemeine gazetesinde yayımlandığını hatırlattı.

"Düşünce özgürlüğü kisvesi altında, klişelerle beslenerek hakaret içeren bu karikatürde iyi niyet suistimal edilerek ve karikatür özgürlüğü kötüye kullanılarak ahlaksızca yapılan bu hakareti kınıyoruz" diyen Özkılıç, karikatürün, işveren, akademisyen, politikacı, sporcu ve işçi olarak Almanya toplumuna uyum sağlamış Türklere karşı yapılmış büyük bir hakaret ve karalama olduğunu söyledi.

Bunun asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Özkılıç, "Türklerin başarı hikayeleri inkar edilemez bir realitedir. Aksine böyle birçok anlam içeren karikatürler, toplumda daha fazla nefret ve yabancı düşmanlığını körükleyerek güçlendirmektedir" ifadesini kullandı.

Türkiye kökenlilere karşı yabancı düşmanlığı ve ötekileştirmelerin yoğunlaştığı son dönemde uyum eleştirileri konusunda daha hassas olunması gerektiğini dile getiren Özkılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türklerin uyumuna karşı savaşan biri gibi lanse edilmesinin büyük bir talihsizlik olduğunu kaydetti.

Köln'de bir süre önce ırkçılar tarafından düzenlenen protestoda Alman güvenlik görevlilerinin ve kamuoyunun gözleri önünde "Yabancılar defolun" sloganların atıldığını hatırlatan Özkılıç, bunun akabinde çeşitli şehirlerde camilerin kundaklandığına dikkati çekti.

"Karikatürü ders kitabından derhal çıkarmalıdır"-

Özellikle gençler arasında yabancı düşmanlığını ve ırkçılığı yaygınlaştıracak ve barış içinde ortak yaşamı tehdit edecek her türlü davranışlardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Özkılıç, şöyle devam etti:

"Bu çirkin karikatürün eyalette öğrencilerin ders kitabında yer alması, kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir. Şunu tekrar ediyoruz; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı, aşağılayıcı bir şekilde Almanya'da yaşayan Türklerin uyumuna karşı savaşan biri olarak izlenim verilmesi, kabul edilebilir karikatür sınırını fazlasıyla aşmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na kabul edilemez bir tarzla hakaret edilmesi, düşünce özgürlüğü ile bağdaşmamaktadır. Eğer Baden Württemberg Eyaleti Eğitim Bakanlığı, Türkiye kökenli vatandaşlarımızın uyumu konusunda samimiyse, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımızı aşağılayan karikatürü ders kitabından derhal çıkarmalıdır."

- "Bunlar çirkin hareketlerdir"-

UETD Berlin Başkanı Sinan Kaplan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türklere yönelik hakaret içeren bir karikatüre yardımcı ders kitabında yer verilmesini şiddetle kınadıklarını söyledi.

"Baden Württemberg eyaleti yetkililerinden Türkiye'den ve Cumhurbaşkanımızdan özür dilemesini bekliyoruz"? diyen Kaplan, bunu her iki toplum arasında sıkıntılara neden olabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Almanya Cumhurbaşkanı ya da Başbakanı'na aynı saldırı yapılmış olsaydı yine tavrımız aynı olur, bunu kınardık. Cumhurbaşkanımıza yapılmış olan bu hareketi kınıyoruz ve özür bekliyoruz.

Ders kitaplarında hakaret içeren bir karikatürün konulmasının basın özgürlüğü ile bir alakası yoktur. Tamamen siyasi iradenin sonucunda oluyor bunlar. Buradaki mili eğitimle ilgili bir konu. Bunlar toplumdaki sıkıntıları çoğaltır. Buradaki insanların sıkıntıları çoğaltır. Bunların yapılmamasını öneriyoruz. Bunlar çirkin hareketlerdir."

Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Hakaret İçeren Karikatür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement